13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSchema completă a fraudei de 60 milioane €

Schema completă a fraudei de 60 milioane €

România Liberă vă prezintă radiografia completă a circuitului financiar de fraudare a statului cu zeci de milioane euro. În dosar sunt cercetaţi omul de afaceri Adrian Chebuţiu şi libanezul Said Baaklini, supranumit regele sardinelor.

Arestarea în Bulgaria a afaceristului libanez Said Baaklini, personaj cu legături strânse la vârful politicii din România, dar şi reţinerea directorului executiv al societăţii UCM Reşiţa, Adrian Preda, dezvăluie cât de minuţios a fost pus la punct mecanismul prin care libanezul a demarat una dintre cele mai mari fraude cu rambursări ilegale de TVA, evaluată la 60 milioane euro. Supranumit şi „regele sardinelor”, ca urmare unor afaceri mai vechi ale lui Baaklini, libanezul ar fi beneficiat, spun surse judiciare, şi de sprijinul senatorului PDL de Constanţa Mircea Banias, cât şi al unor oficiali importanţi din cadrul organelor de control fiscale. De altfel, în dosarul ajuns la Curtea Supremă numele politicianului democrat-liberal este invocat explicit de procurorii anticorupţie. Potrivit surselor RL, Banias l-ar fi sprijinit pe Baaklini în obţinerea avizelor de export prin intervenţii făcute la nivelul lui Radu Ancuţa, directorul ANCEx (Agenţia Naţională pentru Controlul Exporturilor). Contactat zilele trecute, politicianul a negat orice implicare. Acţiunile UCM Reşiţa au fost temporar suspendate de la tranzacţionarea pe Bursa de Valori Bucureşti

Tranzacţia de un sfert de miliard de euro

Însă ancheta demarată de DNA a oprit afacerea. Schema prevedea rularea unor sume imense de bani, până la un sfert de miliard de euro. Astfel, SC Libarom a încheiat cu UCM Reşiţa un contract în baza căruia achiziţiona patru motoare generatoare de curent electric pentru 250 milioane euro, deşi valoarea lor de piaţă era de câteva zeci de ori mai mică. În baza acestui contract, Libarom a solicitat apoi o restituire a TVA aferent tranzacţiei, rambursare care se ridica la 60 milioane de euro. Operaţiunea de vânzare-cumpărare s-ar fi încheiat pe o sumă atât de mare (250 milioane euro) tocmai pentru a permite Libarom să solicite imensa restituire a TVA. Tot aici, procurorii au mai descoperit un circuit financiar, considerat dubios, care oferă indicii despre o posibilă spălare de bani. Asta, în condiţiile în care UCM Reşiţa ar fi fost de fapt folosită drept paravan în „tunul” pregătit de Said Baaklini, bineînţeles, cu sprijinul şefilor companiei din Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda. Potrivit DNA, Said Baaklini, Adrian Che¬buţiu şi Preda sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Faptele

Potrivit DNA, pe 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către S.C. Libarom Agri SRL, care a cumpărat de la UCM patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ 5 milioane euro plus TVA adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa SA a mai încheiat cu S.C. Libarom trei contracte în valoare totală de 245 milioane euro+TVA, care nu au la bază operaţiuni reale. În baza facturii supraevaluate, în luna septembrie 2010, Libarom, reprezentată de Said Baaklini, a şi cerut restituirea de la bugetul de stat a TVA aferente facturii respective, adică, suma de 253.749.507 lei, adică 60 milioane euro.

Circuitul banilor

Potrivit unor surse judiciare, Baaklini a gândit un circuit financiar care chiar, dacă ar fi fost dus până la capăt, nu ar fi însemnat altceva decât să plimbe o sumă imensă de bani. Sumă care ar fi ajuns tot în conturile proprii. „Din actele lor, situaţia ar arăta cam aşa: pentru ca UCM Reşiţa să încheie contractul cu Libarom a apărut ca intermediar Mike Trading, deţinută în acte de libanezul Mohamad Sharif, un instrument de-al lui Baaklini. Pentru ca motoarele vândute de UCM să fie funcţionale mai era nevoie de nişte componente care urmau să fie furnizate de Mike Trading. Între Mike şi UCM au fost încheiate două contracte: unul de intermediere al afacerii şi unul pentru furnizarea acelor componente. Din suma totală de 250 milioane de euro, 245 ar fi ajuns de fapt la Mike Trading. 100 de milioane costa „intermedierea”, iar restul, acele componente care făceau ca motoarele să fie funcţionale. Aceste plăţi s-ar fi făcut însă doar după ce Libarom plătea către UCM Reşiţa. Practic, la UCM rămâneau doar cinci milioane de euro. Tranzacţia nu era fictivă pentru că altfel Libarom nu mai avea ce să exporte în Guineea. Pare a fi şi un circuit de spălare de bani pe lângă evaziunea descoperită”, explică sursele RL.

Arestat pe scara avionului

Acuzaţiile formulate de DNA la adresa lui Adrian Chebuţiu se referă la faptul că, în calitate de preşedinte al consiliului de administraţie al UCM Reşiţa SA, a acceptat să semneze contractele sus-menţionate şi să dispună facturarea acestora pentru prestaţii fictive, iar Adrian Preda, director executiv UCM Reşiţa, a întocmit efectiv contractele cu pricina şi a dispus efectiv facturarea sumelor aferente acestora, cunoscând caracterul fictiv al prestaţiilor presupuse de contractele respective. Pe 26 noiembrie 2010, în Portul Constanţa, marfa cumpărată de SC Libarom Agri de la uzina din Reşiţa a fost încărcată pe o navă având ca destinaţie Republica Guineea. Exportul efectiv al mărfurilor (pentru care TVA la export este zero) a fost împiedicat de intervenţia Parchetului. În noaptea de 27-28 noiembrie 2010, Said Baaklini a fugit din ţară în scopul de a se sustrage urmăririi penale în cauză. Aşadar, pe numele acestuia, la cererea procurorilor DNA, Curtea Supremă a emis un mandat de arestare naţional, precum şi un mandat de arestare european.

Afaceristul libanez a fost prins de autorităţile bulgare în seara zilei de 28 noiembrie 2010. În prezent este în curs de derulare procedura de extrădare a acestuia. Potrivit unor surse judiciare, în Bulgaria, Said Baaklini a fost ridicat de serviciile de informaţii chiar de pe scara avionului care se pregătea să decoleze către Beirut, loc unde acesta îşi propusese să se ascundă de urmărirea penală demarată în România.

De la Vîntu la Borcea

Libanezul Said Baaklini a fost implicat în numeroase afaceri controversate, fiind chiar reţinut în anii ’90 de autorităţile române. În general însă Baaklini a beneficiat de protecţie datorită legăturilor transpartinice pe care şi le-a cultivat. Firma sa, Libarom Agri, se ocupă, printre altele de importul de sardine, de unde şi porecla de „regele sardinelor”. Said Baaklini a făcut afaceri şi cu fosta Petromservice, controlată, prin Liviu Luca, de Sorin Ovidiu Vântu. Libanezul este şi naşul de botez al unuia dintre copiii Narcisei Georgescu – fost director în Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară, o apropiată a Elenei Udrea. La eveniment, în 2009, au participat, potrivit Q Magazin, Ion Ţiriac, Adrian Năstase, fostul ministru liberal al Apărării Teodor Atanasiu. De altfel, spun surse judiciare, Said Baaklini a reuşit, cu sprijinul guvernării liberale, să devalizeze Institutul Naţional al Lemnului. A fost asociat şi cu preşedintele executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă