13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialSingapore-singura insula oras stat din lume

Singapore-singura insula oras stat din lume

Republica Singapore, singurul oraș-stat din lume care este așezat pe o insulă, cu o suprafață totală de 692,7 kmp și o populație de 5,31 milioane de locuitori (2013), sărbătorește la 9 august Ziua națională. La această dată, în 1965, Singapore s-a retras din componența Federației Malaysiei și s-a proclamat republică independentă în cadrul Commonwealth-ului. Singapore este o insulă situată în vârful sudic al peninsulei Malay și este, în prezent, o destinație turistică majoră, care atrage peste 10 milioane de vizitatori pe an. Aflată la 137 km nord de ecuator, insula are un climat tropical, cu vreme caldă și umedă pe tot parcursul anului. Lunile noiembrie-decembrie sunt puțin mai ploioase, iar din iunie până în august este cel mai bun sezon de a vizita Singapore.

Pe locul actualului stat a fost înființată în secolul II d. Hr. regiunea comercială Temasek, avanpost al Imperiului Srivijaya. În 1299, numele așezării a devenit Singapura — ''orașul leului'' — odată cu înființarea Regatului omonim. În 1819, Anglia cumpără acest teritoriu de la Sultanatul Johor.

După 1869, când s-a dat în exploatare Canalul de Suez, importanța insulei a crescut și mai mult ca oraș-port, aflat pe principala rută de navigație spre Extremul Orient. În scurt timp, Singapore a devenit principalul centru comercial din Asia de Sud-Est.

La începutul secolului al XX-lea, chinezii constituiau trei sferturi din populația teritoriului. Între cele două războaie mondiale, s-a reinstituit guvernarea colonială a Angliei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Singapore a căzut sub ocupația Japoniei.

În 1946 a devenit colonie sub administrație separată (Malacca și Penang urmând să fie încorporate în Malayan Union), iar în 1959 a obținut dreptul la autoguvernare internă. Pe scena politică au apărut două partide importante — Frontul Laburist și Partidul Acțiunii Populare (PAP).

Singapore a intrat, în 1963, în componența Federației Malaysia. Se retrage la 9 august 1965 și se proclamă republică independentă în cadrul Commonwealth-ului. Prim-ministru a devenit Lee Kuan Yew (1965-1990), care a inițiat un program de reforme sociale, de industrializare rapidă și de îmbunătățire a condițiilor de locuit și de învățământ.

În ultimii ani, situația internă din Singapore s-a caracterizat prin stabilitate politică și dezvoltare economico-socială constantă. Guvernarea monopartită a Partidului Acțiunii Populare datează din 1959 și este socotită un important factor al stabilității politice și al succeselor economice.

În urma alegerilor din 2011, Partidul Acțiunii Populare deține 80 de locuri în Parlament din totalul de 99.

Succesul său în conducerea Republicii Singapore se bazează pe promovarea în posturi de conducere pe principiul meritocrației, inexistența corupției și măsuri administrative ferme. Opoziția (divizată) a obținut un rezultat record în 2011, dar insuficient pentru a conta în viața politică. Reglementările în plan politic și social sunt completate de orientarea economică și financiară liberă, Singapore obținând constant locuri fruntașe în clasamentele libertății și performanței economice.

Singapore este republică parlamentară. Șeful statului este președintele dr Tony Tan Keng Yam (ales în 2011, prin vot popular, pentru un mandat de 6 ani) și primul ministru este Lee Hsien Loong.
În Singapore există trei limbi oficiale — chineză (se vorbesc și dialecte sudice), malay și tamilă. Engleza constituie mijlocul de comunicare interetnică și este limba folosită ca instrument de lucru în administrație. În centrul orașului-stat se află Parlamentul, Curtea Supremă, Primăria, Clubul de Cricket, Parcul Merlion care, oferă o superbă panoramă a golfului cu iahturi, și unde se află statuia lui Merlion, creatura mitologică, jumătate leu, jumătate pește, Templul Thian Hock Keng, unul dintre cele mai vechi temple budiste, Chinatown, companii de prelucrare a pietrelor prețioase, cartierul Little India, situat pe malul estic al râului Singapore, cu arome inconfundabile de iasomie și mirodenii și Grădina de Orhidee, din cadrul Grădinii Botanice, care se mândrește cu peste 60 000 de orhidee, din peste 400 de specii și cu peste 2 000 de hibrizi. Insula Sentosa adăpostește Butterfly Park, unde se pot admira cei mai frumoși fluturi, Insect Kingdom, cu peste 3 000 de specii dintre cele mai frumoase și rare insecte. Tot aici se găsește Underwater World, cel mai mare oceanarium tropical din Asia, care coboară spre fundul mării printr-un tunel acrilic transparent de 80 m lungime, în care trăiesc peste 2 500 de vietăți marine, printre care peste zece specii de rechini. Singapore este un loc cosmopolit, în care se află oameni din întreaga lume, unde fiecare învață despre obiceiurile culinare ale celuilalt. Fiecare cultură și-a adus contribuția la bucătăria din Singapore. La micul dejun se consumă ''nasi lemak'', un fel din orez malaezian cu pește, la prânz biryani de pui, un fel de origine indiană musulmană, după-amiaza se servește un ceai în stil colonial iar, seara are loc un festin chinezesc.

Relații bilaterale între România și Republica Singapore
La 30 mai 1967, România și Republica Singapore au stabilit relații diplomatice la nivel de ambasadă.

De-a lungul anilor, între cele două țări au avut loc schimburi de mesaje, dar și vizite la nivelul șefilor de stat, al primilor miniștri și al miniștrilor afacerilor externe.

Președintele Ion Iliescu s-a aflat în Singapore, la 21 februarie 2002, în cadrul unui turneu diplomatic întreprins în mai multe state din Asia (Emiratele Arabe Unite, Japonia, Vietnam și Filipine), în perioada 10-21 februarie.

Valoarea schimburilor comerciale româno-singapore în perioada ianuarie-iunie 2013 a fost de 46,7 milioane USD. Produse exportate: combustibili, produse chimice (PVC, polietilenă, îngrășăminte, articole din cauciuc), produse siderurgice, motoare electrice, rulmenți, componente industriale și valve, produse din aluminiu etc. Produse importate: aparate electrice și electronice, aparatură diversă, minereuri, cauciuc natural, componente electronice potrivit agerpres.ro

Cele mai citite

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă