2.1 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialInvazie de căpușe la Sibiu: 14 persoane au ajuns la Urgențe

Invazie de căpușe la Sibiu: 14 persoane au ajuns la Urgențe

14 persoane au ajuns, în acest weekend, la Unitatea de Primiri Urgențe din Sibiu, după ce au fost ciupite de căpușe, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Decebal Todăriţă, pentru Agerpres.

Primăria a anunţat sâmbătă, că în această săptămână va semna contractul pentru dezinsecţia în municipiu, din cauză că în anii anteriori au fost înregistrate astfel de cazuri.

„Primăria Sibiu este pregătită să acţioneze în sensul reducerii populaţiei de căpuşe în municipiul Sibiu. Ca în fiecare an, instituţia va contracta serviciile de dezinsecţie. Procedura de achiziţie este deja în curs şi se estimează că săptămâna viitoare se va semna contractul. Precizăm faptul că pulverizarea substanţelor împotriva căpuşelor se va face la începutul lunii iunie, când ploile nu vor mai fi atât de însemnate cantitativ, permiţând substanţei active să acţioneze odată ajunsă în vegetaţie, înainte de a fi spălată de ploaie. Ca măsură adiţională şi ca o activitate continuă, Serviciul Parcuri şi Zone Verzi va continua să cosească vegetaţia de pe domeniul public pentru a împiedica înmulţirea căpuşelor”,  potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sibiu.

Aproape 600 de sibieni au semnat, până luni, o petiţie online, prin care cer Primăriei municipiului să verifice urgent produsele folosite pentru dezinsecţie în oraş, ei temându-se de boala Lyme, cauzată de muşcătura de căpuşă, potrivit site-ului www.petitieonline.com. 

„Solicităm Primăriei Sibiu să solicite teste de analiză pentru dezinfectanţii folosiţi pentru dezinsecţiile împotriva căpuşelor. Solicităm Primăriei să verifice firma care a câştigat contractul pentru dezinsecţiile din spaţiile verzi cu privire la calitatea dezinsecţiilor plătite din bani publici”, se arată în petiţie. 

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului a avertizat vineri că a crescut numărul sibienilor mușcați de căpuşe. 

„Conform datelor centralizate din cele şase unităţi spitaliceşti din judeţul Sibiu, în ultimele săptămâni numărul persoanelor care s-au prezentat la Serviciile de Primiri Urgenţe pentru de căpuşe a crescut uşor, aşa cum ne aşteptam pentru această perioadă a anului. Numărul total de prezentări înregistrat de la începutul perioadei de supraveghere (221 cazuri) este comparativ cu cel din 2015 (217 cazuri), respectiv mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului 2014 (265 cazuri)”, potrivit unui comunicat de presă.

DSP se aşteaptă la „o creştere a numărului de cazuri în următoarele 3-4 săptămâni”. 

În urmă cu două săptămâni, DSP Sibiu a lansat o alertă epidemiologică pentru boala Lyme, numită şi borelioză, care apare în urma ciupiturilor de căpuşe. „Alerta a fost lansată din cauza faptului că schimbările climatice din anul 2015 au determinat o creştere explozivă a numărului de persoane care s-au prezentat la spital cu înţepături de căpuşe”, susţine DSP Sibiu. 

În anul 2015, 1.713 sibieni au fost înregistraţi cu ciupituri de căpuşe, faţă de 985, în anul 2014. DSP Sibiu mai precizează că, totodată, a avut loc şi o creştere a numărului de cazuri de boală Lyme – 63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I – ceea ce înseamnă o expunere recentă, faţă de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I. 

 

 

 

Cele mai citite

Au ajuns cele 100 de autobuze electrice anunțate de primarul Nicușor Dan

Cele 100 de autobuze electrice au ajuns în depoul STB Bujoreni şi urmează să fie puse în circulaţie, anunţă primarul general al Capitalei, Nicuşor...

Hamas vrea să elibereze toți soldații israelieni în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel

Un înalt oficial Hamas a declarat miercuri că mişcarea islamistă palestiniană este gata să elibereze toţi soldaţii israelieni pe care îi deţine în schimbul...

Ungaria nu vrea rectificarea bugetului UE și nici începerea negocierilor cu Ucraina

Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene(UE) şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al prim-ministrului...
Ultima oră
Pe aceeași temă