13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRusia: Aproximativ 3000 de cetăţeni ruşi, suspectaţi de legături teroriste

Rusia: Aproximativ 3000 de cetăţeni ruşi, suspectaţi de legături teroriste

Aproximativ 3.000 de cetăţeni ruşi, suspectaţi de implicare în organizaţii teroriste care operează în Siria şi Irak au fost identificaţi, în 2015, de serviciile secrete ruse, informează Interfax, citat de Mediafax.

Anunţul a fost făcut marţi de directorul Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB), Alexander Bortnikov, la o întâlnire a Comitetului Naţional Antiterorism.

“Până azi (marţi), identităţile a peste 2.900 de ruşi suspectaţi de implicare în activităţile organizaţiilor teroriste internaţionale în Siria şi Irak au fost stabilite. Dintre aceştia, 198 au murit în activităţi în afara tării şi 214 s-au întors în Rusia. Toţi au fost plasaţi sub supravegherea forţelor de securitate: 80 au fost condamnaţi şi 41 arestaţi”, a declarat Bortnikov.

“Tentativele de plecare a peste 100 de cetăţeni ruşi în Siria şi în Irak au fost contracarate în cadrul operaţiunilor (FSB)”, a precizat directorul FSB.

“Autorităţile judiciare au deschis dosare penale pe numele a 1.000 de cetăţeni ruşi suspectaţi de participare la ostilităţile din afara ţării noastre”, a completat Bortnikov, explicând că măsurile de prevenire a actelor teroriste luate în 2015 “aproape au triplat numărul persoanelor înclinate să renunţe la activităţi teroriste şi extremiste în comparaţie cu cel înregistrat în anul anterior”.

Rusia a lansat o campanie militară în Siria la finalul lui septembrie pentru a sprijini regimul impus de preşedintele sirian Bashar al-Assad şi a lupta împotriva organizaţiilor teroriste din ţară, printre care cea mai influentă este reţeaua Stat Islamic.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

 

Cele mai citite

Echilibrul perfect: cum să îmbini mobilierul vintage cu designul modern

În ultimii ani, o tendință care a câștigat teren în designul interior este combinarea mobilierului vintage cu designul modern. Acest amestec neconvențional de stiluri...

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă