21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia reia zborurile aviatiei strategice

Rusia reia zborurile aviatiei strategice

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat vineri seara, la sfarsitul manevrelor militare comune cu China, ca Rusia va relua imediat si "pe baze permanente" zborurile cu bombardiere strategice capabile sa transporte arme nucleare. Cateva ore mai tarziu, 50 de avioane decolau spre Atlantic si Pacific.

Cele 50 de avioane includeau bombardiere strategice, avioane de vanatoare, aparate pentru alimentarea in aer si avioane radar. Putin nu a precizat daca in aceste misiuni "permanente" bombardierele rusesti vor avea asupra lor in permanenta arme nucleare, dar chiar si in aceste conditii de ambiguitate anuntul sefului de la Kremlin semnaleaza o revenire de fapt la teroarea nucleara din timpul razboiului rece. Comandantul aviatiei strategice ruse, generalul Pavel Androsov, a declarat ca bombardierele rusesti au fost urmarite vreme de cinci ore de 21 de avioane de vanatoare ale NATO.
Desi Moscova a anuntat abia acum, au mai existat incidente cu bombardiere rusesti care s-au apropiat prea mult de coastele unor tari NATO sau teritorii ale acestora. Pe 20 iulie, aviatia britanica si cea norvegiana au fost nevoite sa iasa in intampinarea mai multor bombardiere rusesti care zburau peste Marea Nordului spre coastele scotiene. La inceputul lui august, alte doua bombardiere TU-95 au fost interceptate de avioanele de vanatoare americane in apropierea insulei Guam din Pacific, care este teritoriu american.

Rusia a renuntat in mod unilateral la patrulele cu avioane capabile sa transporte armament nuclear in 1992, in esenta din lipsa de bani. Acum Rusia are bani si Putin nu face altceva decat sa semnaleze ca Rusia revine in forta in marele joc geostrategic. Dupa retragerea din Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa, este a doua decizie agresiva din aceasta vara a Kremlinului. Pe langa acestea se mai numara amenintarea cu reorientarea rachetelor balistice asupra capitalelor europene si desfasurarea acestora in enclava Kaliningrad, testele cu rachete "capabile sa sparga orice scut antiracheta", dupa cum pretinde Moscova, si amenintarea cu desfasurarea unei prezente navale permanente in Marea Mediterana. Toate in urma discursului din februarie de la München, cel mai violent discurs antiamerican al unui lider rus de dupa razboiul rece. Americanii nu s-au aratat insa foarte ingrijorati de anuntul si demonstratiile de forta ale rusilor. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean McCormack, s-a multumit sa remarce ca decizia de a relua zborurile flotei strategice "le revine" rusilor si a calificat-o drept "interesanta". Apoi si-a amintit ca "Rusia dispune de avioane vechi".

» Aviatia strategica rusa
Aviatia strategica rusa este formata din 80 de avioane cu raza lunga de actiune capabile sa transporte arme nucleare care sa atinga teritoriul american reunite in Armata Aerului a 37-a. Flota rusa este formata din 64 de avioane TU-95, cunoscute in limbajul militar NATO drept "Bear" (urs) din cauza zgomotului inconfundabil facut de elice, si din 16 bombardiere supersonice TU-160, "Blackjack". Fiecare din cele doua avioane poate transporta opt rachete de tip Kh-55 de 200 de kilotone, cu o raza de 3000 km.

Cele mai citite

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă