14.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialSenatorii au amanat pana la toamna decizia referitoare la ordonanta "Gojdu"

Senatorii au amanat pana la toamna decizia referitoare la ordonanta “Gojdu”

In ultima sedinta din aceasta sesiune senatorii au decis joi sa retrimita la comisiile de specialitate ordonanta de infiintare a Fundatiei Publice “Emanoil Gojdu”, dupa ce cu o zi inainte senatorul liberal Teodor Melescanu propusese aceeasi solutie, reluata de senatorul PD Petre Iotcu, motivata de necesitatea ca MAE sa prezinte o “informare corecta” asupra acordului cu Ungaria. “Asteptam din partea MAE o nota catre comisiile de specialitate in legatura cu discutia dintre minister si BOR. Dorim o notificare sau o informare pe care s-o faca ministrul Ungureanu”, a precizat si Ioan Solcanu, liderul grupului PSD. Aceasta decizie a fost aprobata cu 72 de voturi pentru, sapte impotriva si patru abtineri.
In conditiile in care Senatul nu va lucra in luna iulie, decizia privind Fundatia “Gojdu” va fi adoptata, probabil, la sfarsitul lunii august. Proiectul “Gojdu” nu a intrunit in plenul Camerei Deputatilor din 30 martie 2006 numarul necesar de voturi pentru a fi aprobat. Conform acordului semnat de guvernele roman si ungar, in sedinta comuna din octombrie 2005, Fundatia Publica “Gojdu” urmeaza sa fie infiintata la Budapesta si cofinantata de cele doua state semnatare. In raportul suplimentar aferent ordonantei de urgenta a Guvernului pentru ratificarea acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare, pentru infiintarea Fundatiei Publice “Gojdu”, este inclusa o declaratie interpretativa in care se precizeaza: “Senatul cere Guvernului Romaniei sa sprijine prin toate mijloacele actiunile Fundatiei “Gojdu” de la Sibiu (infiintata de BOR – n.n.) pentru recunoasterea drepturilor sale si recuperarea bunurilor mobiliare si imobiliare lasate prin testamentul semnat de Emanoil Gojdu”.
Aceasta declaratie o completeaza pe cea precedenta, inclusa in primul raport al ordonantei, care prevede ca textul acordului nu aduce in nici un fel atingere existentei, functionarii si obiectivelor Fundatiei “Gojdu” de la Sibiu si nici drepturilor acesteia in calitate de continuatoare a Fundatiei “Gojdu” create in baza testamentului lui “Emanoil Gojdu” asupra bunurilor mobile si imobile din Budapesta.

Scurta istorie a mostenirii Gojdu

Avocat bogat si om politic proeminent in Imperiul Austro-Ungar, Emanoil Gojdu, originar dintr-o familie de aromani stabilita la Oradea, a hotarat prin testament ca o mare parte a averii sale sa fie administrata de o fundatie care sa-i poarte numele, in folosul tinerilor bursieri ortodocsi din Romania si Ungaria. Prima reprezentanta a fundatiei a fost infiintata in 1870 si condusa de Andrei Saguna, sub patronajul Congresului National Bisericesc Ortodox. Intre cele doua razboaie demersurile pentru recuperarea “mostenirii Gojdu” inaintau spre finalizare. Insa dupa instaurarea regimului comunist statul ungar a nationalizat in 1952 imobilele din Budapesta, cunoscute sub denumirea de Curtile Gojdu, care au intrat in proprietatea Primariei sectorului 7 din Budapesta. Dupa 1990, reprezentanti ai BOR din Gyula si din Oradea au vandut pe sume considerabile o parte din imobilele mostenirii Gojdu, aspect trecut sub tacere de actualele dezbateri parlamentare. In aceste conditii, o parte din Curtile Gojdu au ajuns in posesia companiei israeliene Autoker Holding Rt. In anul 2003 s-a facut publica intentia de transformare a Curtilor Gojdu in centru comercial, dar in urma interventiei statului roman intentia aceasta nu s-a materializat. Partea romana a propus crearea unei fundatii publice romano-ungare cu sediul in Curtile Gojdu, sub egida careia sa fie mentinuta in actualitate personalitatea marelui om politic si sa se consolideze relatiile romano-ungare.
In aceasta perspectiva, statul ungar si cel roman intentioneaza sa rascumpere imobilele vandute de reprezentantii BOR, constituiti ulterior in Fundatia “Emanoil Gojdu”, cu sediul la Sibiu, care nu sunt impiedicati cu nimic sa recupereze prevederile testamentare ale marelui patriot roman. Acordul romano-ungar de infiintare a fundatiei a fost semnat de ministrii Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu si Ferenc Somogyi. Contributia anuala paritara de la bugetul de stat al celor doua guverne pentru functionarea Fundatiei Publice “Gojdu”, incepand din anul 2006, ar urma sa fie de minimum 200.000 de euro, cifra aprobata anual, in functie de proiectele agreate de conducerea fundatiei.

Interventia in Senat a mitropolitului Ardealului

Pe 15 iunie IPS Laurentiu Streza, noul mitropolit al Ardealului, a afirmat in plenul Senatului, in numele celor 15 ierarhi din Transilvania, Banat si Ungaria, ca Fundatia “Gojdu” cu sediul la Sibiu este din punctul de vedere al BOR “singura mostenitoare legala” a bunurilor patrimoniale care au apartinut avocatului Emanoil Gojdu: “Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare, prin infiintarea unei noi fundatii, care va dispune de intreaga mostenire a lui Emanoil Gojdu din Ungaria si Romania a exclus mostenitorul testamentar, adica acea parte a natiunii romane din Ungaria si Transilvania care tine de legea rasariteana ortodoxa”. In viziunea inaltului ierarh, acordul semnat de Romania si Ungaria in anul 1937, prin care mostenirea avocatului Gojdu a intrat in administrarea Fundatiei “Gojdu” de la Sibiu, pusa sub patronajul Mitropoliei Ardealului, este anulat de noul acord dezbatut in Senat: “Dreptul de mostenire si administrare a proprietatilor, conform testamentului, il are aceasta Fundatie "Gojdu", care din 1996 si-a reluat activitatea la Sibiu”.

Ce spune premierul Calin Popescu Tariceanu?

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat in Parlament ca acordul privind infiintare Fundatiei Publice Romano-Ungare “Gojdu” nu are nicidecum in vedere anularea posibilitatilor ca Fundatia “Gojdu” de la Sibiu sa-si poata revendica patrimoniul: “Guvernul nu are nici cea mai mica intentie si acordul nu are nicidecum in vedere anularea posibilitatilor ca Fundatia "Gojdu" din Romania, care a fost infiintata cu ajutorul Guvernului si al Bisericii Ortodoxe Romane, sa poata oricand sa revedice patrimoniul”. Premierul a mai precizat ca ministrul de Externe este oricand dispus sa ofere explicatiile necesare pentru a se vedea ca “nici un drept al romanilor nu a fost amputat prin acest acord”.

Punctul de vedere al Sfantului Sinod

Intrunit la Resedinta patriarhala din 27 iunie 2006, Sfantul Sinod si-a facut public punctul de vedere asupra delicatei probleme a mostenirii Gojdu: “Sf. Sinod isi reafirma pozitia din martie 2003, potrivit careia Fundatia "Emanoil Gojdu" de la Sibiu este unica mostenitoare si continuatoare legitima a istoricei Fundatii "Emanoil Gojdu". De asemenea, intareste mandatul incredintat in februarie ierarhilor ortodocsi din Transilvania si Banat de a continua toate demersurile de redobandire a patrimoniului Fundatiei "Emanoil Gojdu", potrivit dispozitiilor testamentare ale fondatorului ei. Sfantul Sinod ia act de alegerea noii conduceri a Fundatiei "Emanoil Gojdu" de la Sibiu, avandu-l ca presedinte pe IPS mitropolit dr. Laurentiu al Ardealului, vicepresedinti pe IPS mitropolit Bartolomeru al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si IPS mitropolit Nicolae al Banatului, membri de drept pe ceilalti ierarhi ortodocsi din Transilvania si Banat, secretar general pe PS Sofronie, episcopul romanilor ortodocsi din Ungaria, si secretari executivi pe pr. prof. Aurel Pavel (Sibiu) si pr. prof. Pavel Cherescu (Oradea)”.

Cele mai citite

Eugen Tomac dezvăluie abuzul făcut de Austria în privința aderării României la Schengen

Marți, pe 28 mai, europarlamentarul Eugen Tomac a scris pe rețelele de socializare că a primit o scrisoare în care Austria este atacată pe...

Cristiano Ronaldo, de neoprit! Portughezul a doborât un nou record, la 39 de ani

Cristiano Ronaldo a reuşit o „dublă” pentru Al Nassr în victoria cu 4-2 împotriva lui Al Ittihad și a stabilit un nou record de...

Numărul angajaţilor care se întorc la birou este în continuă creştere (analiză)

Numărul angajaţilor care se întorc la birou este în continuă creştere, biroul fiind acum perceput nu doar ca un centru de cost, ci mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă