17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialSchi în stil mare pe Muntele Mic

Schi în stil mare pe Muntele Mic

Cei careajung în staţiunea din Banatul Montan pot alege dintre cele cinci pârtii de schi din localitate.

Dacă în perioada interbelică Muntele Mic era cea mai modernă staţiune de schi a României, în ultimii ani ea a redevenit una dintre principalele atracţii turistice din Banat. Turiştii au la dispoziţie cinci pârtii, dar din această iarnă capacitatea staţiunii s-a triplat prin montarea unui nou teleschi. Pentru sezonul viitor va fi finalizată construcţia unui telescaun automat, care este primul telescaun de acest tip din zonă şi al doilea din ţară, după Valea Prahovei. Consiliul Judeţean Caraş-Severin a alocat fondurile necesare pentru montarea parapeţilor pe drumul până în staţiune şi reabilitarea şoselei până la Muntele Mic.

Cea mai modernă staţiune montană interbelică

Muntele Mic a devenit o destinaţie turistică în secolul trecut, în perioada interbelică, atunci când aici au fost ridicate primele cabane. Acestea aveau 200 de locuri de cazare, iar confortul turiştilor a fost completat cu introducerea electricităţii, în aceeaşi perioadă, prin construirea unei mici centrale hidroelectrice care a acoperit necesităţile staţiunii, şi o conexiune la reţeaua telefonică. Înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Muntele Mic a fost considerată cea mai modernă staţiune montană a României. Staţiunea montană Muntele Mic este situată la poalele versantului sudic al Munţilor Ţarcu, în judeţul Caraş-Severin, la o altitudine de 1.525 de metri.

În anul 1936, fost inaugurată Crucea de pe Muntele Mic, un monument al eroilor bănăţeni, realizat din opt tulpini de brad donate de Comunitatea de Avere. Acesta avea o înălţime de 25 de metri şi era iluminat pe timp de noapte cu patru reflectoare. În nopţile senine, crucea era vizibilă din cupola Catedralei din Timişoara. În 2004, a fost amplasată pe Muntele Mic o nouă Cruce, cu structură din metal şi iluminată feeric în timpul nopţii, care înlocuieşte vechiul monument.

Dezvoltare comunistă

După cel de-al doilea război mondial, în timpul comunismului, a continuat dezvoltarea staţiunii şi a întregii zone. În 1962 a fost dat în folosinţă teleschiul şi, în 1976, telescaunul care face legătura cu Valea Craiului. Acesta are  o lungime de 3.492 de metri. Astfel, acesta este cel mai lung traseu din ţară, cu o diferenţă de nivel de 799 de metri. Practic, în perioada de iarnă, telescaunul facilitează accesul pe Muntele Mic. “Înainte de 1989, au fost construite noi hoteluri, care au făcut din staţiunea Muntele Mic o adevărată perlă a Banatului”, spun localnicii.

Noi pensiuni, apărute după Revoluţie

După Revoluţie, numărul uni- 
tăţilor de cazare a crescut deoarece au fost construite pensiuni şi cabane private. Turiştii vin pe Muntele Mic deoarece aici iarna durează şase luni pe an. Temperaturile scăzute înregistrate iarna, când grosimea stratului de zăpadă măsoară în medie un metru, fac posibilă practicarea sporturilor de iarnă din luna noiembrie până în luna mai.

Cinci pârtii de schi la Muntele Mic

Turiştii aleg de cele mai multe ori să vină la Muntele Mic cu telescaunul, iar durata transportului este de 40 de minute. În staţiune sunt zeci de cabane şi pensiuni, care asigură sute de locuri de cazare. La Muntele Mic sunt practicabile cinci pârtii de schi. Pârtia Măloasa are o lungime de 12 kilometri, dar ca  grad de dificultate este considerată uşoară. Ca altitudine la plecare este considerată înălţimea de 1.780 de metri, iar cea de sosire, 800 de metri. O altă pârtie este pârtia de sub telescaun, cu o lungime de 2.500 de metri şi grad de dificultate mediu. Turiştii mai schiază pe pârtiile Borlova I şi Borlova II, cu o lungime de peste 1.000 de metri şi grad de dificultate mediu. Pe pârtia Nordica, oameni ajung cu teleschiul. Pârtia are o lungime de 1.200 de metri.

Pârtia Valea Soarelui are un grad de dificultate mediu şi o lungime de 1.400 de metri. Cei care ajung în staţiune fără echipamente le pot închiria la preţuri modice. De exemplu, pentru o zi, clăparii, schiurile şi beţele costă 35 de de lei, iar un snowboard, 40 de lei. Teleschiul Borlova costă 50 de lei pe zi, copiii sub 14 ani beneficiază de reduceri, iar cei sub cinci ani au gratuitate pe telescaun. Un sistem modern a fost implementat pentru a veni în ajutorul schiorilor. Astfel, pot fi achiziţionate cartele din patru centre de vânzare. Cea mai ieftină este de 20 de lei şi valorează şase puncte, iar cea mai scumpă costă 150 de lei şi are 60 de puncte. Fiecare urcare cu telescaunul sau teleschiul înseamnă un număr de puncte. De exemplu, o urcare, respectiv o coborâre cu telescaunul consumă cinci puncte în timp ce o urcare cu teleschiul, un punct.

Pârtie pe iarbă

Pentru ca Muntele Mic să atragă turiştii dornici de schi şi în perioada verii, de curând a fost amenajată şi inaugurată o pârtie pentru practicarea schiului pe iarbă. Acesta este un sport mai puţin cunoscut în România, iar schiurile de iarbă sunt diferite de cele de iarnă. Ele nu sunt elastice şi au un sistem de şenile care nu derapează deloc. Pârtia este destul de lată şi  cu puţine denivelări.   

Capacitate triplată

Din această toamnă, capacitatea de schi pe Muntele Mic a crescut de trei ori prin inaugurarea unor importante amenajări turistice. Astfel, pe Muntele Mic a fost montat un teleschi care a costat 300.000 de euro, cu o lungime de 900 de metri, care poate transporta 1.800 de schiori pe oră. A început construcţia unui nou telescaun automat, cu o capacitate de 3.000 de schiori pe oră, la care lucrările urmează să fie finalizate în vară. Acesta este primul telescaun de acest tip din zonă şi al doilea din ţară, după Valea Prahovei. Investitorii spun că, până în sezonul următor, pe Muntele Mic vor fi aduse şi tunuri de zăpadă artificială, care vor face ca această staţiune să devină căutată de practicanţii sporturilor de iarnă din întreaga ţară.

Cele mai citite

Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu...

România asigură peste 20% din consumul din UE la carnea de oaie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. "Mă bucur că particip...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă