17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialS-a dovedit că MATEMATICA dă cu adevărat DURERI de CAP (studiu)

S-a dovedit că MATEMATICA dă cu adevărat DURERI de CAP (studiu)

A trebuit ceva timp până să se dovedească ceea ce elevii bănuiau de multă vreme: ecuaţiile matematice provoacă migrene. Oameni de ştiinţă de la Universitatea din Chicago au arătat că anxietatea declanşată de problemele matematice poate duce la dureri de cap, scrie huffingtonpost.fr, citat de Agerpres.

Psihologii au ales 14 adulţi care prezentau o anxietate serioasă legată exclusiv de matematică, fără ca aceste persoane să fie anxioase. Ei au fost puşi să rezolve probleme matematice (să verifice valabilitatea unor ecuaţii de tipul (12×4 – 19 = 29), în timp ce erau înregistrate imagini cerebrale prin RMN. Cercetătorii au observat că o regiune cerebrală, insula posterioară, se activa când oamenii se pregăteau să rezolve problemele. Regiunea respectivă se mai activează când corpul experimentează durerea sau în cazul ameninţării integrităţii fizice. Anticiparea faptului că trebuie rezolvate problemele duceau la acest răspuns şi nu acţiunea în sine de a face matematică.

‘La cineva care este angoasat de matematică, anticiparea exerciţiilor provoacă o reacţie cerebrală similară cu cea a durerii fizice, ca şi cum ai apropia mâna de o sobă încinsă’, spun Sian Beilock şi Ian Lyons, cei doi psihologi care au publicat studiul în revista ‘PLos One.

Cei doi cercetători subliniază că studiul lor analizează durerea asociată cu un eveniment anxiogen şi nu stresul provocat în timpul acestuia. Altfel spus, nu problema matematică în sine este dureroasă pentru unele persoane, ci faptul de a trece la rezolvarea ei.

‘Matematica este o materie grea şi, la cei care prezintă un nivel ridicat de anxietate faţă de acest obiect de studiu, poate fi repede asociată cu tensiunea şi teama’, adaugă autorii articolului ‘Când matematica doare’.

‘Elevii care sunt tensionaţi la matematică pot avea nevoie de ajutor pentru a fi mai relaxaţi în privinţa ei. Anxietatea legată de matematică ar trebui tratată ca orice altă fobie’, precizează oamenii de ştiinţă.

Într-un alt studiu, Beilock propune persoanelor vizate să-şi exprime angoasa înaintea unui test scriind ceva, de exemplu, pentru a micşora tensiunea şi a avea performanţe mai bune.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă