19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialŞoc total în Grecia: Şi datori, şi fără televiziune

Şoc total în Grecia: Şi datori, şi fără televiziune

Ieri, cei 2.655 de salariaţi ai grupului audiovizual public grec ERT erau încă în stare de şoc după ce marţi seară guvernul de la Atena a anunţat închiderea imediată şi fără preaviz a posturilor TV şi a radiourilor publice, acuzate de gestiune scandaloasă.

Şoc total în Grecia, Junta revine, un guvern care aminteşte de România lui Ceauşescu… Închiderea bruscă, marţi seară, a canalelor TV şi posturilor de radio publice a revoltat din nou grecii, ştiind că decizia guvernului de la Atena a fost luată la presiunea creditorilor – UE, FMI, BCE. Directorul radioului public, care acoperă 19 staţii regionale, şapte naţionale şi un post ce emite în întreaga lume, preciza, revoltat, că „aşa ceva nu s-a petrecut niciodată, nici măcar în timpul dictaturii”.

În timp ce guvernul elen anunţa ieri depunerea unui proiect de lege pentru restructurarea audiovizualului public, privind radio, internet şi televiziune, cei 2.655 de salariaţi ai ERT încercau să determine Executivul să revină asupra deciziei – şoc din ajun care riscă să deschidă o nouă criză politică în ţară. Centralele sindicale GSEE şi Adedy au chemat la o grevă generală de 24 ore, joi, şi la o adunare în faţa sediului radioteleviziunii publice ERT din Atena. Decizia guvernului a fost calificată „lovitură de stat”, iar preşedintele principalului sindicat al salariaţilor televiziunii, Panaiotis Kalfaianis, declara: „Este ilegal. Guvernul a oprit emiţătorul principal. Asta seamănă mai mult cu un guvern care aminteşte de România lui Ceauşescu, nu de o democraţie“.

Guvernul a anunţat închiderea imediată a canalelor TV publice, angajând prin surprindere o acţiune de forţă inedită cu sindicatele, sub presiunea creditorilor internaţionali. Măsura radicală este fără pre­cedent şi a fost anunţată fără preaviz, în momentul în care reprezentanţii „troicii” creditorilor Greciei – UE, BCE şi FMI – se află la Atena. Guvernul este decis să sacrifice televiziunea publică şi radioul pentru a satisface creditorii, arată sindicatul ERT, subliniind că obiectivul este de a suprima 2.000 de locuri de muncă publice până în iulie, aşa cum cere „troica”.

Grecia a devenit prima ţară dezvoltată retrogradată la statut de ţară cu economie emergentă, a anunţat furnizorul de date MSCI Inc., după ce stocurile ţării au scăzut cu 91% după 2007.

Cele mai citite

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu...

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă