Garda Financiara din Tulcea a sesizat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in privinta unor exporturi de peste viu din Delta Dunarii. Dupa investigatii care au durat mai multe luni, politistii au ajuns la concluzia ca o firma din Tulcea s-ar fi folosit de falsuri grosolane pentru a spala aproximativ 100.000 euro, bani adusi din Ucraina.
Administratorii firmei Palmyra, al carei actionar unic este cetateanul ucrainean Vladimir Pop, ar fi perfectat o afacere cu o firma din Ucraina, firma care-i apartine tot lui Pop. Firma tulceana ar fi livrat o cantitate foarte mare de peste viu, in special crap, care ar fi trebuit sa ajunga intr-o ferma piscicola ucraineana destinata producerii in captivitate a pestelui. Anchetatorii au descins la sediul din Tulcea al firmei Palmyra si la punctul de lucru de la Chilia Veche, unde au solicitat documentele care vizau exportul de crap in Ucraina. Administratorii societatii au pus la dispozitia comisarilor si politistilor contractul de export, o factura fiscala emisa de firma si documentele de incasare a 100.000 de euro pentru presupusul export de peste. La o prima analiza, totul parea a fi legal. Romanii au livrat pestele, iar ucrainenii au platit. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel.
In momentul in care anchetatorii au solicitat actele de vama, cei de la Palmyra au inceput sa dea din colt in colt. Ucrainenii nu au putut pune la dispozitia anchetatorilor documentele de vamuire a exportului de peste. De asemenea, nu au putut fi identificate mijlocul de transport si actul care ar fi trebuit sa ateste ca incarcatura a ajuns la destinatie. Anchetatorii spun ca nu au gasit nici documentele sanitar-veterinare obligatorii pentru realizarea unor exporturi de peste viu. In plus, Vama si Directia Sanitar-Veterinara nu au confirmat realizarea exportului. Ramane de vazut ce verdict va da Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. In conditiile in care aceasta institutie va considera temeinica sesizarea, ancheta va fi preluata de procurorii de la Crima Organizata. Trebuie spus ca procurorii respectivi mai fac investigatii in cazul altor trei firme din judetul Tulcea care sunt suspectate ca ar fi spalat sume mari de bani.