25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialSeism politic în Franţa

Seism politic în Franţa

Spectaculosul avans al Frontului Naţional duminică, la primul tur al municipalelor din Franţa, transformă radical peisajul politic al ţării, partidul extremist condus de Marine Le Pen devenind cea de-a „treia forţă politică“. Un vot care a sancţionat politica PS şi a lui Hollande şi care a dus la „moartea bipartitismului“ şi intrarea tripartitismului – PS, UMP, Frontul Naţional.

Potrivit rezultatelor provizorii anunţate de ministrul de Interne, Manuel Valls, dreapta (UMP) ar fi obţinut 46% din voturi, stânga (PS) 37%, iar extrema dreaptă (Frontul Naţional, FN) 4,65%. „Sancţionat“, scria luni Le Parisien pe prima pagină alături de o fotografie a şefului statului, a doua zi după primul tur al alegerilor municipale. La acest prim test electoral, aproape la mijloc de mandat pentru Hollande, francezii şi-au exprimat neîncrederea faţă de putere, faţă de politica guvernamentală, ceea ce înseamnă eşecul PS.

François Hollande a pierdut acest tur electoral. Partidul Socialist condus de Harlem Desir a suferit un eşec fără precedent, iar Frontul Naţional (FN) nu mai deranjează doar UMP (dreapta), ci şi PS. Electorii francezi au dezertat din PS un an şi jumătate după victoria lui Hollande la prezidenţiale. Şi printre ei, electorii din periferiile oraşelor. Analiştii arată că nu este încă târziu pentru ca partidul şi preşedintele să se repoziţioneze.

Încă de acum câteva zile un ministru apropiat de François Hollande îşi exprima îngrijorarea privind apropierea alegerilor. „Nu am cunoscut până acum municipale atât de dificil de anticipat. Se ştie că vom pierde, dar cu cât? Asta este problema.“ Un prim răspuns, spectacular, a venit duminică. Este un eşec, să nu ne temem de cuvinte, rezuma un consilier ministerial, încă uluit de scorul PS în marile oraşe ca Toulouse sau în fiefuri muncitoreşti ca Niort. „Vom intra într-o perioadă tulbure“, preciza ieri o sursă ministerială din cercul premierului. Electoratul s-a descurajat în ultimele luni, cetăţenii cartierelor populare nu s-au mai deplasat la urne, climatul naţional s-a invitat în dezbaterea locală în ultimul moment.

Premierul Jean-Marie Ayrault a ţinut să demonstreze că guvernul său va rămâne ferm la conducerea pachebotului Franţa, în pofida icebergului FN, şi că nimic nu este încă jucat. „Acolo unde FN este în situaţia de a câştiga la al doilea tur, ansamblul forţelor democratice şi republicane are responsabilitatea de a crea condiţii pentru a împiedica o astfel de evoluţie.“ Ieri după-amiază, Ayrault a convocat la Matignon ansamblul liderilor PS şi principalii miniştri pentru analizarea votului de duminică, în absenţa microfoanelor şi a camerelor, în încercarea de a redobândi controlul după această înfrângere electorală.

Consecinţe

Presa franceză analiza ieri consecin­ţele votului de duminică pentru municipale care a permis FN să realizeze „scoruri superioare celor anticipate“ şi să se afirme ca „a treia forţă politică“ şi care înseamnă, „fără îndoială, sfârşitul sistemului stânga-dreapta mai mult sau mai puţin ermetic“. Scena politică a fost bulversată şi de acum sunt în confruntare trei blocuri – stânga, dreapta şi FN, acesta din urmă instalându-se ca un arbitru al vieţii politice franceze. „Este o mână de ajutor oferită extremei drepte pe care Franţa electorală a dat-o ieri.“ FN a recoltat fructele climatului deteriorat care domneşte în sânul clasei ­politice, este o victorie a lui Marine Le Pen.

Presa străină subliniază, la rândul ei, penetrarea FN la primul tur al municipalelor din Franţa, evidenţiază un vot-sancţiune faţă de guvernarea lui François Hollande, dar menţionează o prevestire rea pentru apropiatul scrutin european. Potrivit Corriere della Sera, „ca în alte momente cruciale ale istoriei recente, norii negri pentru Europa vin iar din Franţa. Succesul FN al lui Marine Le Pen… este un mesaj de exasperare populistă, de respingere a politicii, de teamă de Europa, întărit de un absenteism–record“. Dacă aproape 4 cetăţeni din 10 decid să nu participe la alegerea primarului lor, asta spune că maladia transalpină este gravă şi contagiunea – deja ancorată în societăţile europene – ar putea continua să se extindă, mai arată cotidianul italian. În Spania, toate cotidienele evocă rezultatele „istorice“ ale FN. El Pais arată că „noul discurs populist şi antisistem al lui Le Pen, care a obţinut deja 18% la prezidenţialele din 2012, continuă să atragă din ce în ce mai mulţi francezi“. „Este un şoc“, arată la München Suddeutsche Zeitung, subliniind că partidele franceze „au jucat jocul FN, sabotând încrederea electorilor cu scandaluri şi eşecuri“. Presa britanică a subliniat şi ea avansul FN, condus de „carismatica Marine Le Pen“, un succes atribuit de cotidianul economic Financial Times deziluziei generale faţă de cele două principale partide privind un şomaj ridicat şi o creştere economică în pană. Pentru Times, votul de duminică dezvăluie o „nemulţumire faţă de guvernul cel mai impopular de la naşterea sondajelor moderne în anii ’50“. În Germania, Bild şi Handelsblatt au rezumat informaţia cu formula „extrema dreaptă franceză are vântul în pupă şi Hollande este sancţionat“.

Cele mai citite

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă