17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialSACET – o nouă denumire, acelaşi dezastru. Primăria Capitalei bagă sub preş...

SACET – o nouă denumire, acelaşi dezastru. Primăria Capitalei bagă sub preş datorii de 3,6 miliarde lei

După ce ani la rând nu a plătit la timp sau chiar a „uitat” să achite subvențiile către RADET pentru încălzirea bucureștenilor, Primăria Capitalei vrea acum să o comaseze cu ELCEN București, pentru a ascunde restanţele uriaşe către producătorul de energie.

Principalul vinovat pentru insolvența celor două entități, Primăria Capitalei, vrea astfel să se spele pe mâini de responsabilitate, ștergând din pix valoarea imensă a datoriilor, prin fuziunea între datornic și creditor. „Regia urmează să fie transformată în societate comercială, după care, în mod coordonat cu ELCEN, urmează să procedăm la o fuziune prin absorbție a ELCEN în RADET, de aici rezultând o singură societate, care bineînțeles va fi o societate degrevată de această datorie de 3,6 miliarde de lei, pentru că, prin intermediul fuziunii, creanțele reciproce se șterg. Noi suntem convinși că dintr-o astfel de fuziune va ieși o entitate mult mai puternică și mult mai ușor sustenabilă, pe picioarele proprii”, a declarat, în urmă cu două zile, Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET.

Fuziunea este prevăzută pentru 1 martie 2018. Până la sfârșitul acestui an, Primăria Capitalei își propune ca planul de reorganizare a RADET să fie definitivat, urmând ca imediat după aceasta, regia să fie transformată într-o societate comercială. Noua entitate se va numi Societatea de Alimentare Centralizată de Energie Termică — SACET.

Nu se ştie ce se va întâmpla cu restanţele

Potrivit unor specialiști consultați de „România liberă“, prin fuziunea celor două entități – producător de energie termică și distribuitor – Primăria Capitalei vrea să scape de imaginea celui reponsabil pentru datoriile uriașe acumulate. În plus, nu se știe ce se va întâmpla cu datoriile uriașe pe care ELCEN le are la rândul său. De pildă, circa 320 milioane de lei sunt tot către o companie de stat, producătorul de gaze naturale Romgaz. La această sumă se adaugă alte 155 milioane de lei către Distrigaz Sud Rețele, distribuitorul de gaze din Capitală.

„Fuziunea înseamnă să pui doi morți sperând să faci ceva viu care are nevoie de investiții de 1,6 miliarde de euro. De unde scoți banii ăștia? Cine vine să dea banii, în condițiile în care faci monopol închis?”, a precizat un specialist din piață, care a preferat anonimatul. Potrivit acestuia, operațiunea pare „pe lângă lege”, iar Ministerul Energiei, acționarul majoritar al ELCEN, va trebui practic să își dea acordul să renunțe la banii pe care producătorul îi are de recuperat de la RADET.

Și cu datorii, și cu subvenții de sute de milioane de euro

RADET a intrat în insolvență pe 5 octombrie anul trecut, după ce a acumulat datorii de peste 5,3 miliarde de lei. Din această sumă, cea mai mare parte era datorată companiei ELCEN Bucu-rești – principalul producător de agent termic al Capitalei, care a reclamat creanțe de peste 4,8 miliarde de lei. Nu e de mirare că și ELCEN a intrat în insolvență a doua zi după RADET. La masa credală, administratorul judiciar al RADET i-a acceptat doar suma de 3,6 miliarde de lei.

Cum s-au strâns aceste sume? Ani la rând, RADET București a funcționat ca o adevărată „gaură neagră”, distribuind căldura în Capitală la costuri uriașe. Ast-fel, în timp ce bucureștenii plătesc pentru gigacalorie un preț de 164 de lei, costul real depășește 340 lei pe gigacalorie. Diferența trebuia plătită de Primăria Capitalei, prin subvenții vărsate în contul RADET, regie aflată în subordinea instituției. Din 2010 încoace, valoarea subvențiilor a fost de aproape un miliard de euro, potrivit datelor Primăriei. În plus, și Guvernul trebuia să achite subvenții. Totuși, banii promiși nu au venit. Raportul privind cauzele insolvenței RADET arată că situația dezastruoasă a regiei a fost cauzată de neplata subvențiilor promise sau de achitarea lor cu întârziere, ceea ce a dus la acumularea de penalități, dar și la înghețarea tarifelor, cu toate că era nevoie de majorare. 

RADET face pagubă în continuare

Surse din piață ne-au declarat că, în ciuda insolvenței, RADET a continuat să acumuleze pierderi. În cele cinci luni scurse de la declararea insolvenței, regia a avut cheltuieli neacoperite prin subvenții de circa 400 milioane de lei. În plus, tariful lunar încasat de Rominsolv, firma de insolvență a lui  Gheorghe Piperea, este de 35.000 de euro fără TVA. În aceste condiții, este foarte posibil ca Primăria Capitalei să fie nevoită să aprobe tarifele pentru energia termică vândută populației. Oricum, și subvențiile se vor modifica. „Legea 196, aprobată anul trecut, desființează actualul sistem prin care Bucureștiul și alte orașe subvenționează energia termică. Deci, începând cu anul viitor, din februarie, ajutorul de încălzire pe care în acest moment îl dăm sub formă de subvenție de la bugetul Primăriei nu va mai fi aplicabil”, a declarat Emil Calotă, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei. 

ELCEN face loc unui nou producător

Chiar dacă SACET va îngloba ELCEN, deci și activele acesteia, în special cele patru CET-uri care deservesc acum Capitala, totuși Primăria Capitalei mai vrea să înființeze o societate separată de producere și furnizare a energiei. Măsura a fost deja aprobată de Consiliul General al Municipiului București. În plus, Primăria mai are în plan construirea a două noi centrale, în Colentina și Aviației, dar și modernizarea CET-ului de la Casa Presei.

Cele mai citite

Unul dintre liderii grupării Hells Angels din România a fost prins în Spania

O anchetă germano-spaniolă, sprijinită de Europol, a vizat o rețea infracțională implicată în traficul de droguri și de arme de foc. Liderul rețelei coordona...

Inițiativa pentru Democrație lansează un nou site de informații pentru Alegători și anunță Granturi pentru a crește puterea Votanților din Europa

Bruxelles — Inițiativa pentru Democrație (A4D), o organizație nonpartizană de frunte dedicată susținerii și protejării valorilor democratice la nivel global, este mândră să anunțe...

Ministerul Finanțelor publică ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiții majore în industriile cu tradiţie în România

Ministerul Finanțelor anunță că de la 29.07.2024 se dă startul primei sesiuni de înscriere a proiectelor în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă