16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialS-a dat startul la pomeni electorale

S-a dat startul la pomeni electorale

Pe măsură ce se apropie alegerile, politicienii gălăţeni descoperă din ce în ce mai multe probleme cu care se confruntă oamenii simpli în viaţa de fiecare zi şi devin dispuşi să repare inechităţile prin măsuri care, dacă în 2010 sau 2011 ar fi fost privite ca intervenţii justificate de scăderea nivelului de trai, acum, în context electoral, au un pronunţat caracter populist.

Mai mulţi consilieri municipali au descoperit abia acum că la Galaţi există un număr mare de şomeri şi chiar şi-au pus problema dacă aceşti oameni au bani de autobuz, ca să meargă să-şi vizeze carnetele la AJOFM. Descoperirea a fost făcută de consilieri de la toate partidele, respectiv Mihai ­Manoliu (PNL), Nicuşor Ciumacenco (PSD), Picu Apostol ­Roman (PC), Aurelian Constantin (PSD), Raul Mihailov (PNL), Daniel Apetrăchioaie (PSD), Mihai ­Bucatanschi (PNL), Stelian Lupu (PSD) şi Radu ­Gheorghe (PDL). Ei au iniţiat o hotărâre de consiliu pentru ajutarea acestei categorii. În expunerea de motive nr. 18.254/23.02.2012, cei nouă reflectează la lipsa banilor pentru 10 bilete de autobuz cu care se confruntă şomerii, lipsă care „apasă şi mai mult pe umerii lor”.

„La momentul acesta, municipiul Galaţi se confruntă cu imposibilitatea creării de locuri de muncă, fapt care a condus ca în Galaţi să avem un număr de 5.140 de şomeri. Aceştia trebuie lunar să-şi vizeze carnetul de şomer la AJOFM şi să meargă cel puţin săptămânal la interviuri pentru ocuparea unui loc de muncă. Situaţia lor este atât de gravă din punct de vedere financiar, încât lipsa banilor pentru transport apasă şi mai mult pe umerii lor. Prin urmare, dorim ca, în cadrul subvenţiei pe care am acordat-o SC Transurb SA, cei 5.140 de şomeri să beneficieze în mod gratuit de 10 călătorii (5 călătorii) dus-întors lunar”, se spune în expunerea de motive.

Şomerii, arşi la buzunare

Ca urmare a acestei iniţiative a fost modificată Hotărârea Consiliului Municipal nr. 587/22.12.2011, referitoare la facilităţile la transportul public acordate unor categorii de persoane. În locul „împroprietăririi” şomerilor cu „5 bilete dus-întors”, s-a introdus acordarea unor abonamente pe o linie cu 50% reducere. Dacă cele zece bilete acordate gratuit costau 15 lei, dar şomerul primea, nu dădea, acum facilitatea acordată de Consiliul Municipal le scoate ceva bani din buzunare şomerilor, care trebuie să plătească jumătate din preţul abonamentului, adică 20 de lei. Dar au avantajul abonamentului, ce le permite participarea la un număr nelimitat de burse de locuri de muncă. 

Bilete de autobuz, în loc de joburi

Măsura este valabilă numai zece luni, cât sunt alegeri, şi va costa 569.200 lei. Cu siguranţă, şomerilor le-ar prinde mai bine o bună administrare a oraşului de către consilierii municipali. Cum ar fi, spre exemplu, recuperarea celor 48 milioane de ­euro neîncasate în perioada 2005-2008 din concesionări şi închirieri de terenuri şi dezvoltarea cu aceşti bani a unor investiţii care să genereze locuri de muncă. Sau adoptarea unor măsuri care să atragă investitorii şi să ducă la crearea de noi locuri de muncă. 

Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă