11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRusia trimite Armada in curtea Americii

Rusia trimite Armada in curtea Americii

» Expeditia flotilei ruse – prima desfasurare de proportii a fortelor marinei ruse in apropierea coastelor SUA de la prabusirea URSS – vine pe fondul tensiunilor dintre Moscova si Washington, generate de criza militara din Caucaz.

Escadronul flotei nordului, format din patru nave militare de mare tonaj – crucisatorul nuclear Petru cel Mare, distrugatorul antisubmarin Amiral Cebanenko si doua nave de sustinere avand la bord circa 1.000 de militari –, a plecat ieri dimineata din Arctica, urmand sa ajunga in zona Caraibelor in cursul lunii noiembrie. Potrivit purtatorului de cuvant al Flotei Nordului, Igor Diaglo, navele vor efectua exercitii de amploare alaturi de marina militara a Venezuelei, manevrele incluzand operatiuni de cautare-salvare, exercitii antitero, dar si lansari de rachete si teste de artilerie.
In pofida anuntului oficial si a prezentei jurnalistilor rusi la bordul crucisatorului, compozitia exacta a corpului naval ramane o necunoscuta. Presa rusa a informat ca cele patru nave vor fi urmate in scurt timp de cel putin doua submarine nucleare cu rachete la bord si forte antisubmarin ale aviatiei. Nici traseul pe care il vor urma navele militare ruse nu este clar, mai multe publicatii de la Moscova speculand ca acestea ar urma sa faca escale neanuntate in Meditereana, cel mai probabil in apele teritoriale ale Siriei, unde Rusia a anuntat recent ca vrea sa infiinteze baze navale permanente.
Operatiunea Flotei Nordului este prima proiectie a fortei militare ruse atat de aproape de coastele SUA de la finalul razboiului rece si pana in prezent.

» Presa rusa sustine ca flota va fi insotita de submarine nucleare si va face escala in Siria.

» Venezuela, replica
Desi oficialii rusi au subliniat ca exercitiul naval a fost programat cu mult inainte de criza militara din Caucaz, prezenta flotei ruse in Venezuela poate fi considerata o replica a Moscovei la sustinerea SUA fata de Georgia si la desfasurarea navelor militare americane in Marea Neagra. si relatia asiduu cultivata cu Havana si cu regimul antiamerican al presedintelul Chavez, care este asteptat saptamana aceasta la Moscova, pentru a doua vizita in decurs de doua luni, pare sa fie raspunsul Rusiei la implicarea SUA in Caucaz. Regiunea, considerata de Moscova drept sfera sa de influenta, este un coridor de transport al resurselor energetice de la Caspica spre Occident, care ocoleste teritoriul rus.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă