11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialSecretul fenomenului „Monnet"

Secretul fenomenului „Monnet”

Multe scandaluri absurde au ca protagonişti elevi din licee unde învaţă copii ai unor personaje cunoscute din politică, economie şi cultură. O mare vină, cred specialiştii, o poartă chiar familiile.

Scandalurile se ţin scai în ultima vreme de elevii şi profesorii de la un liceu al elitelor din Capitală, „Jean Monnet”. Un profesor a fost acuzat de viol de o elevă, o alta a pozat recent într-o revistă pentru adulţi, două adolescente au fost acuzate că au furat un telefon mobil şi o cameră foto într-o discotecă, iar seria neagră pare fără de sfârşit. În tot acest timp, conducerea liceului, prima care ar fi trebuit să dea sancţiuni, a acţionat cu jumătăţi de măsură, adică doar a scăzut nota la purtare a elevilor implicaţi în scandaluri. Pe de altă parte, inspectorii şcolari spun că nu au ştiut nimic despre ce se întâmplă acolo pentru că nu i-a sesizat nimeni. Controale la această unitate nu au mai fost făcute de aproape doi ani, aşa că toate păreau bune şi frumoase, până când presa a semnalat ce se petrece acolo.

„Vina nu e a copiilor”

Singurul aspect negativ legat de comportamentul elevilor din liceu şi care a ajuns la urechile inspectorilor a fost cel al unui elev care a copiat la bacalaureat. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti care spun că în ultimii ani nu au fost anunţaţi că acolo s-ar petrece ceva în neregulă.

Dar de ce elevi ajung de la un liceu considerat bun, unde învaţă copii ai unor personaje cunoscute în mediile pilitic, economic şi chiar cultural, să fie implicaţi în astfel de scandaluri? Sociologul Alfred Bulai consideră că izvorul multor derapaje este chiar familia. „E o problemă legată de faptul că părinţii le dau o educaţie care favorizează astfel de comportamente. Vina nu e a copiilor, ci a unui tip de părinţi care au foarte mulţi bani. Ei bagă mii de euro în îmbrăcămintea unui copil, care e dus la şcoală cu o maşină cu şofer şi i se dă o educaţie aberantă. Copiii sunt învăţaţi să se descurce în viaţă, să epateze şi li se induce ideea unei competiţii legate de ceea ce posedă”. Acesta oferă un contraexemplu, cel al miliardarilor care îşi trimit copiii la munca de jos pentru a-i învăţa cât de greu se câştigă banii. Aceste cazuri sunt rare la noi, unde „copiii sunt victime ale societăţii”. Bulai consideră că în aceste cazuri vina este a şcolii, a părinţilor şi a profesorilor.

O altă explicaţie pentru comportamentul negativ al unor elevi este dată de psihologul Gheorghe Gaspar: „Creierul adolescenţilor e în dezvoltare, partea de cortex prefrontal nu e suficient dezvoltată şi ei nu pot anticipa cu uşurinţă consecinţele faptelor lor”.  

Cele mai citite

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă