17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSERBIA începe negocierile de aderare la UE

SERBIA începe negocierile de aderare la UE

Uniunea Europeană a anunţat joi că ar urma să iniţieze, în data de 14 decembrie, negocierile de aderare cu Serbia, informează Reuters, citată de Mediafax.

Negocierile vor începe pe primele două capitole, unul dintre acestea concentrându-se pe relaţiile cu fosta provincie sârbă, Kosovo. Decizia vine în urma acordurilor convenite între Serbia şi Kosovo, deşi ele nu au fost implementate în totalitate.

Unul dintre capitolele pe baza cărora se vor purta negocierile de aderare a Serbiei la UE se va concentra pe relaţiile cu Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a obţinut independenţa în 2008. Serbia nu recunoaşte autonomia Kosovo, dar a încheiat o serie de acorduri cu aceasta, acorduri supravegheate şi sugerate de UE în vederea reducerii tensiunilor dintre cele două regiuni.

Analişti şi diplomaţi din ţările occidentale sunt de părere că implementarea acestor acorduri este parţială în cazul ambelor state, dar UE se străduieşte să menţină Serbia ancorată în procesul de integrare vestică pentru a contracarea creşterea interesului Rusiei în Balcani.

“Abia aştept ziua de 14 decembrie când ne putem aştepta să înceapă discuţiile pe cele două capitole pentru negocieri mai detaliate”, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe în contextul reuniunii membrilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, desfăşurată la Belgrad. “Cred că ziua de 14 decembrie va deschide acea cutie”, a adăugat Mogherini.

Negocierile de aderare vor începe pe baza capitolelor 35 şi 32, în privinţa relaţiilor cu Kosovo şi a controlului financiar.

“Vom merge la Bruxelles cu mari aşteptări şi cu certitudinea că Serbia face parte din Europa”, a declarat premierul sârb, Aleksandar Vucic, după întâlnirea cu Mogherini.

Serbia insistă nu va recunoaşte autonomia Kosovo, dar scepticii avertizează asupra presiunilor care ar putea fi făcute asupra Serbiei pentru a primi statutul de membru al UE. Disensiunile privind autonomia fostei provincii sârbe există şi în UE, independenţa Kosovo fiind recunoscută de 23 din cele 28 de state membre.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă