11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSCANDAL: Magicienii, dezbinaţi de vrăjile pe care le face legea

SCANDAL: Magicienii, dezbinaţi de vrăjile pe care le face legea

Magicienii şi iluzioniştii din România trebuie să aibă studii superioare. Cel puţin aşa prevede o decizie a Ministerului Muncii. Asociaţia Magicienilor şi

Iluzioniştilor din România (AMIR) protestează împotriva hotărârii de a include în Codul Ocupaţional din România a meseriilor de prestidigitator, iluzionist de circ şi maestru magician, pentru care se cer  studii superioare. Magicienii contestă decizia în instanţele din România şi Comunitatea Europeană. “În toată lumea, există doar meseria de magician, fără obligativitatea studiilor superioare”, se spune într-un comunicat al AMIR.

Membrii Asociaţiei protestează şi împotriva denumirii de iluzionist pentru că aceasta nu există, spun ei, în standarde internaţionale: “Peste tot în lume este o singură ocupaţie şi anume aceea de magician”. Ei mai vor ca ocupaţia de maestru magician să se transforme în cea de magician, iar cea de prestidigitator să fie asimilată cu cea de magician.

“În spatele meseriei de magician stă o muncă asiduă, susţinută, un studiu aprofundat a cât mai multor discipline ale magiei şi ale mai multor arte şi ştiinţe. Este uşor când ai bani să-ţi cumperi câteva cutii care lucrează automat şi să vii să dai din mâini pe lângă ele pretinzând că eşti magician. Astfel, poţi fi cel mult un care încearcă să interpreteze rolul de magician”, se spune în comunicatul AMIR.

Scandal intern

Totodată, membrii Asociaţiei sunt nemulţumiţi de existenţa Federaţiei înfiinţată de magicianul Andrei Teaşcă. În plus, ei vor să-l excludă din rândul magicienilor pe acesta. Motivele: “Încălcarea codului etic al artistului magician, declaraţii care pot distruge imaginea artistului magician, care ar putea fi comparat cu un vrăjitor sau o ghicitoare”.

De cealaltă parte, contactat telefonic, magicianul Andrei Teaşcă este de altă părere:  “Eu sunt membru fondator al AMIR şi fost preşedinte. Pentru excluderea mea trebuie aduse acte doveditoare din care să rezulte că eu aş fi creat un prejudiciu moral sau financiar”. Cât despre obligativitatea absolvirii studiilor superioare pentru  ocupaţia de magician, Andrei Teaşcă precizează: “Nu am legatură cu ultimele reglementări referitoare la obligativitatea studiilor superioare pentru meseria de magician. Este o reglementare făcută de Ministerul Muncii şi vom aştepta răspunsuri şi norme de aplicare”.

Una peste alta, magicienii se scaldă în ape tulburi. Până când problemele interne se vor rezolva, ar fi frumos să vedem iluzionişti care să fie creatori de spectacole, care să iasă în faţa publicului cu show-uri cât mai atractive şi mai diverse. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă