21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialScrisoarea tatălui unuia dintre tinerii morți în spitale, în urma incendiului din...

Scrisoarea tatălui unuia dintre tinerii morți în spitale, în urma incendiului din Colectiv

Tatăl uneia dintre victimele incendiului din Colectiv a publicat, vineri, pe Facebook, o scrisoare adresată fiului său, Alex Hogea, care a murit la 19 ani, şi a acuzat corupţia şi orgoliul oamenilor, pentru pierderea vieţilor tinerilor internaţi în spitalele româneşti, informează Mediafax.

„Dragul nostru Alex, băiatul nostru cuminte, deştept şi frumos, Cum e Raiul azi, cum se vede lumea asta de acolo, Alex? Vezi dezbaterile? Ţi-au arătat Acolo cum ţi-ai petrecut ultimele 23 de zile pe pământ? Să-ţi spunem şi cum le-am văzut noi, de aici… Ai supravieţuit incendiului. Ai ieşit în picioare din Colectiv. Medical vorbind, ai ajuns la spital «conştient, cooperant, orientat temporo-spaţial şi asupra propriei persoane, fără deficite motorii la nivelul membrelor superioare sau membrelor inferioare, în respiraţie spontană în aer atmosferic, stabil hemodinamic». Ai avut lângă tine medici care au luptat să te ajute, unii care nu sunt azi pe la televiziuni şi nici medaliaţi, ci plâng şi ei, neputincioşi ca şi noi, după tine. Erai intubat şi sedat, dar şi aşa îţi făceai noi prieteni, oameni care s-au strâns aproape de tine, cu gândul, cu rugăciunea, cu faptele…”, a scris Narcis Hogea.

El precizează că a dorit să continue lupta pentru viaţa fiului său într-un spital dintr-o ţară europeană, însă nu şi-a imaginat că aşa va începe „o întreagă nebunie”.

„Ne-am dorit să continuăm lupta pentru viaţa ta într-un spital în care să existe o secţie pentru pacienţi cu arsuri grave, într-o ţară europeană. Pentru că, în ciuda rănilor tale, întinse pe 45-50% din suprafaţa corporală, erai stabil, în 4 noiembrie dimineaţa am început căutarea. Clinica AKH Viena avea un pat liber. Tot în 4 noiembrie am primit pentru tine, prin noii tăi prieteni, acceptul scris al clinicii din Viena. În 5 noiembrie la prima oră ştiam că eşti din nou echilibrat, asta după ce peste noapte fuseseşi uşor instabil (nu era însă o surpriză această instabilitate, după ce în acea zi ai fost în sala de operaţie pentru prelevare şi grefare piele)”, scrie Narcis Hogea.

Citeşte şi: Trei răniți salvați din clubul Colectiv au murit în urma infecțiilor INTRASPITALICEȘTI. Ministerul Sănătății cere un RAPORT

Totodată, acesta îşi cere iertare fiului său că nu s-a gândit la momentul respectiv să facă altceva.

„Să ne ierţi că nu ne-am gândit atunci să facem altceva, ci doar să cerem respectarea drepturilor tale de cetăţean român, asigurat al CAS – am cerut Spitalului Municipal Universitar Bucureşti – managerului Cătălin Cîrstoiu, eliberarea raportului medical necesar pentru a solicita Casei de Asigurări de Sănătate Formularul S2 / E112. Din momentul în care am cerut asta, a început o întreagă nebunie – ai devenit ba transportabil, ba netransportabil. Din stabil, ai ajuns în stare critică, cu toate organele afectate. Până şi ministrul Bănicioiu, venit în vreo vizită de lucru, a participat activ la dezbateri – eşti sau nu eşti eligibil pentru a obţine Formularul S2, eşti sau nu eşti transportabil, a dorit să ştie exact cât o să coste tratamentul tău în Austria. În timp ce pe alţii îi preocupa imaginea spitalului în Europa dacă te lasă să pleci”, mai spune Narcis Hogea.

El precizează că, după cinci ore de dezbateri, nu a primit nici raportul medical solicitat şi nici nu mai ştia exact care este starea reală de sănătate a fiului său – cât de stabil era, cât de afectate îi erau sau nu toate organele, nici dacă era sau nu eligibil pentru Formularul S2/E112. „Că doar tratamentul se putea face şi în România, evident – pentru că aici ştim şi putem orice, avem de toate!!! Nu ne-au spus şi ce infecţii intraspitaliceşti avem – probabil trebuia să intuim că «de toate» însemna inclusiv nişte infecţii care să reuşească ce n-a reuşit nici focul – să te trimită unde eşti acum…”, scrie Narcis Hogea.

„Spre seară, în aceeaşi nebunească zi de joi, 5 noiembrie, miraculos, acelaşi doctor care ne-a explicat dimineaţa, la ora 9, cum o să te omorâm dacă te mişcăm din patul de la Spitalul Universitar, ne-a comunicat, pe la ora 19, că eşti singurul pacient transportabil, că ai fost evaluat din nou între timp, că vei pleca în Israel. Spunea domnul doctor Boros că spitalul ăsta e spital adevărat, nu e «buticul medical AKH» Viena. Ne-am bucurat că vei pleca într-un spital adevărat… Imediat după am aflat că ai fost evaluat şi de o echipă de medici belgieni, că vei pleca totuşi la Spitalul Militar Bruxelles. Ne-am bucurat iar, am auzit lucruri minunate despre spitalul din Bruxelles”, mai spune tatăl tânărului.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii: Toți pacienţii răniţi în Colectiv ar putea fi transferaţi în străinătate

Acesta precizează însă că, deşi familia a fost trimisă la Bruxelles, fiul său, Alex, a ajuns la spitalul AKH din Viena.

„Transferul în Belgia trebuia să se facă în noaptea de 6-7 noiembrie. Nu puteam rămâne noi aici, nu te puteam lăsa să ajungi în Belgia fără să fim şi noi aproape de tine… I-am rugat pe noii tăi prieteni să caute transport spre Belgia şi pentru mama şi tata, să fim acolo când ajungi tu. Au găsit, am plecat dimineaţa… Ce n-au ştiut mama şi tata, Alex, a fost faptul că, pe parcursul nopţii, tu ai dispărut de pe lista cu pacienţii care au fost transferaţi în Belgia. Că, deşi nimeni nu ne-a mai spus nimic, nu ai ajuns în acea dimineaţă la Bruxelles, unde te aşteptam… Şi noi, şi rudele noastre, şi prietenii noştri… am sunat toţi unde ne-am putut gândi să sunăm ca să aflăm ceva. Am trimis mesaje peste mesaje. Da, am şi ameninţat, ca să obţinem vreo informaţie. Am aflat că nu ai plecat în Belgia, ba pentru că în dimineaţa aia a fost ceaţă !!!!! (da, ceaţă, doar pentru tine), ba că nu mai erai în stare suficient de gravă cât să pleci, puteai să mai aştepţi. Adevărul nu îl ştim nici acum, nu ştim nici azi ce s-a întâmplat. Poate în Rai se ştie, oamenii însă, cei care ştiu, nu ne-au explicat încă ce s-a întâmplat atunci…”, îi mai transmite Narcis Hogea fiului său.

„Până la urmă, am fost informaţi că vei pleca totuşi, dar nu în Belgia. Unde? Culmea, plecai în 7 noiembrie, seara, fix în spitalul în care tu fuseseşi acceptat pentru tratament încă din 4 noiembrie – AKH Viena. Ca să îl cităm din nou pe domnul doctor – la «buticul medical AKH» Viena. Am zburat după tine, din Belgia la Viena. Am aflat după, de la prietenii tăi care încercau să ajute, că şi plecarea ta spre Viena a fost însoţită de emoţii şi de spaime – pentru ei, doar noi eram… unde în altă parte???… într-un aeroport belgian”, precizează Narcis Hogea.

Citeşte şi: Colectiv: Tinerii internați în spitale au fost condamnați la moarte din primele zile

El mai spune că a încercat să înţeleagă, să ierte, să spere.

„Am fost încrezători, încurajaţi şi de medicii austrieci să rămânem pozitivi, tu luptai… Am aflat că n-ai fost transferat doar tu la Viena, ai adus cu tine şi bacterii intraspitaliceşti. S-au chinuit să găsească tratamente potrivite, să le stăpânească. Noi am continuat să ne rugăm, să sperăm, înconjuraţi de tot mai mulţi români din lumea asta care se rugau, sperau, împreună cu noi. Am tot sperat până când am aflat că nu mai poţi lupta. 22 noiembrie… Am fost lasaţi să stăm lângă tine în ultimele tale ore din viaţa asta. Ţi-am cerut iertare pentru toate, ne-am rugat şi noi şi preotul român care ţi-a dat ultima binecuvântare. Ţi-am povestit multe, chiar şi ultimul meci al echipei tale preferate, FC Barcelona (tati, cum ţi-am spus atunci, Barcelona a umilit Real Madridul, cât te-ai fi bucurat să vezi cele 4 goluri!). Ştiam că e ultima dată când îţi mai povestim aici, înainte să îţi vorbim prin rugăciuni, în cimitir. Sau iată cum… în scrisori trimise ţie în Rai. Şi lumii, sperând că vom primi măcar acum nişte răspunsuri”, mai spune Narcis Hogea.

„60! E o listă a durerii, Alex… O listă a celor ucişi fie de focul din clubul Colectiv, fie de neputinţa, de corupţia, de laşitatea, minciuna, răutatea şi orgoliul prostesc de care oamenii pot fi uneori capabili. Numărul 60 pe lista asta a durerii – George Alexandru Hogea. 19 ani. Un număr pentru unii. Pentru alţii, parte dintr-o statistică ce arată că mai mulţi dintre voi, cei care aţi fost salvaţi în noaptea cumplită de 30 octombrie din flăcări, aţi murit în străinătate, nu în România…”, spune Narcis Hogea.

„Pentru noi, ai fost şi eşti lumea întreagă, acum eşti şi Raiul… Şi n-o să avem nici un dram de pace în suflete vreodată, neştiind exact tot, tot ce s-a întâmplat. Adevărul. Aveai sau nu dreptul să pleci? Aveau sau nu obligaţia ca, neputând să te salveze, să-ţi dea totuşi o şansă la viaţă?”, îşi încheie scrisoarea Narcis Hogea.

Citeşte şi: Colectiv: Mai mulți pacienți internați la Spitalul de Arși au murit din cauza infecțiilor

Alexandru Hogea, care a murit pe 22 noiembrie, în spitalul AKH din Viena, avea 19 ani, era din Sinaia şi era student la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti.

După incendiul din clubul Colectiv, el a fost internat la Spitalul Universitar, cu arsuri pe aproape 60 la sută din suprafaţa corpului, iar, pe 7 noiembrie, a fost transferat la spitalul austriac, în timp ce părinţilor lui li s-a spus că acesta va fi transferat la un spital din Bruxelles.

În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la fața locului 26 de persoane, iar o altă victimă, în drum spre spital. Dintre răniții internați, au mai decedat 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, pe 22 noiembrie, la 60.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă