19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialŞase români la start

Şase români la start

Ediţia din acest an a US Open, ultimul turneu de tenis de Mare Şlem din 2010 va debuta astăzi pe terenurile newyorkeze de la Flushing Meadows, pe tablourile principale de simplu regăsindu-se nu mai puţin de şase români, cinci la feminin şi unul la masculin.

Monica Niculescu şi Edina Galovits vor fi primele jucătoare din România care vor intra în luptă la US Open 2010, competiţie care anul acesta are premii totale record, de 22,6 milioane de dolari, cu  1 milion mai mult decât la ediţia precedentă. Chiar dacă nici unul dintre români nu se numără printre marii favoriţi ai turneului, cu toţii se gândesc atât la premile consistente, cât şi la bonusul, în valoare totală de 2,6 milioane de dolari, care va fi oferit de organizatori primilor trei clasaţi la finalul întrecerilor.

Dintre ai noştri, cele mai mari şanse de a ajunge cât mai sus în clasament le are Alexandra Dulgheru, cea mai valoroasă jucătoare din România în acest moment, nr. 27 WTA, care a fost desemnată cap de serie 25. Ea va juca în primul tur cu franţuzoaica Julie Coin, doar 117 WTA, şi ar putea s-o întâlnească în turul al doilea pe Sorana Cîrstea, dacă aceasta va trece în prima rundă de suedeza Sofia Arvidsson. Dacă va repeta performanţele din acest an de la Rolland Garros şi de la Wimbledon, unde a ajuns în turul al treilea, în această fază la US Open, Dulgheru ar putea-o întâlni pe Vera Zvonareva, favorita nr. 7 a turneului.

Celelalte trei românce care figurează pe tabloul principal, Monica Niculescu, Edina Gallovits şi Simona Halep, vor avea meciuri dificile chiar din prima rundă a turneului de simplu. Cel mai mare ghinion la tragerea la sorţi l-a avut Simona Halep care o va întâlni pe fosta lideră mondială, pe sârboaica Jelena Jankovic (cap de serie numărul 4). Monica Niculescu, singura româncă ajunsă pe tabloul principal după ce a trecut de calificări unde a fost favorita numărul trei, o va înfrunta pe bielorusa Victoria Azarenka (cap de serie nr. 10), în timp ce Gallovits va juca în compania franţuzoaicei Marion Bartoli, cap de serie nr.13.

Norocos se poate numi Victor Hănescu singurul român prezent pe tabloul principal masculin la US Open. Numărul 54 ATP, Hănescu, are un adversar accesibil, pe argentinianul Carlos Berloq, numărul 96 mondial. Berloq este doar pentru a doua oară pe tablou la Flushing Meadows, în 2007 fiind eliminat în chiar primul tur. Argentinianul a câştigat însă singura dispută cu Hănescu, care a avut loc în urmă cu trei ani, în 2007, la Umag, în Croaţia. Dacă va trece de prima rundă, Victor Hănescu va juca în turul doi foarte probabil cu cehul Tomas Berdych (cap de serie 7).

Bătălia granzilor

Marii favoriţi la câştigarea turneului masculin de simplu, Rafael Nadal şi Roger Federer, s-ar putea întâlni în finala acestei ediţii a US Open, a opta finală de Grand Slam pe care cei doi şi-ar disputa-o, în cazul în care nu vor fi înregistrate surprize mari. Pentru a se întâmpla acest lucru Nadal va trebui să treacă în sferturi de Versasco şi să nu se împiedice în semifinale de Andy Murray, aşa cum s-a întâmplat la ediţia din 2008 a US Open. În drumul spre al 17-lea trofeu de Mare Şlem, Federer l-ar putea întâlni, pe Robin Soderling, în sferturile de finală, iar în semifinale, pe Andy Roddick sau pe Novak Djokovic.

Pe tabloul feminin, în lipsa Serenei Williams, care nu şi-a revenit după o accidentare, Caroline Wozniacki, favorita numărul 1, nu are un drum prea uşor spre finală, unde ajuns şi în sezonul trecut. Potrivit calculelor hârtiei, daneza ar putea întâlni două foste campioane la US Open, pe Maria Sharapova în optimi şi pe Kuznetsova în sferturi. Pe cealaltă jumătate a tabloului, o altă mare favorită la câştigarea trofeului, belgianca Kim Clijsters, câştigătoarea de anul trecut, ar putea-o întâlni pe Venus Williams în semifinale.

Cele mai citite

Statele Unite au în România 1800 de militari

Statele Unite au în România circa 1800 de militari, a declarat președintele Biden în fața președintelui Iohannis, mulțumindu-i șefului statului român pentru bunele condiții...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă