13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialScrisul de mână, mai util pentru studenți, atunci când își iau notițe...

Scrisul de mână, mai util pentru studenți, atunci când își iau notițe la curs

Studenții care își iau notițe folosind laptopul țin minte mai puține informații și înțeleg mai superficial lecțiile, în comparație cu cei care își scriu de mână notele de curs, arată un studiu recent citat de Science American.

Pam Mueller și Daniel Oppenheimer, autorii cercetării, au ajuns la această concluzie în urma unui experiment a cărui desfășurare este ușor de intuit. Participanții la studiu au fost împărțiți în două grupe: cei care și-au luat notițele de curs pe laptop și cei care le-au scris de mână. Ascultându-i pe studenți, oamenii de știință au observat că cei care au folosit laptopul au avut un număr mai mare de însemnări, pe când ceilalți, deși au scris mai puțin, au reținut mai multe informații. Mai mult, cei care au scris de mână au avut o mai bună înțelegere a materiei, fiind mai bine pregătiți să aplice cele învățate.

Savanții explică aceste rezultate prin faptul că cele două metode de redactare implică procese cognitive diferite. Scrisul de mână este mai încet, obligându-i pe studenți să selecteze care informații sunt importante și care nu. Și tot din aceeași cauză, studenții care scriu de mână sunt nevoiți să facă un rezumat al lecției chiar în momentul în care își iau notițe. Practic, studenții care scriu de mână au învățat deja o parte din lecție în timpul cursului, spre deosebire de cei care folosesc un laptop și care, neavând aceste constrângeri, pot nota fiecare cuvânt, într-o manieră mai pasivă, care nu presupune o prelucrare activă a informațiilor.

Performanțele școlare ale celor care și-au luat notițe de mână au fost mai bune și când experimentul a presupus testarea cunoștințelor la o săptămână distanță, nu imediat după lecție. Cei care și-au făcut rezumate de mână, deși au avut mai puține informații disponibile, au reușit să învețe mai bine pentru că au avut lecția bine structurată.

Imagine: Marco Arment / Flickr.

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă