12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialRusia afirmă că va desfăşura rachete nucleare în lipsa unui acord cu...

Rusia afirmă că va desfăşura rachete nucleare în lipsa unui acord cu NATO privind scutul antirachetă

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a cerut luni NATO să îi furnizeze răspunsuri “clare” privind propunerea sa de a asocia Rusia la sistemul său antirachetă din Europa, avertizând că în caz contrar Moscova va fi nevoită să desfăşoare rachete nucleare, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Aşteptăm de la partenerii noştri din NATO un răspuns clar şi fără ambiguităţi privind locul pe care îl văd pentru Rusia” în proiectul lor de sistem antirachetă din Europa, a declarat Medvedev, potrivit afirmaţiilor difuzate de televiziunea rusă.

“Fie găsim un acord cu NATO (…), fie nu îl vom găsi şi va trebui să luăm decizii dezagreabile referitor la desfăşurarea unor unităţi de rachete destinate atacurilor nucleare”, a adăugat el, în cursul unei întrevederi cu Dmitri Rogozin, ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică.

În cursul unui summit la Lisabona, la 20 noiembrie, Rusia şi NATO au decis să îşi aprofundeze cooperarea privind apărarea antirachetă, însă preşedintele rus a avertizat atunci că Moscova nu va oferi un răspuns pozitiv unui scut în Europa decât dacă Rusia este implicată pe deplin.
Câteva zile mai târziu, Medvedev a apreciat că lumea se va angaja într-o nouă cursă a înarmării, în lipsa unui acord privind apărarea antirachetă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă