4.1 C
București
marți, 7 decembrie 2021
AcasăSpecialFOTO. Sărbătoare în Atena pe melodia ”Comandante Che Guevara”: Nu suntem sclavi

FOTO. Sărbătoare în Atena pe melodia ”Comandante Che Guevara”: Nu suntem sclavi

Grecia este divizată între cei aproape 40 % care au votat pentru măsurile de austeritate la referendumul de astăzi și cei 60 % care au votat împotriva măsurilor pe care le denunță drept ”șantajiste”. 

Tabăra ”NU” sărbătorește în Piața Sintagma unde este sediul Guvernului grec pe melodia ”Comandante Che Guevara”, potrivit Digi 24. 

Citește și: Victorie categorică a lui Tsipras în Grecia. Peste 60 % din greci au votat ÎMPOTRIVA măsurilor de austeritate

Nu suntem sclavi

Oamenii spun că prin acest vot au demonstrat că poporul grec nu poate fi șantajat și îl așteaptă pe premierul grec, Alexis Tsipras, care va ține un discurs în urma acestei victorii masive împotriva creditorilor internaționali. 

Manifestanții din Piața Sintagma cred că în urma acestui vot, Tsipras va putea renegocia un acord cu BCE-UE-FMI începând de luni, notează The Guardian. 

Pe pancartele celor câtorva mii de manifestanți se poate citi: ”Nu, pentru o patrie liberă”, ”Nu, pentru viitorul copiilor noștri”, ”Băncile la închisoare”.  

Vot masiv anti-austeritate

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61 % împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, potrivit rezultatelor oficiale parțiale.  Populația greacă s-a divizat între cei care acceptă măsurile de austeritate ca pe unica șansă de ieșire din criză și cei care consideră că măsurile creditorilor sunt prea dure și șantajiste. 

Înainte de referendum Alexis Tsirpas, ministrul finanțelor, Yanis Varoufakis și formațiunea Syriza au îndemnat oamenii să voteze ”NU” la referendum, în timp ce opoziția a pledat pentru un acord cu instiuțiile UE. Victoria de astăzi este și victoria lui Tsipras. 

Citește și: Întâlnire Merkel-Hollande, după referendumul din Grecia

O treime dintre greci trăiau sub pragul sărăciei încă de acum doi ani, potrivit unui studiu apărut în publicaţia germană Die Welt. Tot cu o treime a crescut şi rata sinuciderilor, iar numărul grecilor care suferă de depresie a explodat. Este mai mare cu 270 la sută faţă de 2010.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

 

 

Cele mai citite

Gheorghe Popescu a primit o funcție în guvern

Gheorghe Popescu a primit o funcție în guvern și va fi consilierul premierului Nicolae Ciucă. Anunțul a fost făcut chiar de către marele fotbalist...

Fraudă cu microfoane la examenul de permis auto

Fraudă cu microfoane la examenul de permis auto, din județul Giurgiu. Potrivit instituției prefectului din Giurgiu, un bărbat de 21 de ani a încercat...

Adevărul despre prețul gazelor. Ce spune ministrul energiei

Prețul gazelor naturale este o speculație a Rusiei spune ministrul energiei, în contextul în care tot mai multe companii de la noi, dar și...
Ultima oră
Pe aceeași temă