29.2 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialSanatatea constanteana primeste mai multi bani

Sanatatea constanteana primeste mai multi bani

Potrivit statisticilor intocmite de reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, anul ce se va incheia in curand a fost, din punct de vedere financiar, mult mai bun decat precedentul. Datorita unor serii de modificari legislative, 2007 se anunta si mai “bogat” in ceea ce priveste asistenta medicala la nivelul judetului Constanta.
In anul 2006 bugetul sistemului de sanatate constantean a ajuns la 2.840 miliarde de lei vechi. Farmaciile au beneficiat pentru elibe-rarea retetelor compensate, gratuite si boli cronice de 760 miliarde de lei vechi, suma mai mare cu 130 miliarde ROL comparativ cu anul 2005. Puse la cap la cap, 2006 a fost, potrivit declaratiilor directo-rului CJAS Constanta, dr. Liviu Mocanu, un an foarte bun, insa acesta nu poate afirma cu toata convingerea ca lucrurile au fost mult mai bune si la capitolul legat de calitatea serviciilor medicale de care au beneficiat asiguratii.

Previziuni pozitive

“Din punct de vedere financiar, ne asteapta un an mult mai bun. Vom avea la dispozitie o suma mult mai mare de bani pentru serviciile medicale. Astfel, fondul asigurarilor de sanatate va creste, la nivelul judetului, cu 20 de procente, iar cheltuielile pentru unele servicii medicale vor fi suportate direct de Ministerul Sanatatii, adica de bugetul de stat. Printre acestea sunt incluse urgentele, cheltuielile legate de salarizarea medicilor rezidenti si stagiari, cabinetele de TBC, sanatate mintala, programul pentru bolnavii de HIV-SIDA, distrofici si asa mai departe”, a declarat directorul general al CJAS Constanta, dr. Liviu Mocanu. Suma totala decon-tata de minister pentru aceste servicii efectuate la nivelul judetului nostru se va situa in jurul a 100 miliarde de lei vechi. Vor fi suplimentate si sumele aferente unitatilor sanitare si medicinii de fa-milie.

Degrevari de sarcini financiare

Printre multe alte modificari pozitive, Ministerul Sanatatii a decis ca, de la 1 ianuarie 2007, trei programe de sanatate sa fie scoase din lista bolilor cronicilor si sa beneficieze astfel de o finantare mult mai buna. Este vorba despre hepatita, poliatrita reumatoida si starea posttransplant. “Acest lucru le da posibilitatea bolnavilor sa-si ridice medicatia direct din orice farmacie, fara limita de plafon. La sfarsitul fiecarei luni, unitatile farmaceutice vor primi deconturile pe medicamentele eliberate”, a mai explicat dr. Liviu Mocanu. La nivelul judetului Constanta, fondurile destinate celor trei programe se vor ridica la 9 sau 10 miliarde de lei vechi lunar. Peste 300 de constan-teni vor beneficia de aceasta noua reglementare, cei mai multi dintre ei suferind de hepatita cronica. Tratamentul unui pacient cu aceasta boala poate ajunge pana la 60 milioane de lei vechi pe luna.

Fondurile din asigurari se pastreaza la CJAS

O alta veste buna pentru sistemul sanitar constantean este ca din 2007 Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu va mai retine 10% din plata asigurarilor de sanatate. Toti banii colectati de la populatiei vor ramane in sistemul local. “Pana in momentul de fata CNAS retine zece procente pe care le distribuie, in functie de necesitati, atunci cand este o urgenta. De anul viitor CJAS Constanta va avea un fond similar reprezentand 15% din fondurile de sanatate, ce va fi retinut din prudenta financiara. Banii vor fi reintrodusi in sistem direct de CJAS, atunci cand va fi nevoie”, a explicat directorul general al institutiei.

Se pregateste semnarea noilor contracte

Potrivit unei adrese oficiale trimise de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, noile contracte cu furnizorii de servicii medicale se vor semna incepand cu 1 ianuarie 2007. CJAS Constanta a inceput deja primele formalitati pentru incheierea contractelor cu laboratoa-rele. “Ne aflam in perioada de precontractare, cand se fac evaluari si se strang documentele necesare. Deja doua echipe ale CJAS evalueaza laboratoarele de analize. Sunt vizate aspecte precum aparatura din dotarea fiecarui laborator, structura personalului incadrat, managementul calitatii, controalele interne si externe privind calitatea si multe altele. Speram ca aceste evaluari sa se finalizeze pana pe data de 26 decembrie a acesuti an”, a mai adaugat directorul Liviu Mocanu.

Dispozitivele medicale, in functie de prioritati

In urma cu sase luni se punea problema stabilirii unor criterii pentru acordarea dispozitivelor medicale in afara celui referitor la ordinea de pe lista de asteptari. Astfel, incepand cu anul viitor, normele vor stipula clar categoriile de persoane ce vor avea prioritate maxima in primirea protezelor si ortezelor. Primii vor fi copiii si femeile insarcinate. “Criteriile acestea sunt absolut necesare. Aveam pe liste de asteptare persoane cu ambele membre amputate si era ilogic sa le punem sa astepte cate doi sau trei ani pana le venea randul sa primeasca protezele”, este de parere directorul CJAS Constanta. In concluzie, anul integrarii euro-pene, asa cum a fost creionat de autoritatile sanitare locale, se anunta mult mai bun, cel putin pentru acest sector de activitate. Nici 2006 nu a fost unul mai slab din punct de vedere financiar, dar… vom trai si vom vedea…

Cele mai citite

Biden îl numește pe Trump delincvent

Joe Biden l-a numit pentru prima dată "delincvent" pe rivalul său în cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, Donald Trump, după verdictul...

CNSAS verifică documentul privind o presupusă colaborare a lui Nicuşor Dan cu Securitatea

CNSAS a transmis marţi că nu a eliberat documentul privind o presupusă colaborare a lui Nicuşor Dan cu Securitatea comunistă, dar se vor verifica...

Cum organizezi o ceremonie de înmormântare în capitală

Trecerea în neființă este un moment pe care Biserica îl celebrează pe parcursul a trei zile, perioadă considerată necesară pentru ca sufletul să părăsească...
Ultima oră
Pe aceeași temă