21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialSAR: un an pierdut in dispute politice

SAR: un an pierdut in dispute politice

Raportul anual al Societatii Academice din Romania (SAR) considera ca, in pofida cresterii economice inregistrate, 2007 a fost un an pierdut in dispute politice intre partide, un an in care majoritatea parlamentara "a incercat permanent sa ocoleasca angajamentele europene, in special in domeniile sensibile ale combaterii coruptiei si intaririi statului de drept". SAR prognozeaza ca Bruxelles-ul ar putea lua in discutie, din nou, activarea clauzei de salvgardare pe Justitie pentru Romania daca vor continua atacurile impotriva DNA.

In analiza echilibrata si coerenta pe care o face economiei romanesti, raportul puncteaza succesul cotei unice, de altfel initiata si sustinuta de membrii SAR, retragerea statului din economie si realizarea celor mai dificile si dureroase reforme. Consecintele unor guvernari fara "mari prostii" au fost accelerarea cresterii economice si atragerea investitiilor straine directe. Totusi, capacitatea statului de a gestiona economia este scazuta, iar in chestiunea fondurilor europene Executivul este excesiv de optimist, opac si foloseste metode primitive de alocare a banilor. Bugetele publice sunt prost planificate si gestionate. SAR recomanda monitorizarea atenta a deficitului fiscal, a dezechilibrului contului curent si a inflatiei si avertizeaza ca agentiile de evaluare financiara ar putea cobori ratingul Romaniei.

» SAR prognozeaza ca Bruxelles-ul ar putea lua in discutie, din nou, activarea clauzei de salvgardare pe Justitie pentru Romania daca vor continua atacurile impotriva DNA.

 

Nota dominanta a raportului lansat duminica de Societatea Academica din Romania este pesimismul, printre altele, SAR atragand atentia ca "este foarte probabil ca tendintele negative sa continue si chiar sa se amplifice.

Pe un fond de crestere economica, 2007 "a fost un an pierdut in dispute politice intre partide, iar majoritatea parlamentara a incercat permanent sa ocoleasca angajamentele europene, in special in domeniile sensibile ale combaterii coruptiei si intaririi statului de drept". Uneori, afirma SAR, "lucrurile au luat chiar aspectul unui razboi civil intre presedintele Basescu si Parlament, iar capacitatea de management economic la nivel guvernamental, «care a mentinut tara pe un trend pozitiv dupa 2000» (…), ar fi pe cale sa se piarda cu totul".
Printre aspectele critice semnalate de raportul anual SAR pentru 2008, se numara degradarea calitatii guvernarii, faptul ca bugetele publice sunt tot mai mari, dar prost planificate si administrate, ca se revine la metode primitive de alocare de fonduri, amanarea fara motiv a alegerilor europene.
Pe de alta parte, Societatea Academica din Romania prognozeaza ca Bruxelles-ul ar putea lua in discutie, din nou, activarea clauzei de salvgardare pe Justitie pentru Romania, daca vor continua atacurile impotriva DNA. Raportul se asteapta de asemenea la noi degradari ale ratingurilor Romaniei din partea agentiilor internationale de evaluare financiara, precum si la noi cresteri substantiale ale deficitelor structurale.

Ce ar fi de facut, in opinia autorilor raportului SAR?
Guvernul ar trebui sa fixeze cat mai repede data alegerilor locale si pe cea a alegerilor legislative si sa se concentreze pe solutionarea aspectelor tehnice, concrete, legate de procedura de votare "in loc sa se piarda in viziuni grandioase despre sistemul electoral".
Comisia Europeana, considera cei de la SAR, ar trebui sa trimita semnale clare ca "orice incercare de slabire a DNA (…) ar declansa activarea clauzei de salvgardare".
Ar trebui creat un sistem de raportare publica, din oficiu, a cheltuirii fondurilor europene, pe categorii de programe (dupa modelul raportarii, pe pagina web a Ministerului de Finante, a colectarii taxelor) – date "care exista, dar sunt tinute la secret", atat la Bucuresti, cat si la Bruxelles.

 

SEMNAL
» Discrepanta

Avem – remarca raportul anual asumat de SAR – o diferenta
de un milion de votanti intre datele Ministerului Internelor si cele ale Institutului de Statistica, "existand, asadar,
un potential important pentru nereguli".

Cele mai citite

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă