13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialŞeful Pentagonului îi cere Israelului să iasă din "izolare"

Şeful Pentagonului îi cere Israelului să iasă din “izolare”

Israelul trebuie să acţioneze pentru a ieşi din “izolare” în regiune, a declarat vineri şeful Pentagonului Leon Panetta, referindu-se implicit la relaţiile tensionate de mai multe luni dintre Israel, Egipt şi Turcia, scrie Mediafax.

“Din nefericire, în anul care s-a scurs, am văzut cum izolarea Israelului a crescut în raport cu partenerii săi din regiune, iar căutarea păcii în Orientul Mijlociu a fost abandonată”, a declarat secretarul american al Apărării într-un discurs.

Dar Panetta a subliniat că Israelul nu este singurul care trebuie blamat pentru poziţia sa dificilă şi chiar a evocat o “campanie internaţională” destinată izolării ţării.

El a declarat că înţelege îngrijorările Israelului în faţa schimbărilor din Orientul Mijlociu, dar a subliniat că primăvara arabă oferă Israelului şansa de a-şi construi o poziţie mai sigură în regiune.

Leon Panetta a considerat că este crucial ca Israelul să “restabilească relaţii bune” cu ţări ca Egiptul, Turcia, Iordania care, potrivit lui, au interese în menţinerea stabilităţii regionale.

Israelul trebuie “să depună eforturi pentru a ajunge la pace cu palestinienii”, a considerat Panetta, care s-a exprimat în cadrul unui eveniment organizat de Brookings Institution, un centru de reflecţie din Washington.

Întrebat după discurs ce ar trebui să facă Israelul pentru a favoriza căutarea unei soluţii paşnice cu palestinienii, Panetta a răspuns în limbajul colorat care îl caracterizează: “Aduceţi-i la această blestemată masă de negocieri, asta este tot! Problema, la ora actuală, este că nu putem să îi aducem la această blestemată masă” de negocieri.

În timpul discursului său, şeful Pentagonului a subliniat că Statele Unite rămân loiale principiului de securitate a Israelului şi a promis să împiedice Iranul să obţină arma nucleară, precizând că preşedintele american Barack Obama nu a exclus opţiunea unei intervenţii militare.

El a pledat totuşi în favoarea strategiei administraţiei Obama, care favorizează diplomaţia şi sancţiunile pentru a convinge Iranul să renunţe la ambiţiile sale nucleare, subliniind că o eventuală acţiune militară nu poate fi luată în considerare decât ca “ultim resort”.

El a declarat din nou că în opinia sa atacurile aeriene împotriva Iranului nu vor întârzia programul său nuclear decât cu un an sau doi şi că ar putea avea consecinţe “nedorite” în regiune.

Panetta a promis, de asemenea, că Washingtonul va continua să asigure Israelului o susţinere militară importantă furnizându-i sisteme sofisticate de apărare antirachetă şi noi avioane de vânătoare F-35.

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă