12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO.UPDATE. Baronul de Hunedoara Moloț, încătuşat, acționa cu secrete de stat sub...

VIDEO.UPDATE. Baronul de Hunedoara Moloț, încătuşat, acționa cu secrete de stat sub masă

UPDATE 21.30

În dosarul în care a fost reținut președintele CJ Hunedoara Mircea Moloț, procurorii anticorupție din Alba Iulia au mai arestat un om de afaceri. E vorba de Vasile Axinte, patronul mai multor societăți comerciale care au primit nelegal contracte de la CJ, prin influența președintelui Moloț.

 Până la această oră sunt reținute, în total, cinci persoane. Între acestea, pe lângă Moloț și Axinte, au primit cătușe vicepreședintele CJ Tiberiu Balint, omul de afaceri ajuns viceprimar în Vorța, Emanuel  Pup, și ginerele lui Moloț, Patrik Venter.

Mircea Moloț este inculpat pentru: luare de mită; spălare de bani în forma instigării; deținere, fără drept, a unui document SECRET de stat; abuz în serviciu; trafic de influență, în formă continuată , săvârșită ca persoană care deține funcție de conducere, pentru a obține pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite. 

    Potrivit ordonanței procurorilor, Axinte, patronul societăților Viva Construct SRL și Euro Cons Expert SRL i-ar fi dat mită și foloase necuvenite președintelui CJ prin intermediari pentru a obține mai multe contracte. O formă de mituire era subcontractractarea de lucrări fără documente legale ( lucrări de antepriză) către societăți deținute de apropiații președintelui CJ Hunedoara, între care si  ginerele lui Moloț, Roberto Patrik Venter.

     

    Spre exemplu, în perioada 26.05.2011-23.09.2014, prin firma sa Viva Construct, Axinte  a derulat tranzacţii comerciale cu firma ginerelui președintelui CJ (SC Vivanty Industries  SRL) în valoare de 4.454.442,71 lei, sumă considerată mită mascată.

    De asemenea, aceeași firmă a lui Axinte ( SC Viva Construct SRL), în perioada 10.12.2011-08.11.2013 a derulat tranzacţii comerciale cu SC Cristalyn Dinamic SRL ( controlată de apropiații lui Moloț)  în valoare de 3.997.759,05 lei, considerată tot mită mascată, susțin surse judiciare.

    UPDATE 20.30

    Procurorii anticorupție de la filiala DNA din Alba Iulia l-au reținut pe omul de afaceri, devenit viceprimar în comuna VORȚA ( Hunedoara), Emanoil Milică Pup, pentru dare de mită și spălare de bani.  Pup, prin firma TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL din satul Vîșca ar fi încasat pe parcursul mai multor ani aproape 40 de milioane de euro de la CJ Hunedoara, în principal pentru reparații de drumuri.

    Pup a dat   mită  ( mascată prin contracte fictive)  președintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloț, reținut de DNA. În acest dosar au mai fost reținuți vicepreședintele CJ, Tiberiu Balint, și ginerele lui Moloț, Roberto Patrik Venter, la firmele căruia au ajuns banii lui Pup prin contracte fictive.  

    Omul de afaceri Pup l-ar fi răsplătit pe președintele CJ Moloț pentru finanțarea , cu prioritate, a contractelor pe care firma pe care o controla, TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL, le derula cu  Consiliul Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ ar fi obţinut foloase necuvenite de la Pup  pentru două societăți și anume pentru SC Cristalyn Dinamic, prin încheierea şi „derularea” contractului nr.39/28.06.2012, și pentru SC Vivanty Industries SRL prin încheierea şi derularea contractului nr.3/30.01.2014.

    Cele două firme sunt controlate de ginerele lui Moloț și de alte   persoane din cercul relaţional al președintelui CJ Hunedoara 

    Sumele primite de cele două societăți pe diverse contracte sunt de  219.950,00 lei;  265.000 lei; 886.750 lei.

    ——-

    La dosar ar exista și alte probe de mită mascată. Astfel, potrivit documentelor, în perioada 26.05.2011-23.09.2014, SC Viva Construct SRL ( controlată de Axinte Vasile, reținut) a derulat tranzacţii comerciale cu SC Vivanty Industries  SRL ( firma ginerelui) în valoare de 4.454.442,71 lei, iar  perioada 10.12.2011-08.11.2013 tot VIVA  a derulat tranzacţii comerciale cu SC Cristalyn Dinamic SRL în valoare de 3.997.759,05 lei.

    Societățile Vivanty Industries  și Cristalyn Dinamic erau controlate de apropiații lui Moloț.

     

      UPDATE: 19:30

       Roberto Patrik Venter, ginerele lui Mircea Moloţ, a fost reținut miercuri seară, de către procurorii anticorupție de la filiala DNA Alba.

      Societatea lui Venter, Vivanty Industries SRL Șoimuș,  a primit parte din lucrări, fără un contract de subantrepriză, de la omul de afaceri Vasile Axinte, câștigător al unor licitații trucate , susțin surse judiciare . De asemenea, ar fi primit contracte și de la omul de afaceri Pup ( reținut), care, la rându-i, a primit finanțări de la bugetul Consiliului Județean Hunedoara prin președintele Mircea Moloț.

      ***

      Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Ioan Mircea Moloț, a fost reținut miercuri seara la filiala DNA din Alba Iulia pentru fapte de corupție și deținere nelegală de documente clasificate, descoperite la percheziții. Moloț este acuzat de abuz în serviciu, trafic de influență, folosirea funcției pentru obținerea de foloase, deținerea de documente secrete de stat. Procurorii DNA l-ar fi reținut și pe vicepreședintele CJ Tiberiu Balint, spun surse judiciare.

      Principalele probe ale inculpării au fost ridicate la începutul lunii noiembrie, când DNA Alba a făcut 18 percheziții. Atunci, procurorii l-au “vizitat” și pe Moloț, suspectat de sâvârșirea unor fapte conexe celor de corupție și au descoperit, în plus, că președințele CJ manipula nelegal informații secrete, spun surse judiciare.

      www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/8f64b7a0a333ede2a58ccff9c61fa8b3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

      În dosar sunt suspectate și alte persoane, între care Tiberiu Balint, vicepreședintele CJ Hunedoara, Victor Arion, directorul general al SC APAPROD SA Deva, Venter Roberto Patrik, ginerele preşedintelui CJ Hunedoara. La audieri s-ar afla și omul de afaceri Vasile Axinte, administratorul  firmei favorizate SC VIVA Construct SRL Deva, spun surse judiciare.

      Potrivit procurorilor anticorupție, la sfârşitul anului 2011, Victor Arion – director general la AC APAPROD SA Deva ( unde acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Hunedoara cu 76,72%, alături de consilii locale din Judeţul Hunedoara), la solicitarea președintelui CJ, Ioan Mircea Moloț Moloţ , a avantajat SC VIVA CONSTRUCT SRL Deva ( controlată de Vasile Axinte )  în cadrul procedurii de atribuire a contractului „Măsuri temporare pentru tratarea apei uzate în Deva şi Hunedoara(…)” şi a permis demararea lucrărilor înaintea finalizării procedurii de achiziţie.

      Lucrările începute înainte de câștigarea licitației, plătite rapid cu circa 1,5 milioane euro

      Concret, procurorii au reținut că, la data de 16 septembrie 2011, SC APAPROD SA – director Victor Arion –  a publicat pe SEAP anunţul pentru licitaţia de atribuire a lucrărilor aferente contractului, iar la data de 21 noiembrie 2011, firma VIVA CONSTRUCT (controlată de Vasile Axinte)  a demarat lucrările de execuţie fără să i se fi atribuit contractul. Până la finalul anului 2011, firma lui Axinte, VIVA CONSTRUCT a încasat suma de 1.481.669 euro pe acest contract. Totul s-ar fi făcut la ordinul președintelui CJ, Moloț.

      Serviciul nu a fost făcut degeaba. Moloț și-ar fi făcut și el parte din bani, prin ginerele său, Roberto Patrik Venter. Și anume, din contractul său, Vasile Axinte i-a cedat ginerelui președintelui CJ Moloț o parte din lucrări. Cedarea s-a făcut în favoarea SC Vivanty Industries SRL Șoimuș, controlată de ginerele Venter, fără a exista , cum prevede legea, un contract de subantrepriză .

      Cadoul suplimentar: asfaltarea străzii din satul în care Moloț are o vilă

      Viva Construct și Vivanty nu au fost singurele firme care au supt din bugetul societății publice APAPROD Deva. În perioada iunie 2012-martie 2013, Arion Victor, director general la AC APAPROD SA Deva, la solicitarea președintelui CJ Hunedoara, Moloţ Ioan Mircea, a avantajat SC EURO CONS EXPERT SRL – societate  controlată tot de către Axinte Vasile -, în cadrul procedurii de atribuire a reconstrucției stațiilor de epurare Deva și a reabilitării infrastructurii, contract finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

      Potrivit procurorilor, Arion Victor, directorul APAPROD Deva, ar fi făcut el însuși proiectul ofertei pentru câștigarea acestui contract de către Vasile Axinte, prietenul președintelui CJ Moloț. După ce a conceput proiectul, tot el l-a și avizat în calitate de director al APAPROD, potrivit procedurilor de atribuire a contractului. Așa, în martie 2013, Axinte, prietenul lui Moloț, a mai câștigat un contract de 3.756.744 lei.

      Cadoul lui Axinte pentru Moloț în contul acestui contract a fost asfaltarea unei străzi din satul Mărtineşti, unde Moloţ Ioan Mircea deţine un imobil. Strada a fost construită fără proiect tehnic și autorizații. În plus, beneficiarul contractului a cedat o  parte din  contract "ginerelui" Venter. Această parte de lucrări a fost cedată tot fără contract de subantepriză.

      Perchezițiile la care au fost găsite PROBE

      La data de 7 noiembrie anul acesta,  DNA Alba a efectuat 18 percheziții în dosarul în care a fost reținut preşedintele CJ Hunedoara, Moloţ Mircea Ioan.

      Între locațiile percheziționate se află:

      1.     Municipiul Deva, str. Gheorghe Lazăr, nr.11, jud. Hunedoara, imobil tip casă de locuit individuală, care reprezintă domiciliul numitului Moloţ Mircea Ioan;

      2.     Municipiul Deva, str. Romanilor, nr. 32, jud. Hunedoara, imobil tip casă de locuit individuală, care reprezintă sediul social al SC FABIMAR PRESTCOM SRL;

      3.     Municipiul Deva, str. Depozitelor, nr.2B, clădire de birouri/depozite care reprezintă sediul social al SC VIVA CONSTRUCT SRL;

      4.     Municipiul Deva, str. Avram Iancu, bl. H1, mezanin, biroul SC Capital News Media SRL;

      5.     Municipiul Deva, str. Avram Iancu, bl. H1, mezanin, biroul SC CRYSTALIN DINAMIC SRL;

      6.     Municipiul Deva, str. Avram Iancu, bl. H1, mezanin, biroul SC Vivanty Industries SRL;

      7.     Municipiul Deva, str. Avram Iancu, PT 20E – clădire reprezentând un fost punct termic, reprezentând sediul social al SC ALEXANDRA TOUR SRL ; 

      8.     Municipiul Deva, str. Ady Endre, nr. 45, jud. Hunedoara, care reprezintă casa de locuit utilizată de numitul Pup Emanoil Milică;

      9.     Municipiul Deva, str. Ady Endre, nr. 45, jud. Hunedoara, care reprezintă sediul social al SC TRANS CONSTRUCT IMPORT EXPORT SRL;

      10.  Municipiul Deva, str. 1 Decembrie 1918, Nr. 28, jud. Hunedoara   care reprezintă sediul Consiliului Judeţean Hunedoara – biroul preşedintelui CJ Hunedoara, utilizat de numitul Moloţ Mircea Ioan şi biroul utilizat de numitul Balint Tiberiu Ioan – vicepreşedintele CJ Hunedoara.

       

      Cele mai citite

      CFR S.A. are în bugetul pe 2024 o alocare de 5,8 miliarde de lei pentru investiţii în infrastructura feroviară

      Bugetul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. pe anul 2024 înregistrează o creştere de 62,24% a veniturilor totale faţă de anul anterior, respectiv...

      Eurovision prezintă o dezbatere între candidații la președinția CE. Țările din est nu au candidat, Iohannis nu este menționat

      Eurovision va transmite o dezbatere între "candidații principali la președinția Comisiei Europene", aceștia fiind Walter Baier, Sandro Gozi, Ursula von der Leyen (președinta în...

      Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic

      Medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a precizat că starea de sănătate a actorului Florin...
      Ultima oră
      Pe aceeași temă