13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial„Ruleta rusească" ucide din nou

„Ruleta rusească” ucide din nou

Alexander  Perepilicinîi, martor-cheie al justiţiei elveţiene într-o afacere de deturnare de sute de milioane dolari de către funcţionari ruşi în detrimentul Hermitage Capital, a fost găsit mort în faţa domiciliului  său de lângă Londra, fiind al patrulea deces în acest dosar exploziv.

Un om de afaceri rus, Alexander Perepilicinîi, a murit în  circumstanţe inexplicabile în apropierea luxoasei sale reşedinţe din Weybridge, Marea Britanie, unde se refugiase în urmă cu trei ani după ce fugise din Rusia de teama mafiei. El ieşise pe înserat să alerge şi a fost găsit la marginea drumului în acest cartier de lux numit şi „Beverly Hills britanic”, înconjurat de terenuri de golf şi puncte de control de securitate. Poliţia britanică locală consideră moartea lui  “inexplicabilă” şi, pentru că primele analize post-mortem nu au  permis clarificarea circumstanţelor decesului brutal, Scotland Yard a cerut o serie de analize mai profunde, în special toxicologice. Rusul a murit la 10 noiembrie, dar decesul nu a fost semnalat în media până în prezent. Nimeni nu crede în moartea naturală a acestui bogat şi controversat om de afaceri rus care părea în perfectă stare de sănătate, fiind considerat a patra persoană legată de afacerea Magniţki care şi-a găsit moartea în circumstanţe stranii.

 

Răfuială model rusesc

Prezentat de cotidianul britanic The Independent ca martor-cheie al unei anchete elveţiene privind o uriaşă afacere de spălare de bani şi deturnare de fonduri în Rusia, în care au fost implicaţi oficiali şi funcţionari ai Fiscului şi Poliţiei, Perepilicinîi a furnizat probe şi contra celor legaţi de moartea în 2009 a lui Serghei Magniţki, avocatul fondului britanic de investiţii Hermitage Capital, o afacere care a provocat reacţii internaţionale şi a determinat Statele Unite să facă presiuni pentru un proiect de lege de reprimare a corupţiei ruse. Perepilicinîi a acuzat responsabilii guvernului rus de complicitate la unul dintre cele mai mari scandaluri fiscale din istoria Rusiei.

Afacerea privea Ministerul de Interne şi deturnarea presupusă a 230 milioane dolari din impozitele plătite Executivului rus de fondul de investiţii Hermitage. Magniţki a descoperit şi dezvăluit escrocheria, dar a fost arestat de autorităţi şi acuzat că este adevăratul autor al fraudei. A fost descoperit mort în celulă în 2009, victima, potrivit Kremlinului, relelor tratamente şi lipsei îngrijirii medicale. Occidentul a cerut de nenumărate ori Moscovei să ancheteze uciderea lui. Implicat în acest dosar, Perepilicinîi ştia multe despre cei ce păreau a fi veritabilii organizatori ai aceste escrocherii la scară mare, grupul Kliuiev, de care a fost apropiat înainte de a fugi din Rusia. Media britanică preciza că această bandă mafiotă, care are în  rândurile ei membri ai Fiscului rus, magistraţi şi agenţi ai FSB (poliţia secretă), s-ar afla în centrul unei fraude cu mult mai mare, în cadrul căreia afacerea Magniţki nu ar fi decât un episod. Deturnarea ar atinge peste 800 milioane dolari.

Reţeaua Kliuiev

Pentru William Browder, fostul angajator al lui Magniţki şi patronul Hermitage Investment, Perepilicinîi era un martor cheie şi  în 2010 oferise numeroase documente, liste cu societăţi ecran, numere de cont la Credit Suisse, acte de proprietate. Documentele au permis magistraţilor elveţieni să deschidă ancheta, să îngheţe conturile membrilor grupului Kliuiev, să dezvăluie enorma lor reţea de investiţii negre în domeniul imobiliar în Dubai sau Muntenegru prin bănci şi firme din Cipru, Elveţia, Moldova şi Marea Britanie.

Misterioasa dispariţie a lui Perepilicinîi apare oportună, ca şi cele ale altor ruşi „pocăiţi”. În 2010, Alexander Litvinenko a murit după ce a băut ceai în care i se pusese poloniu. În aprilie trecut, un bancher a fost împuşcat în cartierul de afaceri Canary Wharf. La Londra, îngrijorarea a cuprins importanta şi bogata comunitate rusă, în timp ce autorităţile britanice se tem că Marea Britanie ar putea deveni  teatrul favorit al reglărilor de conturi ale mafiilor fostului imperiu sovietic.

Dincolo de frontierele Rusiei, moartea lui Magniţki a devenit un simbol al corupţiei din această ţară şi al abuzului asupra celor care contestă autorităţile. Parlamentul European a adoptat în octombrie o rezoluţie prin care cere statelor membre  ale UE să stabilească o listă comună a funcţionarilor ruşi consideraţi responsabili de moartea lui Serghei Magniţki, să le impună restricţii de călătorie la scară europeană şi să îngheţe activele financiare ale lor şi ale familiilor în UE. Alte 20 de parlamente, începând cu Congresul SUA, pregătesc legislaţii vizând interzicerea vizelor şi blocarea averilor suspecţilor din afacerea Magniţki. Kremlinul este decis să împiedice Marea Britanie şi alte state ale UE să introducă „legea Magniţki” care vizează 60 de funcţionari ruşi. În această lună, Camera Reprezentanţilor a SUA a votat masiv proiectul de lege care interzice acestora intrarea în ţară şi îngheţarea averilor lor din Statele Unite. Administraţia Obama se opune adoptării legii de teamă că  va afecta relaţiile cu Moscova. De altfel, Kremlinul vorbeşte de un atac contra Rusiei, deşi actul legislativ priveşte doar suspecţii de crimă. Marea Britanie refuză, de asemenea, să adopte legea public, în pofida apelurilor din Camera Comunelor.

Voiaj la Monaco

În calitate de membru al delegaţiei Rusiei, Dmitri Kliuiev, şeful presupusei reţele de crimă organizată, a asistat în iulie, la o reuniune OSCE desfăşurată la Monaco, unde parlamentarii din ţările membre au votat o rezoluţie prin care parlamentele naţionale au fost solicitate să elaboreze interdicţii de viză pentru suspecţii afacerii Magniţki.  

Cele mai citite

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă