22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSofia: Enorm interes pentru vizita cancelarului Angela Merkel

Sofia: Enorm interes pentru vizita cancelarului Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a efectuat luni prima vizită în Bulgaria după ocuparea postului de cancelar în anul 2005. În cele câteva ore petrecute la Sofia, Merkel a fost decorată cu Ordinul ‘Stara Planina’, cea mai înaltă distincţie din Bulgaria, şi i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Anghel Kâncev din oraşul Ruse. Cancelarul a avut convorbiri cu preşedintele Gheorghi Pârvanov şi cu premierul Boiko Borisov şi a avut un discurs în cadrul unui forum de afaceri germano-bulgar, transmite Agerpres.

 

Vizita cancelarului german a fost aşteptată cu un interes enorm în Bulgaria. Pe de o parte, Germania este considerată în mod tradiţional cel mai important aliat al Bulgariei printre marile puteri. Pe de alta, premierul bulgar Boiko Borisov a subliniat întotdeauna faptul că se află în relaţii foarte bune cu Angela Merkel, pe care o admiră ca politician. Borisov a anunţat încă în iulie că Merkel urmează să viziteze Bulgaria în octombrie. Potrivit analiştilor, cei mai mari susţinători externi ai partidului GERB, aflat la putere în Bulgaria, sunt creştin-democraţii germani.

Borisov a aşteptat-o pe Merkel la aeroport, unde i-a oferit un buchet de trandafiri roşii. Cel mai probabil însă, premierul a rămas dezamagit după ce şefa guvernului german a refuzat să se angajeze cu un sprijin categoric în favoarea aderării Bulgariei la spaţiul Schengen.

Borisov aproape că a rugat-o pe Merkel să sprijine aderarea Bulgariei la Schengen, promiţând că dacă acest lucru se va întâmpla ţara sa îşi va dubla sau tripla eforturile pentru a fi şi după aderare o frontieră externă sigură a Uniunii Europene. O altă promisiune făcută de Borisov a fost că în următorul raport pe justiţie al Comisiei Europene nu vor mai fi prezente criticile din raportul precedent.

Cu toate acestea, Angela Merkel a dat un răspuns mai de grabă negativ celei mai importante întrebări pe care şi-o puneau toţi analiştii înainte de această vizită. Ea a refuzat să acorde ţării sprijin în avans pentru aderarea la spaţiul Schengen. ”Nu pot să vă spun care va fi decizia finală, dar pot să vă promit că aceasta va fi corectă”, a declarat Merkel.

În acest fel, cancelarul a întărit îngrijorările că Germania nu se va opune încercărilor Franţei şi Olandei de a condiţiona aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de alte subiecte, cum ar fi lupta împotrivă corupţiei şi crimei organizate. Întrebată dacă aderarea la Schengen poate fi condiţionată de situaţia romilor, Angela Merkel a afirmat totuşi că cele două subiecte nu au nicio legătură, disociindu-se de poziţia Franţei. Ea s-a grăbit să precizeze însă că tot ce contează este să existe o supremaţie a legii şi să nu fie corupţie în procesul de emitere a unor vize Schengen. Noţiunile ‘supremaţie a legii’ şi ‘corupţie’ nu fac decât să lase deschisă uşa pentru condiţionarea aderării la spaţiul Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, au declarat pentru Agerpres surse diplomatice.

Angela Merkel a mai spus că Bulgaria şi România vor fi evaluate separat în procesul de aderare. Ea a subliniat că poziţia Germaniei este că fiecare ţară trebuie să fie evaluată după propriile rezultate. ”Urmărim îndeaproape demersurile guvernului bulgar. Toate criteriile vor fi examinate şi dacă constatăm că sunt îndeplinite, Bulgaria va primi sprijinul nostru”, a spus Merkel.

Cancelarul german a felicitat guvernul bulgar pentru ‘progresele serioase’ obţinute în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate şi a lăudat stabilitatea economică a ţării. Pe de altă parte, a rugat pe guvernul bulgar să-i încurajeze pe investitorii germani, făcând aluzie la faptul că în ultimele luni Boiko Borisov a criticat de mai multe ori compania Siemens, care elaborează noile acte de identitate ale bugarilor, şi E.ON, care distribuie energia electrică în estul ţării. Există o listă lungă de reforme legale şi sociale ce trebuie realizate, a spus Merkel în discursul său la Camera de comerţ şi industrie germano-bulgară, lasând să se înţeleagă că sprijinul Germaniei nu este în niciun caz necondiţionat.

Luni seara, cancelarul a părăsit Sofia, îndreptându-se către Bucureşti, unde a ajuns în jurul orei 22.30.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...
Ultima oră
Pe aceeași temă