16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSistemul de încălzire radiantă prin cabluri electrice în pardoseală

Sistemul de încălzire radiantă prin cabluri electrice în pardoseală

Una din cele mai cunoscute şi apreciate modalităţi de încălzire este reprezentată de aşa-numita încălzire radiantă.

Încălzirea radiantă prin cabluri poate fi utilizată fie ca sistem principal de asigurare a confortului termic, fie ca sistem secundar, alături de alte sisteme deja instalate. Ea este eficientă pentru asigurarea unei temperaturi constante, mai ales în zonele în care acest lucru nu poate fi obţinut cu alte sisteme de încălzire (exemplu: balcoane şi terase închise sau acoperite, holuri etc.). Echiparea acestor zone cu sistemul de încălzire prin cabluri va reduce şi chiar va elimina problemele legate de condens, igrasie şi mucegai.

Consumul de energie electrică poate să pară un dezavantaj al acestui tip de încălzire. Totuşi, acesta este relativ redus – între 20 şi 30 W/mp -, ceea ce, în comparaţie cu alte sisteme de încălzire (cele tradiţionale, spre exemplu) poate fi avantajos. În plus, pentru reducerea costurilor, în cazul utilizării instalaţiilor electrice de încălzire în pardoseală se pot utiliza contoare electrice cu dublu tarif. Alimentarea cu energie electrică se poate face în timpul nopţii, când preţul acesteia este, în funcţie de planul tarifar ales, mult mai mic.

Pentru realizarea unui consum mic de energie electrică, se montează un termostat cu sonde de pardoseală, care porneşte şi opreşte automat instalaţia, în funcţie de temperaturile prescrise.

După deconectarea sistemului, cantitatea de căldură înmagazinată în timpul nopţii, în cazul înglobării cablurilor de încălzire într-o şapă de 3-4 cm, este suficient de mare pentru a asigura o temperatură confortabilă în casă, pentru o perioadă de 8-10 ore.

Tehnica de montaj

Firmele care comercializează astfel de sisteme de încălzire oferă, de regulă, şi servicii specializate de montaj. Este recomandat ca instalarea acestor sisteme să nu fie realizată de persoane care nu au o pregătire profesională adecvată. Realizarea unor instalaţii electrice improvizate, fără un control tehnic profesionist, prezintă riscuri mari de apariţie a unor accidente, ca incendiile şi electrocutările.

Dacă vă hotărâţi să montaţi un sistem de cabluri electrice încălzitoare în pardoseală, trebuie să aveţi în vedere izolarea termică şi fidrofugă a acesteia. În cazul de faţă, izolaţia pardoselii s-a făcut cu un start din termobeton, care este un amestec de polistiren măcinat, ciment şi aditivi speciali (foto 1). Cablurile electrice încălzitoare se fixează pe suprafaţă întărită (foto 2). Modalităţile de dispunere a acestora sunt variate şi pot fi adaptate în funcţie de exigenţele de confort ale fiecărei zone în parte. În cazul nostru, proprietarii au planificat anterior montajului amplasarea corpurilor de mobilier, iar în zonele corpurilor mari, nu au fost montate cabluri (foto 3).

După fixarea cablurilor, suprafaţa se acoperă cu şapă (foto 4). Aceasta trebuie să aibă o grosime de 3-4 cm şi să preia toate denivelările formate de cablurile electrice. Materialele de finisaj precum gresia, parchetul, mocheta etc. vor fi montate după ce şapa este complet uscată.

 

Atenţie! Există specialişti care nu recomandă sistemul de încălzire radiantă prin cabluri electrice în pardoseală pentru locuinţe, din cauza radiaţiilor electro-magnetice. În cazul acestor sisteme, radiaţiile electromagnetice se propagă pe o distanţă de 25 cm de la nivelul pardoselii. Acestea pot avea efecte negative faţă de tot ce este viu. Cei mai expuşi sunt copiii şi bătrânii, care, pe timpul iernii, petrec cel mai mult timp în casă. 

Cele mai citite

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă