20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSimplu înseamnă mai inteligent – un program legislativ adecvat la nivelul UE

Simplu înseamnă mai inteligent – un program legislativ adecvat la nivelul UE

Europa trebuie să acţioneze la scară mare pentru lucruri importante şi la scară mică pentru lucruri mai puţin însemnate. Criza economică a subliniat necesitatea de a înlătura sarcinile inutile care grevează asupra întreprinderilor pentru a impulsiona creşterea şi ocuparea forţei de muncă. Acesta este mesajul pe care îl voi adresa Consiliului European săptămâna aceasta.

Având în vedere că, tot mai frecvent, oportunităţile economice şi problemele societale nu ţin cont de hotare, multe soluţii politice pot fi găsite doar prin depăşirea frontierelor naţionale. Însă Uniunea Europeană poate juca un rol mai proeminent şi mai eficace doar dacă se bucură de un sprijin mai entuziast din partea cetăţenilor. Totuşi, în prezent, nu putem nega că mulţi oameni şi numeroase întreprinderi nu au o opinie favorabilă despre UE, considerând că aceasta creează prea multă birocraţie şi intervine prea des atunci când nu trebuie. Trebuie să răspundem acestor preocupări.

Şi asta şi facem.

În efortul nostru cel mai cuprinzător şi ambiţios de până acum, am analizat documentele legislative ale UE în cadrul programului nostru REFIT şi am propus numeroase modalităţi concrete pentru ca legislaţia UE să devină mai uşoară, mai simplă şi mai puţin costisitoare. Această abordare vizează toate domeniile de politică, fără a pune sub semnul întrebării obiectivele politicii care stau la baza acestor politici. Ascultăm punctele de vedere ale întreprinderilor şi ale altor părţi interesate şi întreprindem acţiuni pe baza preocupărilor acestora. Comisia a consultat întreprinderile din întreaga Europă cu privire la principalele 10 sarcini care grevează activitatea lor. Un raport comercial din Regatul Unit, publicat săptămâna trecută, prezintă multe dintre punctele care au făcut deja obiectul activităţii noastre.

Mai mult ca oricând, ne asigurăm că reglementările europene nu sunt excesive, că normele necesare sunt simple şi clare, astfel cum îşi doresc întreprinderile europene, şi că este evitată legislaţia inutilă sau disproporţionată.

Deciziile politice trebuie să fie adoptate la nivelul potrivit, fie că este local, naţional sau european. Acesta este un principiu democratic fundamental. Pentru o uniune tot mai strânsă între cetăţenii Europei, este nevoie ca hotărârile să fie luate într-o manieră cât mai deschisă posibil şi cât mai aproape de cetăţeni.

Nu pentru orice problemă este nevoie de soluţii la nivel european. Europa trebuie să se concentreze pe domeniile în care poate realiza cea mai mare valoare adăugată. Unde nu poate face acest lucru, Europa nu ar trebui să intervină. Urmând acest program de adecvare legislativă, UE face dovada capacităţii sale de a stabili priorităţi atât pozitive, cât şi negative.

În ultimii ani am înregistrat progrese reale. Începând din 2005, Comisia a abrogat 5.590 de acte legislative. Între 2007 şi anul trecut, sarcina administrativă pentru întreprinderi a scăzut cu 26%, reducând costurile cu până la 32,3 miliarde de euro, într-un moment în care întreprinderile şi consumatorii europeni aveau cel mai mult nevoie de aceasta. Reducem sarcina pentru întreprinderile mici şi mijlocii. De exemplu, simplificăm condiţiile pentru aparatura de înregistrare utilizată în transportul rutier, permitem facturarea electronică pentru TVA, simplificăm normele şi taxele pentru IMM-urile din sectorul chimic, iar, în cursul acestei săptămâni, vom propune o nouă declaraţie standard de TVA. Mai presus de toate, am schimbat modul în care este elaborată legislaţia europeană, prin efectuarea unor evaluări ale impactului de înaltă calitate, sprijinindu-ne mai mult pe experienţa persoanelor din domeniu şi trăgând în mod eficient învăţăminte de pe urma examinării impactului legislaţiei sau al unui anumit domeniu de politică.

Săptămâna aceasta mergem şi mai departe. Invităm insistent statele membre şi Parlamentul European să adopte, în cele din urmă, 21 de propuneri importante care sunt deja în curs şi care se referă, de exemplu, la îmbunătăţirea reglementărilor privind siguranţa consumatorilor şi la raţionalizarea procedurilor de achiziţii publice.

Până la sfârşitul anului 2014, Comisia va fi efectuat aproximativ 50 de evaluări sau verificări ale adecvării referitoare la sarcina de reglementare într-o serie de sectoare, o atenţie specială fiind acordată mediului, ocupării forţei de muncă şi industriei.

Suntem dornici să tragem concluziile pentru a acţiona în consecinţă.

Am identificat în mod clar iniţiativele pe care nu le vom continua sau actele legislative existente pe care ne propunem să le anulăm. Există aspecte care nu necesită o intervenţie a UE. Nu vom propune legislaţie la nivelul UE menită să abordeze aspectele legate de durerile lombare. În pofida solicitărilor din partea sectorului, de exemplu, Comisia nu va institui standarde de siguranţă pentru saloanele de coafură. Aceste aspecte nu trebuie reglementate la nivelul UE, întrucât nu este de competenţa noastră să decidem care este încălţămintea potrivită pentru personalul din saloanele de coafură. De asemenea, vom analiza din nou propunerile care au fost prezentate Parlamentului European şi Consiliului în urmă cu mulţi ani şi asupra cărora nu s-a ajuns la nici o concluzie. Nu este vorba de respingere ideologică, ci de recunoaşterea faptului că există aspecte care nu necesită o intervenţie a UE. Dacă statele membre nu sprijină propunerea, atunci aceasta nu poate fi o prioritate pentru UE şi nu ar trebui să consumăm timpul şi energia pe care le putem folosi mai bine în alte domenii. Mai mult decât oricând, Europa se axează pe domeniile în care poate aduce cea mai mare valoare adăugată, fiind reticentă în a interveni atunci când nu poate face aceasta.

Vor exista întotdeauna persoane care doresc ca Europa să acţioneze în orice domeniu posibil care afectează vieţile oamenilor. Dar trebuie să găsim un echilibru cu deciziile adoptate la nivelul potrivit. Legislaţia UE existentă ar trebui să fie adecvată scopului. Desigur, avem nevoie de un anumit grad de reglementare în cadrul unei pieţe unice alcătuite din 28 de state membre. Aceasta înlocuieşte adesea 28 de seturi diferite de legislaţii naţionale într-un domeniu, reducând astfel mult birocraţia pentru întreprinderile noastre. Cu toate acestea, este esenţial ca noile propuneri să aibă valoare adăugată, să nu adauge sarcini inutile şi să aibă o şansă realistă de a fi agreate.

Legile inutile subminează legile necesare.

În acest moment, pur şi simplu nu ne putem permite un cadru european care să ne diminueze propria capacitate de a acţiona.

În domeniile în care este nevoie de o mai mare integrare şi de reglementări suplimentare, nu ne vom teme să luăm iniţiativa. Însă, atunci când obiectivele pot fi atinse mai bine în alt mod şi la niveluri diferite, atunci când mai puţin înseamnă de fapt mai mult, iar simplu înseamnă mai inteligent, nu vom ezita să spunem acest lucru.

 

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă