15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialSe strânge laţul în jurul Doneţkului

Se strânge laţul în jurul Doneţkului

Noi lupte violente între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi au făcut ravagii marţi la porţile Doneţkului, principalul bastion al insurgenţilor aflaţi în prezent în stare de cvasi-asediu, Kievul cerând civililor să părăsească oraşul. Rusia a dublat numărul batalioanelor din apropierea frontierei ucrainene, responsabili occidentali estimând că poate lansa oricând o incursiune transfrontalieră cu sau fără avertisment.

Armata ucraineană a cerut civililor să fugă din zonele controlate de separatiştii pro-ruşi, al căror fief Doneţk se afla ieri supus unei încercuiri din ce în ce mai strânsă din partea forţelor guvernamentale. „Cerem populaţiei paşnice să părăsească zonele ocupate de terorişti” care „jefuiesc populaţia locală, procedează la răpiri, ocupă clădiri oficiale şi vehicule private” a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrîi Lisenko. În ultimele zile, luptele s-au intensificat în jurul celui mai mare oraş din Donbas, Doneţk, unde Statul Major ucrainean a cerut separatiştilor să respecte încetarea focului din jurul unor şosele pentru a permite plecarea civililor. Armata ucraineană afirmă că a eliberat peste 600 de localităţi după o ofensivă de patru luni şi a revendicat un nou avans la porţile Doneţkului prin preluarea localităţii Iasinuvata, aflată la 20 km nord de oraş. Lupte intense s-au semnalat la Marinka, în imediata periferie din sud-estul oraşului. Kievul a afirmat întotdeauna că strategia sa de izolare a insurgenţilor din Doneţk şi Lugansk va duce la izolarea lor de frontiera rusă, dar apropierea trupelor guvernamentale înfricoşează populaţia, care prevede un atac şi lupte sângeroase. Marţi, civilii continuau să fugă în masă.

Kremlinul nu îşi lasă baltă separatiştii

Doneţk şi Lugansk sunt „oraşe-cheie ocupate în prezent de terorişti, cele unde se află majoritatea teroriştilor şi armele lor, ştim că nu va fi uşor să le eliberăm”, a declarat la BBC ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Heletei, adăugând că este sigur sută la sută că „victoria este foarte aproape”. Oficialul de la Kiev a subliniat că „lumea trebuie să ştie că Rusia s-a dedat la represalii. Nu îi opreşte, suntem vizaţi de opt ori pe zi de tiruri provenite de pe teritoriul rus”.

Rusia a crescut presiunea asupra Ucrainei lansând noi manevre militare de amploare în apropierea frontierei şi SUA a criticat din nou Rusia denunţând continuarea trimiterii de armament separatiştilor pro-ruşi şi manevrele militare de amploare.

Rusia practic a dublat numărul batalioanelor sale din apropierea frontierei cu Ucraina şi experţi occidentali estimează că este pregătită de luptă pentru a păstra Ucraina în fieful său. În ultimele săptămâni, Rusia a desfăşurat 17 batalioane cu un total de 21.000 soldaţi, o forţă aflată la doar câteva mile de frontieră şi pregătită pentru lupte cu infanterie, blindate, artilerie şi apărare aeriană. Între altele, Moscova şi-a extins considerabil puterea de foc crescând numărul unităţilor de rachete sol-aer de vârf şi amplasând peste 30 baterii de artilerie. Intenţiile Kremlinului legate de creşterea capacităţilor sale militare rămân necunoscute, scrie New York Times. Preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea încerca să facă presiuni asupra Ucrainei şi a Statelor Unite pentru a accepta o reglementare politică ce ar acorda regiunilor estice ucrainene o autonomie maximă. Dar responsabilii occidentali au temerea că Putin ar putea, de asemenea, să favorizeze opţiunea de a interveni mai direct dacă i se pare că separatiştii pro-ruşi din Ucraina sunt pe punctul de a fi învinşi. Forţele ucrainene au progresat spre unele localităţi controlate de rebeli şi au reuşit izolarea Doneţkului şi Horlivka şi, în consecinţă, izolarea unei mari zone de circulaţie a armelor şi a combatanţilor proveniţi din Rusia. Experţi ai serviciilor secrete americane afirmă că avansarea forţelor guvernului ucrainean asupra Doneţkului şi alte măsuri luate de Kiev pentru recâştigarea terenului în estul controlat de separatişti l-ar putea incita pe Putin să-şi trimită forţele sub acoperirea unei „operaţiuni de menţinere a păcii”. La o conferinţă cu uşile închise în Congresul SUA, Phillip Karber, fost consilier pentru Apărare declara că vehicule militare ruse purtând emblema rusă pentru forţele de menţinere a păcii au fost poziţionate în apropierea Ucrainei. Mai mulţi responsabili americani au confirmat că vehicule blindate ruseşti şi camioane cu insigna menţinerii păcii au fost văzute pe teritoriul rus lângă Ucraina.

Putin, la start?

Generalul american Wesley K. Clark a declarat că Putin şi-a amplasat piesele pentru o intervenţie militară de mare amploare în estul Ucrainei – a masat forţele Rusiei în apropierea frontierei, a înarmat separatiştii, a infiltrat agenţi, efectuează exerciţii militare masive şi susţine primarul autoproclamat al Luganskului, care a cerut armatei ruse să vină în ajutorul separatiştilor.

Generalul american arată că Putin, în cazul în care ar decide să intervină, riscă să înfrunte sancţiuni economice occidentale severe, rezistenţa forţelor ucrainene şi susţinerea militară a Occidentului pentru guvernul de la Kiev. „El a stabilit condiţii politice şi militare pentru ceea ce consideră că ar putea fi o intervenţie reuşită, dar se pare că nu a luat încă decizia politică de a o face, poate pentru că recunoaşte că riscurile sunt incalculabile după o intervenţie”.  

Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

VIDEO. Madeira, insula “la modă” în 2024. În martie s-a atins un nou număr maxim de pasageri

Madeira este un arhipelag portughez din Atlanticul de Nord, aflat la vest de Maroc. În ultimii doi ani, insula este "asaltată" de turiști, dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă