13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSchroeder recomanda o atitudine "prietenoasa" fata de Rusia

Schroeder recomanda o atitudine "prietenoasa" fata de Rusia

Gerhard Schroeder, fostul Cancelar al Germaniei, actualmente consultant pentru giganticul rus Gazprom, a recomandat Europei o atitudine "prietenoasa" fata de Rusia. Schroeder, citat de Rompres, a declarat ca Europa nu poate evita
dependenta energetica de Rusia, tara despre care a spus ca “indiscutabil, face parte din Europa”.
Prezent la Bucuresti cu prilejul implinirii a 15 ani de la infiintarea Bancpost, fostul lider german a afirmat ca Europa trebuie sa adanceasca parteneriatul strategic cu vecinii de la nord-est. El crede ca dependenta energetica a Europei de Rusia nu va putea fi evitata si recomanda o atitudine "prietenoasa", pentru ca “Rusia s-ar putea orienta catre un
parteneriat asiatic, avand in vedere ca India si China au o crestere economica sustinuta”.
Gazprom, care detine monopolul exporturilor de gaze naturale din Rusia, asigura circa un sfert din consumul de gaze naturale al Europei.

Presedintele Traian Basescu declarase, in urma cu zece zile, ca UE trebuie sa iasa din situatia de dependenta de gazele naturale livrate de Rusia, pentru a evita riscul de transformare a Gazprom într-un "instrument de presiune politica".

Autoritatile ruse au respins in repetate randuri acuzatiile unor politicieni europeni si americani privind santajul practicat de Rusia prin politica sa energetica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă