14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSahara de Banat

Sahara de Banat

Săptămâna Luminată şi Sărbătorile Pascale au fost întunecate la propriu pentru locuitorii din Clisura Dunării. Nori groşi de praf s-au ridicat de pe iazul tehnic de la Tăuşani şi s-au revărsat peste Coronini şi Moldova Veche.

Cele mai urâte sărbători

Câteva mii de locuitori din oraşul Moldova Nouă din judeţul Caraş Severin, au avut parte de cele mai urâte sărbători de Paşti din viaţa lor: nori înecăcioşi de nisip şi de praf a acoperit oraşul în mare parte. Cartierul Vlaşchi Crai a fost efectiv acoperit de câteva zile cu nori de nisip fin provenit de pe iazul tehnic de decantare de la Tăuşani de pe malul Dunării.

Oraşul se află în această situaţie, deoarece la S.C. Moldomin nimeni nu mai lucrează de mai mulţi ani, iar iazul este secat. În prezent, iazul de decantare este plin cu nisip tehnologic foarte fin de culoare albă rezultat în urma obţinerii cuprului din minereul de bauxită.

Firmă în faliment

Societatea Moldomin din Moldova Nouă este închisă de peste cinci ani şi a dat faliment. Cu toate acestea, acolo au mai rămas trei directori care încasează salarii lunare de sute de milioane de lei. Doar sunt plătiţi de la stat. Odată cu disponibilizarea angajaţilor, a fost oprită şi staţia de pompare care asigura umplerea cu apă a lacului. Mai departe, ţiganii au furat tot ce se putea: de la pompele de apă şi până la cablurile electrice de alimentare.

Cel mai grav este că norii de praf sunt purtaţi peste Dunăre în localităţile din Serbia şi, din această cauză, nu de puţine ori, România a fost în pragul unor scandaluri internaţionale din cauza poluării.

Particulele de nisip sunt aşa de fine încât praful intră în maşină, în casă, chiar şi în cratiţa cu mâncare. Primăria se declară neputincioasă fiindcă nu are ce să facă. Cel puţin aşa se declară. “Nu este teritoriul nostru şi nu putem intervenii. Nici nu am avea atâţia bani să umplem lacurile cu apă. Dar cred că nici nu se vrea ecologizarea lor, fiindcă, se pare, în luna mai, se va organiza o licitaţie pentru vinderea S.C. Moldomin. Am înţeles că deja au fost cumpărate opt caiete de sarcini. Dacă se va ajunge la privatizare, altfel vor sta lucrurile” spune Datcu.

Cei trei directori de la defuncta S.C. Moldomin, nu au fost de găsit. Cel puţin aşa a spus portarul- aceasta cu toate că în faţa instituţiei trona un ditamai Tuareg- maşina de serviciu a directorului Iacob Chişărău. Dunele de nisip sunt luate de vântul care îl transportă peste oraş. “Uitaţi cum a intrat praful în casă, avem gurile acoperite cu măşti antipraf, florile sunt încărcate de steril, degeaba mai sunt scuturate fiindcă cu siguranţă vor muri” spune Iva Mihailovici- preşedintele Uniunii Sârbilor din Moldova Nouă.

O femeie arată cum scutură praful din salată. ,,Uitaţi aici, cred că sunt 200 de grame de praf între frunzele astea. Nici găinile nu o mănâncă aşa” spune Liubiţa Mihailovici. Vecina de peste drum, Lucia Draghicievici, arată bucătăria ei. ,,Este plină de praf oala cu mâncare dacă nu este acoperită se umple şi ea. Friptura scârţâie între dinţi de la praf. Chiar nu se mai poate aşa. Nu contează că a fost Paştele. Am lucrat zilnic ca să adun praful”, spune femeia. O alta bunică spune că are nepoţii bolnavi din cauza prafului, că s-a săturat de România şi că nimeni nu face nimic. Imaginile sunt parcă din deşert: o bătrână merge cu năframa pe cap şi este legată cu o alta la gură şi spune ,,că-i intră praful în gură şi o astupă”.

Serbia dă în judecată România din cauza prafului

Miercuri, un elicopter a survolat malul sârbesc. Deja seara, la TV Beograd1, a apărut ştirea precum că vecinii sârbi dau Statul Român în judecată. Şi cu toate acestea, nimeni nu face nimic. Doar Garda de Mediu a intervenit. Comisarul Gărzii de Mediu Caraş Severin, George Pitulan, spune că ,,iarăşi s-a abătut vântul peste Clisură şi este poluare la Moldova Nouă. Noi am aplicat zilele trecute o sancţiune de 60.000 de lei celor de la S.C. Moldomin, avem alţi comisari care monitorizează situaţia şi cam atât putem face”.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă