21.5 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialScandal de spionaj cu ziariști, în Polonia

Scandal de spionaj cu ziariști, în Polonia

Parchetul şi serviciile de contraspionaj poloneze au făcut miercuri seara o percheziţie la sediul unei publicaţii care a publicat înregistrări ale unei conversaţii purtate de oficiali de rang înalt, provocând îndemnuri la demisia Cabinetului de centru-dreapta al lui Donald Tusk, relatează AFP.

Potrivit site-ului săptămânalului Wprost, procurori însoţiţi de poliţişti şi agenţi din cadrul serviciilor de contraspionaj (ABW) au "încercat să ia cu forţa" laptopul redactorului-şef Slawomir Latkowski, după ce publicaţia a refuzat să le transmită înregistrările originale aflate la originea scandalului.

După ce Latkowski a opus rezistenţă, susţinut de jurnalişti, procurori şi agenţi ABW au "renunţat, către ora locală 23.00 (joi, 0.00, ora României) la operaţiune, însă poliţiştii au rămas la faţa locului". Parchetul a confirmat, în cursul nopţii de miercuri spre joi abandonarea operaţiunii, "în urma escaladării conflictului", iar publicaţia a anunţat că depune o plângere în justiţie.

Într-o conversaţie înregistrată fără ca aceştia să ştie, vara trecută, şi publicată duminică de către Wprost, guvernatorul Bănciii centrale Marek Belka îi propunea ministrului de Interne Bartlomiej Sienkiewicz să-l susţină, în cazul unei crize a politicii bugetare a Guvernului, cerând în schimb demisia ministrului Finanţelor de la vremea respectivă, Jacek Rostowski, care a părăsit postul între timp.

În urma acestor dezvăluiri, interpretate ca trafic de influenţă de către opoziţie, şeful partidului conservator PiS Jaroslaw Kaczynski a cerut demisia Guvernului Tusk. Donald Tusk a exclus, însă, demisia Cabinetului ori a ministrului de Interne. În opinia sa, niciunul dintre interlocutori nu a încălcat vreo lege. În schimb, el a denunţat "o tentativă de lovitură de stat, o tentativă de răsturnare a Guvernului cu metode ilegale".

Presa şi politicieni au sugerat că înregistrarea secretă ar putea sa fi fost efectuată de către serviciile secrete ruse, cu scopul de a destabiliza Polonia, pe fondul crizei ruso-ucrainene.

Parchetul a anunţat miercuri că l-a inculpat pentru "interceptări ilegale" pe managerul unui restaurant în care s-a purtat conversaţia.

Cele mai citite

Zeci de mii de firme au ,,dispărut” de la începutul anului, potrivit datelor oficiale

Un număr de 32.626 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele patru luni din 2024, cu peste 44% mai multe comparativ...

Tramvaiele opresc din nou în stația Eroii Revoluției. Zona a devenit cel mai nou și mai modern reper urban din Capitală

De la începutul acestei săptămâni, tramvaiele de pe liniile 1, 7, 10, 19 și 25 opresc în stația „Piața Eroii Revoluției”. În urma lucrărilor de modernizare...

Salariul mediu net din România a ajuns la 5.217 lei

Câştigul salarial mediu net din România a ajuns la 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creştere cu 32 lei (+0,6%) faţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă