14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSchweighofer, pusă la zid pentru „măcelul” din pădurile României

Schweighofer, pusă la zid pentru „măcelul” din pădurile României

După doi ani de investigații în România, o echipă de activiști de mediu americani acuză compania austriacă Holzindustrie Schweighofer că proceseavă lemn tăiat ilegal. Acțiunea lor este sprijinită de cele mai mari ONG-uri de mediu din România. Acum, mingea este în curtea autorităților.

Când Alexander von Bismarck, director executiv al Environmental Investigation Agency (EIA), s-a dus la poarta Holzindustrie Schweighofer dându-se drept un investitor american care are de vânzare lemn tăiat ilegal din pădurile României, a fost primit cu mâinile deschise. Placa lui suna așa: autoritățile îi permit să taie o anumită cantitate de lemn, dar el va tăia dublu, în mod ilegal, și vrea să știe dacă Schweighofer e dispus să cumpere.

“Nicio problemă,” i-a răspuns Karl Schmid, directorul de achiziții al companiei lider pe piața românească de prelucrare a lemnului.

Întâlnirea dintre cei doi a fost doar una dintr-o serie filmată în timpul unei investigații începute în România în urmă cu doi ani, la finalul căreia EIA a realizat un raport care aduce „dovezi ale masacrului din ultimele păduri seculare din Europa”.

“Din păcate, ne-a fost extrem de ușor să găsim temn tăiat ilegal. Și fiecare buștean tăiat ilegal pe care îl găseam ajungea invariabil la poarta unei fabrici Schweighofer.”, a spus ieri Alexander von Bismarck într-o conferință de presă în care a fost lansat raportul “Furtul ultimei păduri”, care își propune să arate “fața urâtă a tăierii ilegale de lemn din România”.

Cifrele unui studiu al Greenpeace arată că în România, între 2000 și 2011, au dispărut de pe fața pământului 280.000 de hectare. Dintre acestea, spun activiștii EIA, cel puțin jumătate reprezintă tăieri ilegale. Iar un principal destinatar al lemnului tăiat ilegal este Schweighofer.

Raportul EIA are susținerea celor mai importante ONG-uri de mediu care activează în România, la pupitru aflându-se ieri reprezentanți din conducerea Greenpeace, World Wide Fund for Nature (WWF), Agent Green, Nostra Silva.

Sesizare la Biroul Federal pentru Păduri din Viena 

Ca urmare a dovezilor prezentate în raport, WWF a depus miercuri o sesizare la Biroul Federal pentru Păduri din Viena, referitor la încălcarea reglementărilor UE privind procesarea lemnului și a cerut o investigație aprofundată a acuzațiilor aduse Schweighofer.

„Toleranța noastră trebuie să fie zero față de acest fenomen. Am citit cu mare îngrijorare acest raport. În România, modelul economic ar trebui să fie bazat pe conexiunea dintre om și natură.”, a spus Magos Csibi, director executiv WWF.

Deși legislația silvică europeană a cunoscut îmbunătățiri recent, ea este încă lacunară pentru că pedepsește doar primul vânzător de lemn din lanț. Cum Scweighofer este al doilea, el primind lemn de la companiile care taie, scapă de acoperirea legii.

ONG-urile cer acum autorităților române să ia măsuri pentru a pune frână asaltului asupra pădurilor.

În replică, Holzindustrie Schweighofer susţine că raportul include informaţii "tendenţioase şi incorecte" şi că firma încearcă să ajute la stoparea fenomenului tăierilor ilegale, prin oferirea de date privind trasabilitatea lemnului cumpărat, refuzarea livrărilor suspecte de lemn, respectarea legislaţiei şi impunerea respectării prevederilor legale furnizorilor.

În această vară, Ministerul Mediului a anunţat că a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli. Verificarea a găsit dovezi privind existența mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

Holzindustrie Schweighofer se află pe piața din România de peste 10 ani și a devenit astăzi cel mai mare procesator de rășinoase. Compania austriacă procesează vasta majoritate a lemnului de rășinoase în produse semi-finite, în principal pentru export în UE, Japonia și America de Nord.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă