Nu cred ca multi dintre dumneavoastra ati auzit de Kaspirovski. Personajul este de un pitoresc nebun, insa pentru a-i reda intreaga savoare voi face o scurta imersiune in timp. Mai exact, la inceputul anilor ’90. Imaginati-va o mare imparatie euroasiatica, altadata puternica si temuta, scuturata din crestet pana in talpi de convulsiile extinctiei. Cum definim o situatie revolutionara? Prin doua elemente convergente: este atunci cand varfurile nu mai pot sa guverneze ca inainte, iar supusii nu mai accepta vechea ordine (Lenin dixit). Panseurile tiranului bolsevic pareau sa prinda viata din nou, in plina dezagregare a mostenirii sale. O epoca tulbure, in care apar, exact ca la sfarsitul regimului tarist, mai multe figuri mesianice: vraci si samani, profeti si exorcisti, mistagogi si ghicitori in maruntaie de pasare, raspunzand unei cereri reale: utopia comunista se facuse tandari, nimic nu mai functiona, lumea cauta, in disperare, solutii de mantuire.
Anatoli Kaspirovski este unul dintre noii "vanzatori de iluzii", lansati la inceputul anilor ’90, un adevarat Rasputin al eonului mediatic. sedintele lui de hipnoza colectiva au constituit, probabil, una dintre cele mai spectaculoase actiuni de manipulare psihica la scara de masa cunoscute in istorie. Ii vad si acum figura rectangulara, maxilare stranse, ochi negri, ca de ametist, concentrati, fara sa clipeasca, asupra privitorilor, tunsoarea scurta, de puscarias – si toate aceste trasaturi incadrate in cutia televizorului, care transmitea, saptamanal, dintr-o alta locatie – sali de teatru, case de cultura, palate ale sporturilor, stadioane – fluidele magnetice ale tamaduirii… "Doftorul" Kaspirovski isi incepea sedintele cu o trecere in revista a scrisorilor primite de la pacienti, care isi descriau, cu o placere morbida, abcesele trupului si vindecarile miraculoase. Imi amintesc ca, inaintea sedintei sustinute de "vraci" la Palatul National din Chisinau, urcase in scena o echipa intreaga de fosti suferinzi de boli incurabile, angajati de "guru" in campania lui de PR. Dupa defilarea acestor "Lazari" surazatori, incepea "tratamentul" propriu-zis, cand peste cateva minute observai in multimea cazuta in transa indivizi ce-si dadeau ochii peste cap sau balanganindu-si membrele ca intr-un dans satanic. Nimeni nu stia cu exactitate cat de benefic era efectul sedintelor lui Kaspirovski. Se spunea ca, de fapt, la zece vindecati, "vraciul" provoaca o suta de cazuri de agravare a bolii sau explozia unor maladii latente, dar asemenea statistici erau interpretate ca niste tentative de defaimare si mai degraba atatau decat temperau nevoia oamenilor sovietici de fantasme compensatorii. Mai ales ca "vraciul" mai si facea acte de filantropie: era perestroika si saracia incepea sa "doara"… La Chisinau, de exemplu, samanul donase patru apartamente unor familii de amarati.
Dupa ce s-a umplut de bani, glorie si injurii, Kaspirovski, zice-se, si-a redescoperit radacinile poloneze si s-a aciuat, o vreme, in patria strabunilor sleahtici. URSS era deja o amintire, fostele republici, compunand o zona de risc ridicat pentru "guru", traversau o criza de scepticism feroce, piata mediatica se fragmentase si ea. Dar iata ca, dupa o lunga absenta, zilele acestea "vraciul" a revenit in atentia presei. si-a reluat sedintele de solomonie si chiar a inceput sa faca profetii cu intrebuintare politica. Kaspirovski prevesteste inevitabila destramare a Rusiei in urmatorii ani, spargerea ei in mai multe cnezate feudale. Un fel de intoarcere la vremurile de dinaintea lui Ivan cel Groaznic. "Zarurile au fost aruncate!", tuna prezicatorul. "si nimeni, nici macar presedintele Putin, un lider foarte puternic, pentru care am o mare admiratie, nu e in stare sa preintampine catastrofa. Uitati-va la Extremul Orient, deja a ajuns o provincie a Chinei!"
Sunt pronosticuri credibile, le poti lua in serios? Relansarea "vraciului" pare mai degraba un truc, o alta "spetoperatie" a Kremlinului, menita sa induca ceva angoase milenariste poporului rus, facandu-l astfel sa-si doreasca prezervarea sistemului actual al puterii, in perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie si a schimbarii prezidentiale din martie 2008. Dar daca…, iti spui cu o strangere de inima, daca exista un dram de adevar in profetiile lui Kaspirovski? Un scriitor rus, prieten al meu, imi spunea, glumind (dar facea mai degraba haz de necaz), ca in fiecare an spre Siberia urca o "picatura chinezeasca", de 100.000 de oameni. Ma gandesc la ravagiile climei din vara aceasta, deschid televizorul si aud alte predictii facute de lideri occidentali responsabili, legate de iminenta unui razboi cu Iranul, si deodata spusele lui Kaspirovski – acest amestec de polonez ratacit si rus in paragina – capata reverberatii de Savonarola, implacabile. "Vraciul" este din nou la post, in cutia lui de ebonita, iti vorbeste ca o trompeta a apocalipsei, iar tu te trezesti vlaguit, aruncat spre negurosii ani ’80-’90, biata larva intr-un bot de chihlimbar.
Vitalie Ciobanu este scriitor din Chisinau