27 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialFOTO. Șase polițiști, premiați pentru integritate. Ce șpăgi au refuzat

FOTO. Șase polițiști, premiați pentru integritate. Ce șpăgi au refuzat

Șase polițiști au fost premiați, luni, pentru că au refuzat să ia mită. Ministrul Petre Tobă a oferit diplome de integritate pentru  șase poliţişti care s-au remarcat în mod deosebit prin integritate, trei din cadrul Poliţiei de Frontieră Române și trei din cadrul Poliţiei Române. Unul dintre cei premiați a anunțat DGA de șase ori până acum. Șpăgile pe care polițiștii au ales să nu le ia se ridică la mii de euro. Unii au refuzat și autoturisme. 

Polițiștii au denunțat către Direcția Generală Anticorupție a MAI (DGA) intenția unor persoane de a le oferi mită. Aceștia au refuzat sume importante de bani sau bunuri de valoare semnificativă pentru a nu-și exercita atribuțiile de serviciu, conform legii.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul aniversării a 11 ani de activitate a Direcției Generale Anticorupție.

Pe parcursul anului 2015, 231 de lucrători ai ministerului au depus denunţuri şi autodenunţuri, cu aproximativ 10% mai mulţi faţă de anul anterior.

Astfel, au fost premiați următorii polițiști: 

Agent de poliție Ciprian Boariu, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov – Serviciul Rutier, care a refuzat un autovehicul marca BMW X6, oferit drept mită pentru a nu întocmi un dosar penal.

Agent principal de poliție Cornel Nicolae, șef al Postului de Poliție Căpâlnița, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Harghita, care a refuzat un autoturism Opel Tigra și o sumă de bani pentru a nu continua cercetările într-un dosar penal.

Agent șef de poliție Iulian Timcu, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu – Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Rutier, care a refuzat de la un cetățean turc, suma de 1.000 de euro, oferită pentru a permite intrarea în țară a unui tir cu 37 migranți de origine siriană și turcă.

Comisar şef de poliţie Constantin Păsniceanu, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Ţuţora, din cadrul I.T.P.F. Iaşi, a refuzat 7.500 euro ofeți drept mită pentru a facilita contrabanda cu țigări și alcool la frontieră.

Inspector de poliţie Sorin teodorel Ardelean, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației – Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş, care a refuzat 8.000 de lei pentru a interveni într-un dosar penal.

Cel de-al șaselea lucrător MAI selectat pentru acordarea unei diplome de integritate este agent de poliție Dorel Marian Tița, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dâmbovița – Poliția Municipiului Târgoviște, care nu a putut fi prezent la festivitate întrucât se afla în misiune. Agentul de poliție, din 2012 și până în prezent, a formulat 6 denunțuri la DGA prin care a sesizat intenția unor persoane de a-i oferi mită.

„Astăzi subliniem o normalitate. Numărul desistărilor angajaților MAI a crescut cu 10% în ultimul an și din ce în ce mai mulți angajați refuză mita și anunță acest lucru autorităților competente. Doar 0,18% din personalul MAI a fost cercetat anul trecut pentru fapte de corupție, însă fiecare caz în parte are un impact deosebit în societate și tocmai de aceea e nevoie de o abordare nouă în ceea ce privește activitățile de prevenire ale DGA” a susținut ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, în cadrul evenimentului care a avut loc la sediul DGA.

La evenimentul de astăzi au participat Procurorul General al României,Augustin Lazăr, adjunctul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Iacob și șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Daniel Horodniceanu.

Pentru marcarea celor 11 ani de la înființare, Direcția Generală Anticorupție organizează timp de trei zile activități de informare și prevenire anticorupție, astfel încât cetățenii să conștientizeze importanța parteneriatului cu instituțiile de aplicare a legii în combaterea corupției. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă