21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSectorul bancar incearca o consolidare... pe bursa

Sectorul bancar incearca o consolidare… pe bursa

Ieri (n.r.-8 ianuarie 2009) domnul Isarescu, guvernatorul BNR, nu parea surprins de coborarea rapida a leului la nivelul de 4,18 lei/euro. Vineri cursul a urcat la 4,2127 lei/euro, iar prognozele nu sunt deloc favorabile monedei nationale.

Constatarea se bazeaza mai ales pe remarca guvernatorului, pe undeva voit linistita si retorica, lansata pe fuga, de genul "Credeti ca este mult?", dar si pe faptul ca, de regula, in prima luna a noului an cursul leu/euro se depreciaza simtitor (ex.: in ianuarie 2008 a atins o depreciere maxima de 6,8%).
Totodata, spre deosebire de volumele foarte mari de tranzactionare interbancare leu/euro realizate in noiembrie 2008 pe o tendinta similara de depreciere, presiunea volumelor din 8 ianuarie 2009 a fost mult redusa. In fapt participantii din piata, in speta  bancile comerciale, par a fi in asteptare, stiind foarte bine ca in acest caz BNR va intra in piata destul de brusc, generand o apreciere importanta a leului.

Asa ca, deocamdata, bancile comerciale care au acordat credite in euro se pot astepta la o reducere a veniturilor ce rezulta din dobanzile percepute, in special din partea societatilor mici si mijlocii, ce resimt primele si cel mai mult aceste efecte. In acest caz vom constata ca piata bancara autohtona isi poate accentua lipsa de lichiditati, care constituie si problema actuala a sistemului bancar international.
In sectorul bancar observam deja amplificarea crizei creditului, situatie care agraveaza recesiunea economica globala. Acest factor accentueaza contractia economica, obligand bancile centrale din unele state sa reduca foarte mult dobanda de referinta. Recent, Banca Angliei a redus dobanda la nivelul de 1,5% – cel mai scazut nivel al dobanzii critice comparativ cu anul 1694, anul infiintarii bancii.

Pe de alta parte, unele banci din Romania, sesizand din timp accentuarea crizei creditului din sistemul international bancar, au incercat diverse forme de consolidare a propriilor active, insa, cum se intampla la romani, acestea se pun in aplicare dupa un timp foarte lung, fara a putea evita totusi perioadele critice.
Un caz in acest sens este Banca Transilvania (simbol TLV) – prima banca listata la BVB, inca din data de 15.10.1997. In anul 2008, conform hotararii AGA din 01.09.2008, actiunile emitentului au fost suspendate de la tranzactionare pentru MCS din 15.09.2008-07.01.2009. In acest interval, care a durat mai mult decat era firesc, actiunea s-a consolidat prin cresterea de 10 ori a valorii nominale de la 0,1 la 1,0 lei (ex.: 2 luni – modificare act constitutiv la ORC Cluj, 3 saptamani – certificare CNVM si o luna – operare depozitar). Mai mult ca sigur ca operatiunea vizeaza reducerea numarului actionarilor cu foarte putine actiuni si cresterea stabilitatii pretului acestora.

Am facut unele calcule privind deprecierea actiunilor din sectorul bancar de la BVB, atat in perioada suspendarii TLV, cat si fata de maximul din anul 2007, si am constatat: -52,6%/-64,6% EBS; -44,4%/-63,8% BRD; -58%/- 78% TLV si indicele BET: -43,16%/-74,65%. Concluzia: TLV s-a depreciat miercuri in plus fata de media sectorului cu cca. 12%. Putem considera ca aceste procente vor fi acoperite repede, adica pretul poate urca rapid la nivelul de 1,232 lei.
Deoarece la tranzactionarea "fara tunel de variatie" pretul actiunii TLV a evoluat sub asteptarile investitorilor, vom fi interesati sa observam daca o investitie pe TS la aceasta actiune este sau nu o oportunitate a momentului. Am ales pentru aceasta un grafic saptamanal din ultimii 5 ani si am constatat: deprecierea temporala peste media sectorului a fost de cca un an (oct. 2004/oct. 2005); oscilatorii miscarii si directiei semnaleaza pe TS continuarea deprecierii pana la un suport din zona 1,04 lei; pe termen scurt (2-3 saptamani) si pe un fond pozitiv, pretul poate testa pe rand pragul de rezistenta de la 1,3 lei si apoi unul mai strong la 1,5 lei, putand realiza o apreciere maxima de cca 30%.

Concluzia: estimez ca, pe termen foarte scurt pretul actiunii va putea avea o evolutie destul de pozitiva, in cazul in care se va intentiona rascumpararea actiunilor din piata la un pret intre 4 si 2,8 lei. Altfel, merita sa monitorizam evolutia pretului TLV pentru o intrare in urmatoarele 2 luni la un nivel in zona 1,05 lei si o tinta pe termen mediu de cel putin 25-30%.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă