5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialSe caută diagnosticul sportului românesc. Avem tratament?

Se caută diagnosticul sportului românesc. Avem tratament?

Federaţiile naţionale olimpice vor fi auditate pentru activitatea desfășurată de către Ministerul Tineretului şi Sportului care va începe în curând acest proces.

Astfel, va fi analizată activitatea acestora din ultimii doi ani, a anunţat, luni, ministrul Eduard Novak.

“Am demarat un audit financiar şi sportiv la federaţiile sportive naţionale olimpice, care va analiza activitatea din ultimii doi ani, pe mai multe planuri: modul de angajare a finanţărilor din diferitele surse şi modul în care s-au derulat contractele de finanţare, modul de administrare a bazelor sportive şi gradul de realizare a obiectivelor propuse. Ultimele ediţii ale JO au adus rezultate nesatisfăcătoare, iar viitorul trebuie gândit şi planificat corect şi atent, pentru ca această realitate să se schimbe”, a transmis Novak pe pagina sa de Facebook.

Prin acest audit, ministrul își dorește să găsească cauzele nereuşitelor şi schimbările care ar trebui făcute la anumite federaţii sportive.

“Concluziile raportului de audit vor oferi informaţii şi indicaţii privind cauzele nereuşitelor şi schimbările pe care trebuie să le implementăm pentru a corecta situaţia. Alături de rezultatele consultărilor cu stakeholderii, precum şi de restul datelor colectate deja, ţinând cont de modelele de bune practici de la nivel european şi de obiectivele pe care ni le propunem, Strategia Naţională pentru Sport va integra toate aceste elemente şi va da direcţia de dezvoltare pentru următorii 10-12 ani. Strategia Naţională pentru Sport va însemna un restart al acestui domeniu, cu o abordare nouă, profesionistă, care să eficientizeze atât organizarea şi funcţionarea tuturor structurilor şi entităţilor implicate, cât şi metodele de finanţare sau pregătirea specialiştilor”, a spus Novak.

Doar locul 46 la JO de la Tokyo pentru România

Cu 4 medalii, una de aur și 3 de argint, România a terminat pe locul 46 la Tokyo, cu un loc mai sus decât la JO de la Rio, din 2016.

Recent, Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, a făcut un apel către politicieni , să susțină sportul românesc. Cvintupla campioană olimpică a subliniat încă o dată că sportul se află în declin la noi în țară.

La JO de la Tokyo, din vară, România a obținut patru medalii, la două discipline, canotaj și scrimă. Federația pe care Elisabeta Lipă o conduce a obținut un aur și două medalii de argint.

“România a terminat pe locul 46 la Jocurile Olimpice. Suntem pe același loc ca la Rio 2016. Mulți ar spune că s-a oprit acest declin. Nu, acest declin nu s-a oprit. Acum patru ani, pentru aceleași medalii, au cotizat, să zic, patru-cinci federații. Pentru această ediție a Jocurilor Olimpice, pentru același număr de medalii, sunt doar două federații, canotajul și scrima. Deci fac apel către toți cei care sunt în măsură să sprijine sportul de masă, pentru că orice veți sprijini, noi cei care ne ocupăm de înalta performanță vom beneficia de acest sprijin”, a afirmat Elisabeta Lipă.

Și cea mai bună Federație, cea de Canotaj are mari probleme

Totodată, președintele Federației Române de Canotaj a subliniat că și disciplina sportivă pe care o coordonează este “în picaj”.

“Avem obligația să îi descoperim pe cei mici, să îi susținem și să îi ajutăm ca ei să ajungă în grădina marii performanței, care nu este uşoară, este extrem de grea, cere sacrificii enorme, dar este extrem de frumoasă. Sportul nu are culoare politică, dar are nevoie de dumneavoastră să susţineţi această disciplină atât de frumoasă, care ne aduce atât de multe satisfacţii şi care este într-un picaj cum nu ştiu dacă dumneavoastră vă puteţi imagina”, a adăugat Lipă la gala “Botoşaniul premiază excelenţa”.

David Popovici ne dă în continuare speranțe

O veste bună vine de la puștiul-minune al înotului românesc, David Popovici.

Deși, după JO de la Tokyo, se gândea serios să-și continue studiile în străinătate, David a ales în cele din urmă să rămână aici, în țară.

David Popovici a devenit sportiv cu acte în regulă la CS Dinamo București. Clubul a anunțat luni poate cel mai important transfer din sportul românesc în 2021. Până să fie realizat acest transfer, el a reprezentat rivala Steaua București.

Mici șanse să se găsească un tratament pentru declinul sportului românesc

În lipsa finanțării serioase, ministrul Eduard Novak ar putea pune diagnosticul sportului românesc și apoi să se declare înfrânt de conjunctura politică și sistem.

Nu ne-ar mira, chiar dacă acesta este un luptător desăvârșit și medaliat al Jocurilor Paralimpice.

Lipsa de experiență a celor care conduc sportul în România în aceasta perioadă de pandemie, a generat o criză din care cu greu sportul își poate reveni.

Deși premierul Cîțu s-a pozat pe terenul de fotbal și a vorbit despre dezvoltarea sportului în România, mult așteptatul PNRR a lăsat fără finanțare acest domeniu.

Vom avea din nou diagnostic al problemelor din sportul românesc, dar nu știm când vom primi și tratamentul!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă