16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial„Ruletă rusească“: La Galați. încălzirea ar putea fi oprită după o săptămână...

„Ruletă rusească“: La Galați. încălzirea ar putea fi oprită după o săptămână de funcționare

Romgaz cere plata a 11 ­milioane lei pentru plata în avans a gazelor furnizate în decembrie, iar Calorgal cere bani de salarii.

După ce încălzirea centralizată a fost pusă în funcțiune cu mare întârzie­re, pe 25 noiembrie, după o lună în care gălățenii din cele 30.000 de apartamente racordate la termoficare au îndurat frigul, acum există din nou pericolul după numai o săptămână de funcționare, sistemul de ­încălzire centralizată să fie oprit.

Există chiar riscul ca sistemul să intre într-un blocaj financiar care să nu își mai găsească nici o rezolvare. În aprilie sistemul a fost oprit din cauză că fosta societate de distribuție Apaterm SA, care avea de încasat sume imense de la asociațiile de proprietari nu a achitat energia termică către CET-ul Electrocentrale, care, la rândul său, a acumulat datorii de 57 milioane lei către Romgaz și Transgaz, care au refuzat să mai furnizeze gaze.

În timpul verii, a fost furnizată apă caldă preparată cu abur tehnologic furnizat de combinatul ArcelorMittal. Exista însă riscul să nu fie pusă în funcțiune încălzirea în sistem centralizat și s-a recurs la soluția de compromis a fostului premier Victor Ponta, care în octombrie a dat o ordonanță prin care aproba ca primăriile să se împrumute la Tezorerie. Primăria Galați a împrumutat 20 de milioane de lei pentru plata în avans a gazelor naturale, urmând ca sistemul să funcționeze în continuare cu banii din încasări.

S-au plătit 3,5 milioane de lei pentru începerea furnizării gazelor și pornirea încălzirii centralizate de pe 25 noiembrie. Au apărut însă noi probleme. Pentru furnizarea gazelor în luna decembrie, Romgaz cere plata în avans a 11 milioane de lei, începând cu 1 decembrie, iar conducerea noii societăți de distribuție, Calorgal SA Galați, solicită plata unor cheltuieli de funcționare de 5,2 milioane de lei, în condițiile în care angajații nu și-au mai încasat ultimele două salarii și amenință cu întreruperea lucrului, ceea ce ar însemna oprirea termoficării.

Dacă se fac și aceste plăți, din cele 20 de milioane împrumutate de primărie se duc 19,7 milioane, cu care e asigurată încălzirea centralizată până pe 31 decembrie.

Ne ducem sub minim tehnic și ne oprim

Joi, în ședința Consiliului Municipal, liderul sindicatului de la Electrocentrale, Mihai Popa, a tras un semnal de alarmă, anunțându-i pe aleșii locali că sistemul ar putea fi oprit de pe 1 decembrie dacă nu sunt virate 11 milioane lei pentru plata gazelor în avans: „Vreau să vă aduc la cunoștință că Electrocentrale este în pericol ca de la 1 decembrie să fie oprită. Au fost înștiințați și domnul primar și Calorgal, că până mâine (vineri, 27 noiembrie – n.red), ultima zi lucrătoare din luna noiembrie, trebuie să plătim o sumă de 11 milioane de lei. Dacă nu o plătim, ne dă partea de gaze naturale numai pentru energia electrică și nu putem să funcționăm deloc, pentru că ne ducem sub minim tehnic și ne oprim”, a spus Popa. Pentru gălățenii din cele 30.000 de apartamente racordate la sistem încălzirea centralizată a devenit o „ruletă rusească”. Dar s-a ajuns la această situație, din cauza neachitării facturilor la întreținere.

CONFLICT. Angajații Calorgal amenință cu greva

La ședința Consiliului Municipal, directorul Calorgal SA, Cristian Istrate, a solicitat majorarea capitalului social prin plata a 5,2 milioane de lei de la bugetul municipalității pentru cheltuieli de funcționare. În timpul verii, când a fost furnizată apă caldă cu abur de la ArcelorMittal, Calorgal a consumat 3,3 din capitalul social de 4 milioane alocat inițial și acum societatea a ajuns la fundul sacului, angajații amenințând cu greva: „La început de drum, Calorgal a primit un capital social de 4 milioane, din care ar fi trebuit să își desfășoare activitatea. Pe timpul verii s-a ajuns la concluzia să dăm apă caldă municipiului, preparată cu agentul termic de la Electrocentrale, care a primit abur de la combinat. Noi am plătit 3,3 milioane de lei din acel capital numai pentru abur, asta de la noi, pe lângă ceea ce am primit din partea Consiliului Local. Am avut promisiunea că acei bani de funcționare îi vom primi. Pe timpul verii am mai funcționat cu banii din debranșări și ceea ce am reușit să facem, dar deja am intrat în sezonul rece. Am fost întrebat de sindicaliști, pentru că a fost al doilea salariu care nu a fost plătit. Nu am avut ce răspuns să le dau. Ideea lor era să înceteze activitatea”, a spus directorul Calorgal, Cristian Istrate.

Cele mai citite

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă