11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialŞi Cornel Costea îl indică pe Blejnar ca "Regina lui Băsescu"? Blejnar:...

Şi Cornel Costea îl indică pe Blejnar ca “Regina lui Băsescu”? Blejnar: “Nu am cerut şi nu am luat bani de la cineva.”

Cornel Costea, şeful vămii Ploieşti, arestat astăzi pentru pentru 29 de zile pentru luare de mită în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată, a declarat că  o parte din bani ajungeau la preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Declaraţia se află în motivarea arestării dată publicităţii de procurori.

Din 90.000 de lei am oprit 30.000. Banii erau împărţiţi cu mai mulţi“, a declarat Costea.

Surse judiciare au declarat pentru romanialibera.ro că inculpatul Costea oferea o mică parte din bani subordonaţilor săi, o parte o oprea pentru sine, iar restul se duceau la cel care-l propusese în funcţie şeful Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti, Paul Petrov. Aceleaşi surse spun că Petrov va fi audiat de către procurori şi apoi confruntat cu Cornel Costea.

„Poziţia inculpatului pe parcursul audierilor, a fost una sinceră, atât în prima declaraţie dată, cea olografă, cât şi în cea luată pe formularul tipizat, chiar dacă ulterior a refuzat să o semneze (deşi, întrebat fiind a arătat că nu contestă conţinutul), descriind în amănunt modalitatea în care se derulau activităţile şi cum, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011 a primit suma de 90.000 de lei din care lui i-au revenit 30.000 de lei, restul împărţindu-i între vameşi şi alte persoane, ca P.P.şi P.S., bani care, după ştiinţa sa, ajungeau la preşedintele S.B (Sorin Blejnar, n.red.). Cât priveşte ultima sumă primită, de 10.000, inculpatul a precizat că făcea parte dintr-o restanţă mai mare, şi a fost pusă  în biroul său conform propriilor instrucţiuni date numitului V.C.V.. De alfel, aşa cum am arătat cu privire la acest ultim act material există realizată şi procedura prinderii în flagrant, cu valoarea ei probatorie, necontestată”, se arată în motivarea arestării lui Cornel Costea

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a negat în mod constant că ar fi implicat în scandalul de la Vamă. “Eu nu sunt Regina”, a declarat Blejnar, în faţa numeroaselor voci care-l indicau drept beneficiar al sumelor de bani obţinuţi în mod ilegal de vameşi.

Sorin Blejnar a declarat, la Realitatea TV, că se încearcă aruncarea a tot felul de acuze la adresa sa.

“Nu cunosc foarte bine acuzaţiile sau dacă există nişte acuzaţii pe care mi le-ar fi făcut domnul Costea de la Ploieşti. Domnul Costea, dacă a făcut aceste declaraţii, va trebui să le probeze, să depună toate datele, toate înscrisurile prin care să probeze aceste afirmaţii. Cei care sunt vinovaţi şi care au luat bani de acolo vor trebui să plătească. Eu nu mă simt vinovat pentru că nu am luat niciun ban şi nu am cerut niciun ban. Sunt mulţi care lansează acuze în spaţiul public. Sunt aberaţii. Mă simt foarte liniştit şi mulţumit că începe să se facă curăţenie”, a precizat Blejnar.

“L-am numit pe Cornel Costea la Vama Ploieşti în baza reglementărilor din Constituţie. Este foarte puţin credibilă o declaraţie a unui om arestat pentru corupţie. Cealaltă persoană care mă acuză, Diana Severin, minte cu neruşinare”, a adăugat Blejnar.

Potrivit procurorilor anticorupţie în perioada noiembrie-decembrie 2010 şi ianuarie 2011, în calitate de director al Biroului Vamal Ploieşti, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul Costea Cornel Ion, a pretins diferite sume de bani de la un denunţător, patron a mai multor firme care desfăşurau activităţi de import-export din Turcia, primind de la acesta, prin intermediar, suma totală de aproximativ 40.000-50.000 euro, în schimbul neprezentării tirurilor la controlul fizic în vama Ploieşti. După primirea sumei menţionate, inculpatul a impus ca să îi mai fie dată ulterior suma de 20.000 lei.

La data de 24 februarie 2011, inculpatul Costea Cornel Ion, a primit suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana denunţătoare, fiind prins in flagrant delict de procurorii anticorupţie.

Pentru a ajunge în funcţia de director al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova, în august 2010, Costea a fost mai întâi transferat de la ANAF Bucureşti, unde era simplu inspector, la Direcţia judeţeană Prahova, tot pe o funcţie de execuţie. Apoi, conducerea Direcţiei regionale Bucureşti l-a propus pentru numirea temporară pe funcţia de director la Direcţia Prahova. Numirea temporară a fost semnată de şeful Autorităţii Naţionale Vamale de atunci Radu Mărginean”, a declarat Irina Privantu, purtător de cuvânt la ANV.

Radu Mărginean a fost demis de premierul Emil Boc după ce în urmă cu o lună a fost pus sub învinuire pentru luare de mită. El a fost denunţat de Nicoleta Dobrescu, fosta şefă a Vămii Halmeu, care i-a dat 130.000 de euro pentru a fi numită pe funcţie şi urma să mai dea 300.000 de euro pentru a-şi păstra funcţia. Banii au fost daţi printr-un membru PDL, Eugen Predescu.

Preşedintele Traian Băsescu declara, într-un interviu pentru România Liberă, că în scandalul corupţiei de la punctele de frontieră „regina se află printre liderii sindicali”.

Totuşi, şeful statului argumenta, pe baza informaţiilor obţinute de la serviciile secrete, că „în cele şase luni de supraveghere nu s-a descoperit nici un transfer de bani spre oameni politici, dar ancheta ne poate rezerva surprize.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă