11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSalariaţii fabricii de cablaje Lisa Draxelmaier Autopart România din Piteşti au RELUAT...

Salariaţii fabricii de cablaje Lisa Draxelmaier Autopart România din Piteşti au RELUAT lucrul

Salariaţii fabricii de cablaje Lisa Draxelmaier Autopart România din Piteşti au reluat activitatea, luni, după o săptămână de grevă generală, reprezentanţii sindicatelor şi patronatul semnând un acord de încetare a conflictului de muncă, potrivit Mediafax.

Potrivit liderului sindical Sergiu Linca, administraţia a acceptat cele mai multe dintre solicitările formulate de Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Cablaje, iar angajaţii şi-au dat acordul să reînceaă activitatea, transmite corespondentul Mediafax.

“Am declanşat greva generală pe 25 septembrie, după eşuarea negocierilor dintre patronat şi sindicat pe marginea contractului colectiv de muncă. Pe lista de revendicări a celor aproape 2.400 de membri de sindicat s-au numărat indexarea salariilor cu rata inflaţiei, încheierea unui contract colectiv de muncă pe un an, stabilirea normelor de muncă prin negociere cu sindicatul şi includerea acestora în contractul colectiv de muncă”, a declarat liderul sindical Sergiu Linca.

Potrivit aceleiaşi surse, sindicaliştii au mai solicitat ca reprezentanţii sindicatului să facă parte din Comisia de evaluare pentru necorespundere profesională, iar concedierile colective să se realizeze în baza unor criterii negociate cu sindicatul.

Citeşte şi:

GREVĂ generală la fabrica de cablaje Lisa Draxlmaier din Piteşti

“Conducerea societăţii Lisa a contestat în instanaţă, în 26 septembrie, legalitatea grevei, dar Tribunalul Argeş a respins solicitarea, constatând legalitatea protestului. Ulterior, reprezentanţii patronatului şi-au exprimat disponibilitatea de a dialoga cu noi, sindicatele, negocierile au fost reluate. Administraţia a acceptat cele mai multe dintre solicitările formulate de Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Cablaje, iar activitatea a fost reluată azi”, a mai declarat liderul sindical Sergiu Linca.

Aproximativ 2.400 de angajaţi ai companiei producătoare de componente auto Lisa Draxlmaier din Piteşti au intrat, în urmă cu aproape o săptămână, în grevă generală pe termen nedeterminat, nemulţumiţi că patronatul nu a răspuns favorabil solicitărilor care vizau majorări salariale.

Salariaţii din schimbul al treilea nu au mai plecat acasă, iar cei din primul schimb au intrat în fabrică, dar nu au început lucrul.

Greva generală a fost declanşată de Sindicatul liber al lucrătorilor de cablaje, majoritar la Lisa Draxlmaier. De asemenea, sindicaliştii au cerut acordarea a zece salarii compensatorii pentru angajaţii disponibilizaţi, dar administraţia a menţinut oferta din vechiul contract, respectiv ca salariaţii disponibilizaţi să beneficieze între unul şi şase salarii compensatorii, în funcţie de vechime.

Tribunalul Argeş a decis, joia trecută, că greva generală a salariaţilor de la firma de cablaje Lisa Draexlmaier, din Piteşti, este legală.

Dräxlmaier deţine cinci unităţi în România, la Satu Mare, Timişoara, Piteşti, Codlea şi Hunedoara. Fabrica de la Piteşti este specializată în producţia de sisteme electrice.

Grupul german are în total 45 unităţi de producţie în lume, dintre care 30 în Europa, 5 în Africa, 3 în Asia şi alte 7 în America Centrală şi de Nord.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă