11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialScandal politic pentru o fântână la Arad

Scandal politic pentru o fântână la Arad

Primarul Gheorghe Falcă se războieşte cu Prefectura Arad din cauza unei fântâni arteziene ce ar urma să fie construită pe râul Mureş.

Autorităţile locale din Arad vor să construiască o fântână arteziană în mijlocul râului Mureş, pentru care este necesară o investiţie de cinci milioane de euro. Proiectul a fost, iniţial, aprobat de Consiliul Local (CL) Arad, dar reprezentanţii Prefecturii au atacat în contencios administrativ respectiva hotărâre, pe motiv că nu a îndeplinit condiţiile legale de transparenţă. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a introdus, însă, în Consiliul Local un nou proiect de hotărâre, prin care se respinge, practic, atacul formulat de Prefectură. Edilul Aradului a reuşit să obţină, pentru acest proiect, votul consilierilor PDL, UDMR şi PPDD, cu excepţia celui al viceprimarului PPDD, Cătălin Ţiţirigă. Proiectul votat are un articol unic: „Se respinge ca neîntemeiată cererea de revocare a Hotărârii Consiliului Local Arad, pentru aprobarea studiului de fezabilitate «Amenajare fântână arteziană pe râul Mureş» formulată în cadrul sesizării Instituţiei Prefectului şi se menţine hotărârea adoptată”.

USL nu vrea arteziană pe Mureş

Proiectul fântânii arteziene nu are şi sprijinul, însă, consilierilor USL. Aceştia sunt de partea Prefecturii şi, prin vocea consilierului Gheorghe Ghilinţă, consideră drept nejustificată insistenţa primarului arădean referitoare la acest proiect. „Consiliul Local a aprobat până acum doar studiul de fezabilitate al acestei investiţii «nemaivăzute», prin majoritatea simplă a aleşilor. Ulterior, Prefectura Arad a atacat în contencios administrativ hotărârea CL, pe motiv că proiectul de hotărâre respectiv nu a îndeplinit termenul prevăzut de lege pentru a sta la transparenţă. Cu două zile în urmă, Gheorghe Falcă a introdus în şedinţa extraordinară a Consiliului Local un nou proiect de hotărâre, prin care se respinge hotărârea de atac a Prefecturii, decizie legiferată de asemenea prin majoritate simplă. Practic, primarul Aradului a vrut din nou să joace speculativ în detrimentul cetăţenilor care plătesc taxe şi impozite, forţând nejustificat adoptarea unei hotărâri aflate sub incidenţa instanţei de contencios administrativ”, a declarat consilierul local USL. Acesta a propus conducerii primăriei arădene ca, pe viitor, asemenea decizii să fie luate doar după o pronunţare definitivă a justiţiei. De menţionat că proiectul de hotărâre, ce prevedea respingerea atacului formulat de către Prefectură, a trecut de votul Consiliului Local pentru că reprezentanţii PDL, USMR şi PPDD formează majoritatea şi fără ajutorul consilierilor USL. „În numele arădenilor de bună credinţă, îi solicit primarului să lase instanţa să decidă dacă hotărârea iniţială a Consiliului Local a îndeplinit condiţiile legale de transparenţă. În acest fel, ar exista şi pentru primar, şi pentru noi, consilierii, un precedent probat juridic în ceea ce priveşte aplicarea la Arad a legii privind transparenţa proiectelor de hotărâri privind studiile de fezabilitate ale investiţiilor viitoare”, a mai spus Gheorghe Ghilinţă.

Inspiraţie din Dubai

Fântâna arteziană din Arad ar urma să fie o replică în miniatură a celei din Dubai, cu peste 300 de jeturi de apă şi opt jeturi de bule de săpun. Ea va fi amplasată între Podul „Decebal“ şi podul de pontoane care face accesul la ştrand. Conform studiului de fezabilitate, fântâna va ocupa o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, va avea 100 de metri lungime şi 30 de metri lăţime şi va fi dotată cu un proiector pentru lasere de lumini.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă