17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialSaptamana filmelor la Sibiu

Saptamana filmelor la Sibiu

Saptamana viitoare Cinemateca Astra Film propune in cadrul Programului Sibiu – Capitala Culturala in 2007  cinci filme care trateaza cinci subiecte diferite.
Luni este programat un documentar despre comunitatea japoneza din Brazilia. Este povestea cartierului Liberdade din São Paulo, principal punct de referinta pentru obiceiurile culturale si comerciale ale acestei comunitati, stilul lor de viata si influenta acestora asupra peisajului cultural si estetic al regiunii ("Gambare", 48 min.).
Marti, filmul regizoarei Kim Longinotto dezvaluie o parte din ceremonia de initiere a fetelor din comunitatile kenyene si somaleze, si anume practica circumciziei la femei. Daca in cultura occidentala, o asemenea operatie echivaleaza cu o mutilare, pentru localnici ea reprezinta o traditie care nu trebuie abandonata sub nici o forma. ("The day I will never forget", 92 min.)
Miercuri este ziua pentru un documentar despre Tito vazut prin prisma unor fosti colegi, prieteni si oameni care au fost in serviciul sau. Omul care a condus Iugoslavia cu o mana de fier timp de patru decenii a fost  rand pe rand partizan, prizonier, dictator si idol.

Bengalul de Vest este subiectul filmului de joi, mai precis povestile pictate pe suluri de hartie ale comunitatilor Patua. Picturile trateaza diferite teme de la mitologie pana la problemele vietii femeilor si evenimentele de actualitate preluate din stirile locale si internationale. ("Singing pictures – women painters of Naya", SUA, 25 min.) Cinemateca Astra Film se incheie vineri cu filmul de 76 de minute "Here we are". O poveste a unei familii care isi cauta radacinile. Dupa 40 de ani in URSS, familia se muta in tara lor de origine – Slovacia, in speranta unei vieti mai bune. Speranta lor se spulbera cand vad realitatile din aceasta tara, cu sate neglijate si somaj. In acest timp, amintirile despre viata lor din satul de unde au plecat devin pe zi ce trece mai puternice.
Filmul a fost premiat la Astra Film Fest 2006.

Cele mai citite

VIDEO. Semimaratonul Bucureștiului, câștigat de atletul kenyan Alex Nzioka Matata

Cea de-a 13 ediţie a Semimaratonului Bucureşti a fost câștigată de atletul kenian Alex Nzioka Matata, care a parcurs cei 21 de km într-o...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă