21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialŞi-a luat diploma de campion înainte de buletin

Şi-a luat diploma de campion înainte de buletin

Liviu Costache a reuşit să iasă de mai multe ori campionul României la campionatele naţionale şcolare. În 2009, el s-a luptat, şi în Turcia, cu cei mai buni sportivi din alte ţări şi s-a clasat pe locul V.

În acest an, luptătorul a fost al treilea pe podium la Campionatul naţional de cadeţi organizat la Mangalia, iar la Sfântu Gheorghe a obţinut un alt loc I.

Campionul a descoperit tainele acestui sport încă de la 8 ani. „Un prieten care făcea lupte m-a dus să văd cum se practică şi mi-a plăcut. Eram în clasa a II- a”, a completat Liviu.

De atunci, alături de antrenorul său, Marian Oancea, este un adversar redutabil la categoria sa de vârstă şi nu numai, pentru că el a reuşit să învingă sportivi mai mari ca el.

Profil de luptător

În spatele rezultatelor remarcabile stă însă foarte multă muncă. Sportivul se antrenează zilnic câte două ore şi jumătate, chiar mai mult în preajma campionatelor.

În plus, pentru a se menţine în formă, trebuie să aibă grijă la dietă atunci când se apropie concursurile. Pentru a face performanţă, Liviu a renunţat la timpul liber în favoarea sportului, însă nu regretă absolut deloc acest lucru. Campionul mai spune că sportul pe care îl practică nu este greu dacă îţi place cu adevărat şi vrei să fii printre cei mai buni.

În cele două minute ale unei partide el trebuie să pună în aplicare cel mai inspirat plan tactic pentru a-şi trânti adversarul la saltea, câştigând, astfel, puncte preţioase. „Este nevoie de tehnică, viteză şi forţă pentru a câştiga”, este de părere luptătorul. Emoţiile sunt mari înaintea fiecărui concurs, însă, la momentul potrivit, se mobilizează.

„Sunt foarte mândră de Liviu şi îl susţin la toate competiţiile”, spune mama campionului, Niculina Costache, cea care trăieşte la maximă intensitate fiecare moment din timpul celor trei reprize ale luptelor libere. La rândul său, antrenorul Oancea are numai cuvinte de laudă atunci când apreciază activitatea sportivă a lui Liviu şi este convins că elevul său va ajunge foarte sus.

„Liviu a adus pentru clubul din Mangalia titluri valoroase şi are şanse foarte mari să intre în lotul României”, precizează antrenorul.

TEHNICĂ

Gimnastică îmbinată cu dans sportiv

Oancea mai spune că acest sport trebuie mult mai mult promovat, mai ales ales că rezultate sunt. În ultimii ani, sunt şi fete care practică cu succes luptele libere şi sunt la fel de bune ca băieţii. „Luptele libere reprezintă un sport olimpic, un joc sportiv îmbinat cu gimnastică şi dans sportiv. Este mai puţin căutat pentru că nu ştie lumea încă ce înseamnă.

Toată lumea înţelege prin lupte bătaie. Şi nu este aşa. Sunt, de fapt, nişte trânte. Nu se bate nimeni. Nu există să se lovească cineva în sportul luptelor. Se începe cu o încălzire, pe urmă se face un dans sportiv, mobilitate, apoi se trece la procede specifice pentru luptă”, subliniază Marian Oancea.

Cele mai citite

Recent eliberat din închisoare, prins în flagrant în timp ce transporta 7 grame de heroină

La data de 26.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au decis reținerea unui individ,...

Alex Creţ, medalie de bronz la Campionatele Europene de judo

Judoka Alex Creţ a cucerit medalia de bronz la categoria 90 kg, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb. Creţ l-a învins în turul...

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă