20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialShinzo Abe încalcă TRADIŢIA discursului pacifisc, la 68 de ani de la...

Shinzo Abe încalcă TRADIŢIA discursului pacifisc, la 68 de ani de la capitularea Japoniei

Premierul japonez Shinzo Abe nu şi-a exprimat, joi, nici un regret faţă de Asia pentru suferinţele provocate de Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, întrerupând astfel tradiţia, în cadrul unui discurs rostit la împlinirea a 68 de ani de la capitularea niponă, relatează AFP, conform Mediafax.

În cursul unei ceremonii la Tokoy, în prezenţa împăratului Akihito, Abe s-a mulţumit să aducă un omagiu victimelor conflictului şi să facă apel la pace.

“Nu voi uita niciodată faptul că pacea şi prosperitatea de care ne bucurăm în prezent decurg din sacrificarea vieţilor voastre”, a declarat el, referindu-se la japonezii care au murit în timpul războiului din Pacific. El a conchis simplu: “vom face tot ce putem pentru a contribui la pace în lume”.

De aproximativ 20 de ani, premierii japonezi, inclusiv Abe în primul său mandat în 2006-2007, au profitat de ceremonia de comemorare pentru a-şi exprima regretele faţă de abuzurile comise asupra populaţiilor vecine din Asia.

Joi, chiar înaintea acestei alocuţiuni, miniştrii Guvernului său de dreapta au mers într-un sanctuar considerat de vecinii Japoniei drept un simbol al trecutului său militarizat.

Yoshitaka Shindo, ministrul Afacerilor Interne, şi Keiji Furuya, preşedintele comisiei naţionale pentru securitate publică având rang de ministru, s-au rugat la Yasukuni, urmaţi de Tomomi Inada, ministrul Reformei Administrative.

“Consolarea sufletelor victimelor de război este o afacere pur naţională. Celelalte ţări nu trebuie să critice sau să se amestece”, a declarat Furuya la ieşire.

Ministerul chinez de Externe a condamnat totuşi “ferm” această vizită şi l-a convocat pe ambasadorul Japoniei în China.

Beijingul a cerut Tokyo să se aplece “serios asupra trecutului său”, “altfel relaţiile între Japonia şi ţările vecine ei nu au viitor”.

În afară de cei doi miniştri, aproximativ 90 de parlamentari japonezi s-au recules la Yasukuni. Abe nu a mers, dar în numele lui a fost depusă o ramură a unui copac sacru.

Situat în centrul Tokyo, acest sanctuar aduce un omagiu celor 2,5 milioane de soldaţi morţi pentru Japonia în războaiele moderne. Reputaţia sa controversată provine din faptul că în 1978 au fost adăugate numele a 14 criminali de război, condamnaţi de Aliaţi după 1945.

Protejat de sute de poliţişti, locul de cult a fost şi locul unde au defilat militanţi de extremă dreapta dar şi numeroase familii de militari ucişi în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

De la revenirea sa la putere, în decembrie, Abe a crescut bugetul apărării şi a declarat că vrea să modifice Constituţia pacifistă impusă ţării de ocupantul american după război.

Relaţiile Japoniei cu vecinii săi rămân marcate de amintirea atrocităţilor comise de trupele imperiale în timpul colonizării peninsulei coreene (1910-1945) şi ocupaţiei parţiale a Chinei (1931-1945).

Relaţiile sino-japoneze s-au deteriorat din cauza unui diferend teritorial în privinţa insulelor Senkaku, din Marea Chinei de Est, administrate de Tokyo, dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

Nave guvernamentale chineze traversează periodic zona, în apropierea celor ale pazei de coastă japoneze, iar observatorii se tem de un incident armat între cele două puteri asiatice.

Cele mai citite

Indemnizațiile pentru adulții și copiii cu handicap grav cresc din iunie

Creșterile vor ajunge la beneficiari odată cu plățile pentru luna iunie. Guvernul era obligat să acorde această creștere având în vedere că trebuie să...

Conferința FOCUS București, eveniment marca CCIB, la a șasea ediție

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a șasea ediţie...

Propunerea PSD pentru Plafonarea Adaosului Comercial la Produsele Românești: O Soluție pentru Protejarea Producătorilor Locali

Scandalul Produselor Românești și Răspunsul Retailerilor În contextul recentelor controverse legate de produsele românești din marile magazine, retailerii au refuzat să participe la dezbaterile din...
Ultima oră
Pe aceeași temă