12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialSala Palatului, centru de cultura sau cuib de interese?

Sala Palatului, centru de cultura sau cuib de interese?

Festivalul International “George Enescu” se apropie. Mai sunt nici 11 luni pana la debutul acestui impresionant serial de concerte, de spectacole care tind sa perpetueze memoria unuia dintre cei mai importanti muzicieni ai secolului trecut, a celui mai important muzician roman.
Putini sunt insa cei care stiu ca marea majoritate a formatiilor, a muzicienilor care au evoluat pe scena Salii Palatului au acuzat gravele deficiente acustice ale incintei proiectate initial drept magnifica – se considera pe atunci – sala de conferinte ale partidului unic, drept sala de cinematograf cu pretentii de anume distinctie pentru sfarsitul anilor '50. Mai mult decat atat, nu numai comunicarea acustica in public, ci insa si comunicarea dintre membrii formatiei aflate pe scena, comunicarea dintre solisti si dirijor, este si aceasta derutanta. In plus, in momentul de fata constructia insasi necesita efectuarea unor temeinice lucrari de consolidare. Cutremurele succesive, invechirea materialelor folosite in epoca fac riscanta continuarea activitatilor in momentul de fata.

Ioan Holender a cerut imbunatatirea incintei acustice

In mod firesc, la preluarea mandatului actual al directorului Festivalului enescian, domnul Ioan Holender, actualul director al Operei de Stat din Viena, a conditionat acceptarea functiei de situatia imbunatatirii incintei acustice a salii pe care – trebuie sa o marturisesc – eu personal, de asemenea multi colegi profesionisti nu o putem considera drept sala de concerte, de spectacole, de aleasa tinuta. Acustica nu este naturala, iar sistemele de transmisie a sunetului sunt deficitare. Incinta este mult prea mare pentru ca sunetul sa se propage in mod natural, nemediat, neintretinut in mod artificial. Indeobste celebrele sali de concerte de pe meridianele mondiale ale muzicii, incinte ce dispun de acustica naturala, nu au mai mult de 2.500 de locuri. La Bucuresti, Sala Palatului beneficiaza de un numar aproape dublu de scaune. Amplificarea sunetului, transmiterea acestuia la distanta, spre toate ungherele salii, creeaza confuzii in plan sonor. Este drept, o sala mare da satisfactii de participare unui public numeros, unui public larg.
Multi aud, putini pricep! Multi se amagesc considerand ca au asistat la un concert, la un spectacol de exceptie. In realitate au perceput un simulacru al acestuia. Eventuala transmisie tv este mai fidela actului artistic.

Reabilitarea constructiei se impiedica de s.r.l.-uri banoase

Acesta este motivul pentru care, cu acordul guvernului, in urma cu aproape jumatate de an s-a obtinut transferul Salii Palatului in responsabilitatea Ministerului Culturii si Cultelor. S-a obtinut, de asemenea, finantarea lucrarilor de reabilitare a intregii constructii, de imbunatatire a acusticii, de amenajare in centul capitalei a unui veritabil centru de cultura dotat cu spatii expozitionale, de agrement, librarii, cu mai multe sali de spectacole, cu spatii exterioare de loisir, de agreabila petrecere a timpului. Vechea constructie din anii dejismului de trista amintire s-ar alatura cu demnitate lacaselor de cultura existente in zona, Ateneul Roman, Palatul Regal – actualul Muzeu National de Arta, Fundatiile Regale – actuala Biblioteca Universitara, viitorul Teatru de Opereta, situat in fosta cladire a Senatului tarii.
Nu poti sa nu tii seama de faptul ca in actuala formula de fiintare Sala Palatului gazduieste un mare numar de spatii inchiriate cu profil lucrativ, un mare numar de s.r.l.-uri care produc bani, care aduc venituri. Dezafectarea acestora ar rupe lanturi de interese, unele dintre acestea conducand spre zonele inalte ale puterii. Este, oare, societatea civila atat de constienta, atat de eficienta, incat sa poata sa-i promoveze interesul pe termen lung privind dobandirea unui lacas de cultura, centru care sa corespunda nevoilor spirituale ale societatii de maine? Ma indoiesc. Grijile multe si marunte ale zilei de azi ne impiedica sa ridicam capul, sa privim inainte. Pe asta se mizeaza!

Unde se va tine Festivalul Enescu?

Este, oare, Ministerul Culturii capabil sa promoveze interesele societatii noastre pe deasupra intereselor grupurilor obscure, dar naravite la castigul mare cu orice pret? Pana una, alta, perspectivele sustinerii Festivalului enescian in conditii de normalitate sunt reduse.
Multe dintre marile formatii orchestrale invitate in festival isi vor retrage participarea. Exista riscul ca domnul director Holender sa-si dea demisia prin neindeplinirea conditiilor de comun acord acceptate. Singura zona, zona culturii, in care suntem competitivi la nivel mondial risca sa fie compromisa. Imaginea tarii – imaginea noastra – risca a fi maculata prin neseriozitate conditionata de interese financiare obscure. Iar aceasta… in anul integrarii noastre in Uniunea Europeana. Dramatica perspectiva!

MCC incepe campania de promovare a Festivalului “George Enescu”

Ministerul Culturii si Cultelor anunta inceperea campaniei de promovare, la inceputul saptamanii viitoare, a Festivalului si Concursului International “George Enescu” – editia 2007.
La debutul evenimentului, alaturi de ministrul Adrian Iorgulescu, vor participa Ioan Holender – directorul Operei din Viena si director al Festivalului “George Enescu”, Adriean Videanu – primarul general al Capitalei, Tudor Giurgiu – presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune, Maria Tohina – presedinte-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune, Ioan Onisei – secretar de stat in MCC, membrii comitetului artistic al Festivalului. Cu acest prilej, vor fi prezentate informatii privind stadiul pregatirilor pentru organizarea marelui eveniment, afisele si pre-programul manifestarii, regulamentul concursului international, informatii despre artisti si formatiile participante etc. Z.I.

Cele mai citite
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...
Ultima oră
Pe aceeași temă