13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialSistemul sirenelor de blocuri e învechit. RO-ALERT ar putea deveni funcțional din...

Sistemul sirenelor de blocuri e învechit. RO-ALERT ar putea deveni funcțional din 2018

Implementarea sistemului este în etapa achizițiilor, până la sfârșitul anului urmând să se treacă la testarea sistemului.

Instituțiile implicate în administrarea situațiilor de urgență își pun problema punerii la punct a mai multor modalități complementare de alertare a populației. În acest context, este înființat RO-ALERT, un sistem care va permite transmiterea mesajelor instantaneu. 

Este un sistem care se numește „Cell Broadcasting” și care în multe țări europene a început să fie implementat. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat la Galați, unde a participat la aniversarea a zece ani de la înființarea SMURD, că sistemul RO-ALERT se află în etapa achiziţiilor, urmând ca până la sfârșitul anului să fie supus testărilor.

„Sperăm ca testările sistemului -RO-ALERT să înceapă către sfârşitul acestui an pentru că aici suntem mai mulţi actori. Actorul unu îl reprezintă Guvernul şi partea noastră, actorul doi sunt firmele de telefonie mobilă care trebuie să se adapteze să facă partea lor şi bineînţeles după aceasta putem să intrăm în testări, iar după testări să vedem care sunt modalităţile de funcţionare cele mai bune, pentru că sistemul nu include un singur mecanism de alertare, va fi un sistem care va include şi aplicaţia, şi partea de cell broadcasting, va include, poate, conexiuni inclusiv la media, deci va fi un sistem mai complex”, a declarat Raed Arafat. 

Secretarul de stat a mai precizat că se negociază cu mai multe firme pentru sistemul RO-ALERT: „Ce pot să vă spun este că specificaţiile tehnice sunt gata, acordul de asociere, care ne e necesar licitaţiei, între IGSU-STS e semnat, deci suntem acum în faza în care se va derula negocierea care merge pe un regim accelerat, dar asta nu înseamnă că îl încredinţăm unei firme anume şi se va negocia cu peste cinci firme din ce ştiu pentru a alege oferta cea mai bună pentru un astfel de  sistem şi sistemul cel mai potrivit pentru noi”. 

Alertele ar putea apărea și la TV, pe croll sau în „breaking news”

Raed Arafat a mai adăugat că pe lângă aplicația „DSU” se poartă discuții și cu televiziunile, care, de asemenea, pot fi un instrument de alertare. Spre exemplu, cu TVR s-a convenit ca mesajele de alertare să fie difuzate pe croll, dar să fie difuzate și în direct, în regim de „breaking news”.

„Este sistemul -RO-ALERT cu care deja suntem pe linie dreaptă, pe partea de achiziţie. După achiziţie, pe partea de implementare sunt convins că echipele care lucrează şi la nivelul IGSU, şi la nivelul STS şi al DSU lucrează în ideea de a-l implementa cât mai rapid posibil şi a intra în testări, pe lângă asta, aplicaţia departamentului care dă informaţii şi tot pe partea de alertare, pe lângă aceasta o să vedeţi că va apărea TVR-ul, care, de fapt, e prima televiziune care va începe să emită avertizările noastre fie la nivelul croll-ului sau chiar prin întrerupere de emisiuni dacă este necesar şi deja am stabilit acest lucru, avem deja un acord semnat cu Antena 3, urmând să semnăm, sper, şi cu alte televiziuni să facem acelaşi lucru”, a mai anunțat Raed Arafat. 

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă