13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialRomii, mărul discordiei între România şi Franţa

Romii, mărul discordiei între România şi Franţa

România şi Franţa s-au contrazis luni, la consiliul miniştrilor de externe din UE, pe tema imigraţiei romilor. Secretarul de stat Pierre Lellouche spunând că responsabilitatea integrării lor revine ţărilor de origine, iar ministrul Teodor Baconschi a raspunscă este nevoie de o abordare Europeană, potrivit Realitatea.net.

Franţa vrea ca ţările de origine, în special România, să se ocupe de integrarea romilor, pentru a limita fluxurile migratorii, şi cere ca tema nediscriminării să nu mai fie folosită drept pretext pentru lipsa de acţiune. Pe de altă parte, Parisul recunoaşte că este nevoie de acţiune comună, la nivel european, dar cu precădere atunci când e vorba de delincvenţă, mai ales juvenilă.

La solicitarea Franţei, pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de externe, care a avut loc luni la Bruxelles, a fost abordată, la punctul diverse, şi chestiunea problematicii roma. Guvernul francez a ridicat la nivel european preocupările sale în ceea ce priveşte delincvenţa romilor, scrie Le Monde, care aminteşte că preşedintele Nicolas Sarkozy, care s-a plâns săptămâna trecută de insecuritatea generată de comportamentul unora dintre nomazi şi romi, a anunţat o campanie de expulzare a tuturor celor care nu au o situaţie legală.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, le-a spus colegilor săi că în Europa, din 11 milioane de romi 9 milioane sunt deţinători au unui paşaport european şi a subliniat că principala responsabilitate pentru integrare revine ţărilor de origine ale acestor persoane. România este vizată cu precădere, adaugă Le Monde. “Nu se pune problema stigmatizării unei comunităţi sau a unor state, dar ne confruntăm cu o problemă reală şi a venit timpul să ne ocupăm de ea”, a precizat Lellouche.

Trebuie să încetăm să ne mai folosim de tema nediscriminării, în condiţiile în care se amplifică fluxurile de “oameni care caută să nu se integreze”, a mai spus Lellouche. El a menţionat reţelele de trafic de copii, prostituţie şi cerşetorie care se extind, mai ales în Franţa. Oficialul francez a recunoscut, pe de altă parte, că nici romii nu ajută la rezolvarea problemelor. “Nu încearcă să se integreze”, a constatat Lellouche.

Evocând creşterea semnificativă (cu peste 150% la Paris) a anumitor fapte de delincvenţă comise de minori români, Lellouche a chemat la o acţiune europeană comună spunând că o recentă conferinţă pe acest subiect, care a avut loc în Spania, nu a servit la nimic, în opinia sa.

Preşedinţia belgiană a Uniunii, Italia şi Comisia Europeană s-ar fi declarat dispuse să acţioneze, mai scrie Le Monde.

România a susţinut şi continuă să susţină o abordare europeană a integrării romilor şi identificarea de soluţii comune de către statele membre şi Comisia Europeană, în plus faţă de eforturile naţionale, în domenii-cheie precum educaţia, formarea profesională, sănătatea şi condiţiile de locuit, a declarat luni, ministrul de externe, Teodor Baconschi.

“Am fost implicaţi în procesul de dezvoltare a platformei europene pentru incluziunea socială a romilor şi socotim că situaţia lor socio-economică dificilă nu poate fi rezolvată decât prin conlucrarea tuturor statelor membre şi prin alocarea din partea Comisiei a unor fonduri care să permită progrese semnificative concrete din acest punct de vedere”, a afirmat Baconschi.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, despre declaraţiile secretarului de stat francez pentru afaceri europene, ministrul Teodor Baconschi a declarat că i-a explicat oficialului francez că libertatea de mişcare a romilor nu poate fi limitată prin măsuri care încalcă dreptul la libera circulaţie. “I-am explicat, o dată în plus, faptul că cei 9 milioane de romi despre care vorbea astazi în Consiliu şi care trăiesc în diverse state europene sunt cetăţeni europeni, că libertatea lor de mişcare nu poate fi limitată prin măsuri legale care încalcă dreptul de libera circulaţie şi cu atât mai puţin administrative şi că soluţia este ca UE, prin diverse programe sociale să aloce, atât în statele de origine, cât şi în statele de destinaţie, sume suficiente şi programe concrete, astfel încât nivelul de educaţie în sânul acestor comunităţi şi, totodată, pregătirea lor profesionala, soluţiile de locuinţă, condiţia lor economică să fie îmbunătăţită”, a precizat Baconschi.

El a subliniat că România nu acceptă nici incriminarea unor grupuri etnice, nici stigmatizarea lor. “Infracţiunile sunt comise cu titlu individual şi legea trebuie sa acţioneze ca atare. Ce putem face în plus este să întărim cooperarea între poliţia romana şi, spre exempu, poliţia franceză”, a adăugat ministrul român de externe. “Avem deja doi ataşaţi de interne la Ambasada noastră de la Paris. Ei participă împreună cu colegii francezi la toate reuniunile unde se analizează situaţia infracţionalităţii resortisanţilor români din Franţa, au datele, dar trebuie probabil să extindem acest mecanism de cooperare, pentru că este vorba aici în special de a proteja, în primul rând, victimele reţelelor de trafic de fiinţe umane şi mai ales de a-i proteja pe minorii neînsoţiţi care sunt expuşi într-un mod inadmisibil la tot felul de privaţiuni”, a subliniat ministrul Baconschi.

El a adăugat că problema este a întregii comunităţi europene. “Va trebui sa întreprindem foarte repede toate măsurile necesare prin programele la nivel comunitar, pentru a da substanţă acestei platforme europeane pentru incluziunea socială a populaţiei roma. Nu credem că acesta este un subiect care trebuie abordat doar la nivel bilateral (cum ar fi, spre exemplu, între Romania şi Franţa, între Slovacia şi Germania etc.), este o problemă europeană şi trebuie să utilizăm tactica europeană pentru a o rezolva în mod gradual”, a punctat şeful diplomaţiei române.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, s-a arătat nemulţumit de eforturile guvernului de la Bucureşti de integrare a cetăţenilor români reveniţi din Franţa. El a recunoscut însă că Parisul nu-i poate împiedica pe aceşti cetăţeni să revină în Franţa, pentru că sunt cetăţeni europeni. “Din păcate, nu am văzut din partea guvernului român un efort consistent de integrare a cetăţenilor români reveniţi din Franţa. M-am întâlnit şi cu domnul Mocanu, secretar de stat la Ministerul Muncii, şi el mi-a promis că se vor lua diverse măsuri, a avut toată deschiderea, dar guvernul întotdeauna execută cu bine formalităţile administrative, reîntoarcerea cu avionul, dar nu există după aceea o monitorizare specială. Am speranţe pentru viitor, dar pentru moment nu am văzut eforturi”, a declarat Henri Paul.

Aflat în februarie în vizită la Bucureşti, secretarul de stat francez Pierre Lellouche a îndemnat la o mobilizare comună, franco-română, pentru a ţine sub control fluxul de romi români dintre Bucureşti şi Paris. De asemenea, oficialul francez a cerut eforturi la nivel european pentru integrarea lor.

România şi Franţa au alcătuit un grup de lucru dedicat problematicii romilor pentru a elabora un plan comun cu măsuri concrete pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, pentru reinserţia socială a romilor, precum şi pentru protecţia minorilor. Premierul Emil Boc a anunţat desemnarea unui secretar de stat însărcinat cu reintegrarea romilor expulzaţi.

Parisul a cheltuit peste nouă milioane de euro pentru repatrierea romilor în România, dar aceste cheltuieli par ineficiente, în condiţiile în care aproape două treimi dintre ei s-au întors ulterior în Franţa, potrivit unor estimări citate de AFP. În anul 2009 au fost repatriaţi 8.000 de romi, costul unui bilet de avion fiind de 300 de euro pentru adulţi şi de 100 de euro pentru copii.

Celor nouă milioane de euro li se adaugă 4.000 de euro oferiţi unui număr de circa 160 de romi, ajutaţi de ONG-uri şi care au lansat un proiect profesional în România. Niciun cadru juridic nu permite însă împiedicarea romilor, cetăţeni români şi europeni, să călătorească în Europa, cu excepţia cazului în care sunt delicvenţi cercetaţi sau minori neînsoţiţi.

“A le da bani”, aşa cum face în prezent Franţa, “este o politică sortită eşecului, pentru că majoritatea vor încerca să se întoarcă” pentru a obţine o nouă tranşă de bani, avertiza Marian Tutilescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Cele mai citite

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...

Xavi se va întâlni cu Joan Laporta pentru discuții în ceea ce privește viitorul său la Barcelona

Antrenorul de la FC Barcelona, Xavi Hernandez, și președintele Joan Laporta se vor întâlni pentru a discuta despre viitorul antrenorului la club. Se pare că...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...
Ultima oră
Pe aceeași temă