30.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialSecretarul de Stat american John Kerry a avertizat că Israelul riscă să...

Secretarul de Stat american John Kerry a avertizat că Israelul riscă să devină un stat “de apartheid”

 Israelul riscă să devină un stat "de apartheid" în cazul în care nu face rapid pace cu palestinieni, avertizează secretarul de Stat american John Kerry, conform Mediafax.

Kerry a făcut această declaraţie vineri, într-o reuniune cu uşile închise a Comisiei Trilatrale – un grup nepartizan de discuţie nonguvernamentală fondat de către David Rockefeller -, potrivit site-ului The Daily Beast, care a citat duminică o înregistrare a acestor afirmaţii.

"Crearea a două state va fi singura soluţie realistă. Deoarece, un stat unitar va ajunge să fie ori un stat de apatheid, cu cetăţeni de mâna a doua, ori un stat care va distruge capacitatea Israelului de a fi stat evreu", a declarat Kerry, potrivit Daily Beast.

"Cu acest scenariu în minte (…), înţelegeţi cât de imperativ este să se ajungă la o soluţie cu două state, faţă de care cei doi lideri şi-au reafirmat (joi) ataşamentul", a spus el.

Oficiali şi experţi americani, europeni, ruşi şi japonezi participau la această reuniune, mai precizează site-ul.

Termenul de "apartheid" desemnează un sistem social segregaţionist care s-a aflat în vigoare în Africa de Sud începând din 1948 şi până în 1994.

John Kerry şi preşedintele american Barack Obama s-au abţinut să utilizeze acest termen vorbind despre conflictul israeliano-palestinian. Însă fostul preşedinte al Statelor Unite Jimmy Carter (1977-1981) şi-a intitulat cartea scrisă pe acest subiect în 2006 "Palestina: pace, nu apartheid".

Iniţiatorul negocierilor de pace, pe care le-a relansat în iulie 2013, Kerry, care i-a îndemnat joi pe liderii israelieni şi palestinieni să ajungă la un compromis, a reafirmat că procesul de pace israeliano-palestinian "nu a murit".

Cele mai citite

Câte statui ale Ungariei a ridicat, din bani publici, Ilie Bolojan la Oradea

Baronul liberal de Oradea, Ilie Bolojan, în prezent președinte al Consiliului Județean Bihor, a ajuns mare vedetă națională când a demontat statuia lui...

Cristian Preda anunță o surpriză la alegerile prezidențiale: „Vom avea un preşedinte care va schimba în bine”

Politologul Cristian Preda a afirmat duminică în ultima zi a Salonului Internaţional de Carte Bookfest că vom avea o mare surpriză la alegerile prezidenţiale...

Arhiepiscopia Romano-Catolică organizează o procesiune care celebrează Taina Sfintei Euharistii

Arhiepiscopia Romano - Catolică de București organizează, în ziua de duminică, 2 iunie 2024, o procesiune cu ocazia Solemnității „Trupul și Sângele Domnului”, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă